Život ako príprava na smrť

V jednej YouTube diskusii som dostal reakciu na komentár, vďaka ktorej vznikol tento článok:

“A kym pride ta choroba, utrpenie, smrt – mam na to kazdy den mysliet? Naco? Moj dedko sa cely zivot bal smrti, aj bol chory a nakoniec zomrel – kolko trvala ta smrt, par sekund alebo minut? A pre tento kratky moment mam na to mysliet cely zivot? To ako keby som myslela na porod kazdym dnom a trapila sa nad tym. Lebo ved lahke konstatovanie ze vsetko co sa zrodi aj zanikne, je stara pravda a je len na nas, co medzi tymto krasnym darom a faktom spravime, ako vyplnime ten priestor. A ja nie som slnieckarka, to ale neznamena, ze nemyslim pozitivne aj ked mam smutne chvilky, emocie – ktore musime dat von. Preto je kratky hnev, radost, smutok… v poriadku.”

Smrť – krátky okamih?

Niekto si myslí, že smrť je okamih a koniec. Pravda je však častokrát taká, že smrti predchádzajú obrovské bolesti, strach, úzkosť, obzvlášť keď človek nemá žiadne duchovné poznanie a nevie čo s ním bude po smrti… človek si to nevie ani predstaviť. A toto môže trvať niekoľko dní, týždňov až mesiacov. Sú rôzne priebehy pred smrťou a väčšinou nie sú vôbec príjemné a ani krátke.

death-bed

Myslieť na smrť?

Ak človek nemyslí na smrť a nepripravuje sa, že kedykoľvek môže opustiť tento svet a stratiť všetko čo mu je drahé a smrť ho zastihne nepripraveného, bude veľmi trpieť. Je lepšie neustále rátať so smrťou a pripravovať sa na ňu. Využiť ľudský život na prípravu na tento kľúčový okamih, v ktorom sa rozhodne aká bude naša ďalšia destinácia.

“Každý dosiahne práve ten stav bytia, na ktorý myslí, keď opúšťa svoje telo, ó, syn Kuntī.” – Bhagavad-Gíta 8.6

Na to, čomu sa venujeme počas života, budeme s najväčšou pravdepodobnosťou myslieť v okamihu smrti. Všetky naše pripútanosti nám spôsobia nesmiernu úzkosť a utrpenie keď o ne zrazu budeme musieť prísť ak sa na smrť patrične nepripravíme.

Pokiaľ využijeme tento život a každý deň na prípravu na smrť, je väčšia šanca že pre nás smrť nebude taký veľký šok ako pre tých, ktorí sa na smrť vôbec nepripravujú a nerátajú s ňou, alebo s ňou rátajú až oveľa neskôr.

Smrť je skúška, ktorou si bude musieť každý prejsť. A ako túto skúšku prejdeme, záleží na tom ako využijeme svoj život. Či ho využijeme prípravou na smrť kultivovaním duchovného poznania a odpútanosti alebo ho využijeme bezbrehým užívaním si a smrť pre nás bude ohromný šok.

Rozhodnutie ako využijeme svoj život je len na nás. A za toto rozhodnutie máme plnú zodpovednosť.

Hare Krišna


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥