Odkaz pre ignorantov, obmedzencov, mudrlantov a vševedov

Aby sme si na začiatok ujasnili: ak nazvem niekoho ignorantom, alebo obmedzeným, nechcem nikoho uraziť. Len pomenúvam veci pravými slovami. Nenašiel som zatiaľ výstižnejšie slovíčka.

 

Prevládanie ignorancie

V súčasnosti vládne vo svete ignorancia a obmedzenosť. Narážam na ne každodenne. V dnešnej dobe je bežné ignorovať fakt, že je niečo tak, či onak. Ľudia nie sú ochotní pochopiť a prijať, že je niečo tak, či onak. Kedysi si ľudia mysleli, že Zem je plochá. Nedokázali prijať možnosť, že by mohla byť elipsoidná. Dnes ľudia takisto kvoli svojmu obmedzenému pohľadu na svet zatracujú veľa vecí. Napríklad zatracujú duchovno. Alebo zatracujú myšlienku, že svet by mohol byť bez strachu, hnevu, nenávisti, násilia, krádeží a vojen.  Zatracujú jednoducho veľa vecí, o ktorých vedia veľmi málo. Prečo je to tak?

Hlúposti

Označiť niečo ako hlúposť je jednoduchšie ako naštudovať si o tom a zistiť, že to až taká hlúposť nie je. Len lenivý a obmedzený ignorant môže niečo označiť ako hlúposť bez toho aby o tom vedel niečo viac. Žiaľ takých sa pohybuje vo svete stále veľa. Myslia si, že všetko vedia, všade boli a všetko videli. Pritom vedia trt. Mám ich tiež pár medzi priateľmi. Prepáčte za to označenie “lenivý a obmedzený ignorant”, znie to možno vulgárne, ale jemnejšie a výstižnejšie označenie som zatiaľ nenašiel.

Keď niekomu napríklad poviem, že svojimi myšlienkami si tvorí vlastnú realitu a povie, že je to blbosť, je to ignorant. Keby nebol obmedzený ignorant, naštudoval by si o tom viac a začal by robiť pokusy, vďaka ktorým by s veľkou pravdepodobnosťou dospel k záveru, že svojimi myšlienkami si tvorí vlastnú realitu.

Inteligentný človek nemá klapky na očiach. Nechová sa ako pštros strkajúci hlavu do piesku v snahe vyhnúť sa novým myšlienkam a rozvoju.

Inteligentný človek nie je naivný. Neprijíma slepo myšlienky. Dôkladne študuje a zažíva, potom to hodnotí podľa svojho rozumu. Testuje nové myšlienky a nové cesty rozvoja pomocou pokusov a svojich skúseností.

Inteligentný človek študuje tieto myšlienky s jasnou objektívnou mysľou.

Kdežto ignorant len povie: “To je blbosť” a je vybavené. Poznám veľa takých ignorantov a stále sa čudujem prečo sú takí. Tak trochu ich chápem, lebo aj ja som bol taký. Myslel som si, že všetko viem, všade som bol a všetko som videl. Ale pritom som žil v totálnej nevedomosti a ignorancii, neschopný prijať fakty za hranicou svojho aktuálneho poznania. Keby mi niekto pred pár rokmi povedal, že svojimi myšlienkami si vytváram svoju realitu, asi by som na neho tiež pozeral ako na mimozemšťana a ešte by som sa mu aj smial aký je hlupák, že verí takým hlúpostiam. Našťastie som sa z toho dostal a z ignorancie som vytriezvel. Môj život je teraz oveľa krajší. Nezatracujem veci, ktorým nerozumiem. Snažím sa o nich naštudovať viac a získať tak väčšie poznanie a pokiaľ možno aj osobnú skúsenosť. Ak mi niekto povie, že medzi nami žijú mimozemšťania, nesmejem sa mu. Snažím sa pochopiť a zistiť ako prišiel k tomuto zisteniu. Keď mi niekto povie, že ľudia sú manipulovaní médiami, tak sa na to pozriem bližšie a uvidím, že je to naozaj tak. Keď mi niekto povie, že svet je ovládaný malou skupinkou nechutne bohatých ľudí, tak sa nad tým zamyslím a zistím, že to tak naozaj môže byť. Nemusím tvrdiť, že to je pravda, alebo blbosť. Kým si nie som na 100% istý, že je to naozaj tak, môžem nechať vráta otvorené a pripustiť, že to tak môže, ale aj nemusí byť. Nie je všetko iba čiernobiele. Existujú aj iné farby. Nemôžem tvrdiť, že je niečo pravda, alebo blbosť kým to nemám overené. Ak mi niekto povie, že vajíčko sa nerozbije keď ho hodím na zem, môžem mu uveriť, alebo si to môžem overiť a zistiť, že táral. Ak si niečo nemôžem overiť, tak ani nemôžem vedieť či je to pravda, alebo výmysel. Jednoduchá logika, ktorá nepustí. Preto nechápem ľudí, ktorí označujú niečo za výmysel keď svoje tvrdenie nedokážu doložiť. Takíto ľudia ma neustále fascinujú.

Ignorancia nikam nevedie

Keď označím niečo ako hlúposť a odmietnem to, nič sa nedozviem. Keby ľudia stále odmietali, že Zem je elipsoid, alebo keby si mysleli, že Zem je stredom vesmíru, boli by sme stále v stredoveku.

Sokrates raz povedal:

„Viem, že nič neviem“

Mal dostatok sebareflexie a pokory na to, aby si uvedomil, že ešte nevie veľa vecí. Jeho výrok by sa dal sformulovať takto: „Viem, čo neviem, a to je najcennejšia časť mojich vedomostí“, lebo ak človek aspoň vie, že niečo nevie, spýta sa buď tých, čo to vedia, alebo je v tej veci aspoň opatrný. Ale najväčšie chyby sa robia vtedy, keď sme presvedčení, že niečo vieme, ale v skutočnosti to nevieme. A takých mudrlantov, ktorí si myslia, že niečo vedia, chodí po svete veľa.

Toto je odkaz pre vás, milí ignoranti, mudrlanti a vševedi. Trochu sa zamyslite a skúste si naštudovať o tom, o čom nič neviete a možno zistíte, že to nie je až taká hlúposť ako sa Vám na prvý pohľad zdalo. Z histórie vieme, že to, čo bolo kedysi považované za hlúposti, sú teraz fakty. Pretože ľudia začali študovať viac a dozvedeli sa viac a uznali, že ich doterajšie teórie boli mylné. Inteligentný človek sa poučí a získa poznanie. Hlupák označí niečo s čím nesúhlasí za hlúposť a je vybavené. Prosím nebuďte hlupáci. Naozaj sa skúste zamyslieť a naštudovať si o veciach, ktorým nerozumiete. Nebuďte leniví.

Ďakujem!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥