Hľadanie Pravdy

Pri hľadaní pravdy môže byť človek dnešnej doby zmätený. Existuje toľko pohľadov na svet, toľko filozofických a duchovných náuk, toľko náboženstiev, toľko ľudí ktorí uznávajú a vyznávajú rôzne náuky. Čo však z toho je pravda a nakoľko?

Ateizmus a veda

Ateizmus nie je len absencia viery v Boha, ale je to prakticky popieranie existencie Boha. Ateizmus je extrémne obmedzený, pretože stavia svoje poznanie len na extrémne obmedzenom vedeckom poznaní, ktoré sa navyše neustále mení. Extrémne obmedzené vedecké poznanie preto, lebo veda preskúmala a skúma len extrémne malú časť celej existencie. Preto je to extrémne obmedzené poznanie. Veda nemá poznanie o niečom, čo ešte nepreskúmala a to je drvivá väčšina existencie. A aj keď niečo preskúmala, tak často svoje doterajšie poznatky mení keď získa nové poznatky a také poznanie je extrémne nestále a nespoľahlivé.

Náboženstvá

Náboženstvá sú v drvivej väčšine založené na viere a to nie je spoľahlivý spôsob spoznania Pravdy. Kresťania veria niečomu inému ako Moslimovia atď. Pozná niekto z nich skutočne Pravdu alebo sú ich tvrdenia založené iba na viere?

Overenie

Rozumný človek sa snaží overovať si informácie, neverí len tak hocikomu a hocičomu. Bohužiaľ v dnešnej dobe má málokto rozumné zmýšľanie a ľudia veria hlúpostiam, ktoré s realitou nemajú nič spoločné.

Miš-maš informácií

Keď som sa vydal na duchovnú cestu, mal som pred sebou na výber z mnohých náuk. Venoval som sa hlavne ezoterike a žral som všetky dostupné ezoterické informácie aj s navijakom bez akéhokoľvek kritického myslenia. Neskôr, keď som našiel svoju životnú cestu som si uvedomil, že som veril niečomu bez toho aby som vedel či je to vôbec pravda.

Podvodníci

Na svete je množstvo podvodníkov, ktorí zneužívajú dôverčivosť ľudí, ktorí nepoužívajú kritické myslenie. Častokrát od ľudí pýtajú nehorázne sumy peňazí a tí ľudia im to aj zaplatia, pretože sú naivní. Ľudia potrebujú pomoc, podvodníci skásnu balík peňazí a ľuďom nepomôžu.

Autentické duchovné učenie

Ak chceme spoznať Pravdu, musíme nájsť autentické duchovné učenie, ktoré je aktuálne dodnes a je hlavne overiteľné v praxi. A nie je založené na viere a sentimente.

Keď sa pozrieme na kresťanstvo, uvidíme v ňom obrovský chaos rôznych názorov a rôznych odpovedí na rovnaké otázky. Kresťanstvo sa v dnešnej dobe nedá považovať za autentickú duchovnú náuku.

Islam je takisto plný pochybných príbehov, ktoré pre racionálneho človeka nedávajú zmysel. A keď sa pozrieme na život Mohameda bližšie, uvidíme že to bol brutálny vrah, násilník, pedofil, plienil celé dediny a vraždil ľudí, ktorí nechceli konvertovať na Islam. Ďakujem pekne za náboženstvo založené takým človekom.

Racionálne založený človek dáva jednoducho ruky preč od takých pochybných náuk.

Buddhizmus je už k autenticite a Pravde bližšie, ale aj v Buddhizme nájdeme množstvo rôznych názorov a odnoží. A hlavne Buddhizmus nemá poznanie o Bohu. Každopádne buddhistické meditácie sú veľmi dobré na pozorovanie mysle a jej ukľudnenie a na život v kvalite dobra.

O egoterike aj škoda hovoriť, pretože v nej ide len o prospech jednotlivcov a je to príliš egocentrický smer, čo pre hľadača Pravdy nie je príťažlivé. A hlavne môžeme nájsť množstvo neoveriteľných výmyslov. Každý si môže vymyslieť hocičo a považovať to za úžasnú pravdu bez toho aby sa to dalo nejako overiť. To nie je rozumné.

Hlbšie poznanie

Keď sa pozrieme na učenie Bhagavad-Gíty, nájdeme v nej oveľa hlbšie poznanie ako nájdeme v Buddhizme, kresťanstve, Islame, egoterike a mnohých ďalších náukách.

Bhagavad-Gíta v prvom rade učí kto sme. Následne učí kto je Boh a ako Ho môžeme spoznať. A ako sa vymaniť z hmotnej existencie vďaka oddanosti ku Krišnovi. To všetko je overiteľné v praxi meditáciou Hare Krišna: https://www.youtube.com/watch?v=MUK9UbzgbyQ

V spoločnosti oddaných Krišnu sa dozvieme o Krišnovi a oddanej službe viac. Dozvieme sa o skúsenostiach mnohých oddaných s vedomím Krišnu a ako im to zmenilo život. Pochopíme, že vedomie Krišnu nie je viera. Pochopíme, že vedomie Krišnu mení vedomie a život človeka na nepoznanie. Pochopíme, že sme duša. Pochopíme, že sme veční služobníci Krišnu a oveľa viac… Zažijeme skutočné šťastie prameniace zo služby. Pochopíme, že snaha byť pánmi, ovládateľmi a požívateľmi nám prináša len problémy a utrpenie. Prestaneme sa hrať na pánov, ovládateľov a požívateľov a pochopíme, že existuje len jeden Pán, ovládateľ a požívateľ a vďaka službe Jemu budeme šťastní a naplnení.

Pochopíme, že vedomie Krišnu je skutočne autentická duchovná náuka overiteľná v praxi a nemusíme nikomu a ničomu veriť a môžeme vedieť.

Haré Krišna.

PS: zaujímavý rozhovor s oddaným Krišnu ako sa k vedomiu Krišnu dostal: https://www.youtube.com/watch?v=GaqDLOm6gXA


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥