Ako zistiť či Krišna naozaj existuje?

Mnoho ľudí sa pýta tú istú otázku: Ako môžem vedieť či je Krišna reálny, či to nie je len nejaká mýtická postavička a ako môžem vedieť, že Krišna je Boh?

Krišna na túto otázku odpovedá Ajunovi v Bhagavad-Gíte na dvoch miestach:

“Môj milý Arjuna, jedine čistou oddanou službou môžem byť priamo videný a poznaný tak, ako tu pred tebou stojím. Len tak môžeš vniknúť do záhady ako Ma pochopiť.” – Bhagavad-Gíta 11.54

“Jedine oddanou službou môžem byť pochopený taký, aký som, ako Najvyššia Božská Osobnosť. A keď si Ma niekto plne uvedomí na základe takej oddanosti, môže vstúpiť do Božieho kráľovstva.” – Bhagavad-Gíta 18.55

Šríla Prabhupáda vo význame verša 18.55 vysvetľuje:

Najvyššiu Božskú Osobnosť, Kṛṣṇu, a Jeho úplné časti nemožno pochopiť intelektuálnym žonglérstvom alebo neoddanými. Ak chce niekto pochopiť Najvyššiu Božskú Osobnosť, musí začať vykonávať oddanú službu pod vedením čistého oddaného. Inak zostane pravda o Najvyššej Božskej Osobnosti skrytá.

Bez praxe nie sú výsledky

Bez duchovnej praxe oddanej služby nemožno zistiť či Krišna skutočne existuje. Bez toho aby sme podstúpili správny tréning na spoznanie Krišnu, nemôžeme Krišnu reálne spoznať. Ak chceme získať fyzickú silu, potrebujeme správny silový tréning na získanie sily. Ak chceme získať duchovné poznanie a duchovné vedomie, takisto potrebujeme správny tréning aby sme to dosiahli. Vďaka správnej duchovnej praxi dokážeme chápať hlbšie duchovné témy ako bez duchovnej praxe. Mnohí ľudia nedokážu pochopiť Bhagavad-Gítu, pretože nemajú prakticky žiadnu duchovnú prax a tak duchovné poznanie ostáva pre nich ukryté a nepochopiteľné. Keď som začal čítať Bhagavad-Gítu, vôbec som jej nerozumel. Po roku meditácie Hare Krišna mahá-mantrou som sa k Bhagavad-Gíte opäť vrátil a čítal som v nej vlastné myšlienky. Bez duchovnej praxe som jej vôbec nerozumel ale vďaka duchovnej praxi sa moje vedomie očistilo a vďaka inému vedomiu som dokázal chápať to, čo som predtým nechápal.

Duchovný život a oddaná služba nie sú nejaký výmysel a už vôbec sa nejedná o vieru. Je to praktický vedecký proces, vďaka ktorému si každý môže overiť teóriu a vedieť či je pravdivá. Nutné je spraviť experiment – podstúpiť duchovnú prax spievania a počúvania Hare Krišna mahá-mantry, ktorá očisťuje vedomie a povznáša ho nad hmotnú úroveň k duchovnej sfére bytia.

Keď človek podstúpi pravidelný tréning spievania a počúvania Hare Krišna mahá-mantry, jeho vedomie sa rapídne zmení a jeho život už nebude ako predtým. Sám na sebe pocíti výsledky bez toho aby musel niekomu alebo niečomu veriť. V tom je krása vedomia Krišnu a skutočného duchovného života. Človek zrazu vie a chápe toľko vecí, ktoré predtým nevedel a nechápal. Len vďaka tomu, že sa mu rozšíri a zmení vedomie vďaka serióznej duchovnej praxi. Každý kto to chce zažiť a overiť si to môže vyskúšať každý deň pravidelne meditovať Hare Krišna mahá-mantrou:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

A tak môže spoznať samého seba a nakoniec aj Krišnu.

Ako na to popisujem vo videu “Prečo meditovať”: https://www.youtube.com/watch?v=MUK9UbzgbyQ

Tak, teraz máte návod ako spoznať Krišnu. A je len na vás či tento návod využijete a vyskúšate a spoznáte Krišnu lepšie, alebo stále nebudete vedieť či je Krišna reálny, alebo nie.

Hare Krišna mahá-mantra je zvuková inkarnácia Krišnu. Každý, kto túto mahá-mantru vyslovuje a počúva sa prakticky združuje s Krišnom a kto sa združuje s Krišnom, očistí sa a keď sa očistí, jeho vedomie a život sa výrazne zmenia. A čím je vedomie duchovnejšie, tým sa Krišna viac a viac vyjavuje až sa nakoniec čistým oddaným vyjaví úplne.

Každý si to môže vyskúšať a overiť. Nemusí len niečomu veriť.

Haré Krišna!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥