Príručka o čakrách

Kedysi som si myslel, že čakry sú nejaký ezoterický výmysel. Ešte aj ten názov “čakry” znie tak ezotericky. Ale ako som (aj pomocou meditácie) získaval väčšie duchovné poznanie, dokázal som niektoré čakry pocítiť na vlastnej koži. Tiež som nevedomky prebudil spiacu božskú energiu Kundalini, o ktorej si tiež niečo povieme.

Aby sme dokázali porozumieť čakrám, musíme porozumieť základom lámania svetla. Ak svetlo prechádza cez sklenený hranol, láme sa a z hranolu vychádza 7 farieb: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, indigová, fialová. Sú to farby dúhy.

Toto spektrum farieb je základ pre všetky viditeľné farby. Každá farba vibruje na určitej frekvencii.

Červená má najnižšiu frekvenciu a vnímame ju ako teplú a stimulujúcu.

Fialová má najvyššiu frekvenciu a vnímame ju ako chladnú a ukľudňujúcu.

Určité farby dokážu stimulovať našu mentálnu aktivitu. Iné farby zase dokážu našu myseľ ukľudniť.

Čo je čakra?

Slovo “čakra” pochádza zo sanskrtského slova, ktoré znamená koleso. Čakra v tvare kolesa sa vo vnútri ľudského tela točí a vytvára akýsi vír. Tento vír dokáže priťahovať energiu na základe vibrácie. Dokáže priťahovať vibrácie farieb, mikrovlny, energiu a dokonca aj emócie ľudí, s ktorými prichádzame do kontaktu. Preto sa necítime príliš dobre v spoločnosti negatívnych ľudí a naopak v spoločnosti pozitívnych ľudí sa cítime dobre.

 

Čakry sú energetické centrá umiestnené v ľudskom tele, cez ktoré prúdi energia vertikálne z temena hlavy až na dolný koniec chrbtice. Každá čakra zodpovedá za iné orgány v ľudskom tele a za iné psychické vlastnosti a schopnosti. Ak má dostatok energie, človek funguje bez problémov. Ak energia v čakre poklesne, dostavia sa problémy a choroby.

Čakry nielenže priťahujú energiu, ale aj vydávajú energiu v podobe vibrácie. Každá čakra vibruje na rôznej frekvencii a má podľa toho farbu. Každá čakra je spojená s nejakým orgánom, alebo žľazou v ľudskom tele. Tieto orgány, či žľazy vibrujú na rovnakej frekvencii ako čakry, ktoré sú s nimi spojené.

Ak sú čakry vyvážené, človek je šťastný a zdravý. Ak je čo i len jedna čakra nevyvážená, môže ovplyvniť orgány, alebo žľazy ktoré sú s ňou spojené a takisto môže spôsobiť nevyváženie susedných čakier a spôsobiť tak reťazovú reakciu, ktorá spôsobí nevyváženie ostatných čakier.

Keď sa zmení smer otáčania, energia prúdi z čakier von. Pozoruhodné je, že čakry, ktoré sa u muža otáčajú doprava (v smere hodinových ručičiek), sa u ženy točia doľava a naopak. Smer otáčania sa tiež mení od čakry k čakre. Prvá – základná čakra muža sa otáča doprava (u ženy doľava), druhá čakra muža sa otáča doľava (u ženy doprava), a tak ďalej. Pravotočivosť a ľavotočivosť čakier sa strieda a tvarujú muža a ženu rozdielnym spôsobom, čo vedie k doplňovaniu energií v každej životnej oblasti a k vyváženiu jin a jang. Niekedy môžu byť niektoré čakry zablokované, čo spôsobuje, že životná energia nemôže medzi čakrami správne prúdiť. U blokovaných čakier je ich frekvencia vibrácií nízka a niekedy až nepozorovateľná.

Tieto blokácie sú najčastejšie spôsobené strachom, sklamaním, napätím, šokom,… tieto blokácie je možné uvoľniť a čakry harmonizovať napríklad tým, že čakry vystavíme vibráciam energie takých frekvencií, na ktorých harmonicky fungujúca čakra vibruje. Takéto frekvencie vibrácií sa nachádzajú v liečivých kameňoch, mineráloch, éterických olejoch, čistých žiarivých farbách, tónov, v energii REIKI a podobne.

Poznáme 7 základných čakier – koreňovú, sakrálnu, solar plexus, srdcovú, hrdelnú, čelovú (tretie oko) a korunnú. Každá čakra má svoj symbol a funkciu.

Nielenže je každá čakra spojená s nejakym orgánom, alebo žľazou, ale každá čakra má ďalšiu charakteristiku.

Koreňová čakra (Muladhara)

Je umiestnená mezi konečníkom a genitáliami. Má červenú farbu. Ovládaným zmyslom je čuch. Živlom prvej čakry je zem. S koreňovou čakrou je spojená naša schopnosť prežiť, odstrániť zo života všetko, čo nás trápi a osvojiť si to, čo nás napája životnou energiou. Ak je prvná čakra slabá, člověk je buď chudobný alebo príliš materiálne založený. Pri vyváženej funkcii prvej čakry je človek odvážny, dlhoveký, a je obdarený schopnosťou odstrániť zo života chaos a nepríjemné situácie.

Koreňová čakra má na starosť spojenie s fyzickým svetom (so zemou), vytrvalosť, presadenie sa, existenciu, materiálne zabezpečenie, fyzickú bolesť a slasť.

Je blokovaná strachom.

Keď je táto čakra zablokovaná, môže spôsobovať tieto choroby: Zápchy, hemoroidy, studené neprekrvené prsty na nohách a rukách, zápaly močového mechúra, ľadvinové kamene, impotencia, vrodené deformácie chodidiel.

Koreňová čakra sa harmonizuje červenou farbou. Dobre na ňu vplýva pozorovanie zapadajúceho alebo vychádzajúceho slnka. Pomôcť môžu aj tieto polodrahokamy: achát, hematit, krvavý jaspis, granát a červený koral. Na čistenie čakier existuje veľa metód, napríklad meditácia, alebo vizualizácia.

Sakrálna čakra (Svadhisthana)

Druhá čakra sa nachádza nad koreňovou čakrou na úrovni pohlavných orgánov. Má oranžovú farbu, ovládaným zmyslom je chuť, živlom je voda. Je spojená so schopnosťou tvoriť a užívať si a tiež s našou sexualitou. Ak nie je druhá čakra v rovnováhe, náš život je nudný a smutný. Môže sa objaviť aj nevyberavosť v sexuálnom chovaní. Vyrovnaná druhá čakra nám umožňuje tvoriť a radovať sa zo života.

Je blokovaná vinou.

Môže spôsobovať tieto choroby a problémy: Bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm, cysty na vaječníkoch, endometrióza, choroby mieška a prostaty, problémy s erekciou, prípadne so vzrušivosťou. Ovplyvňuje telesné tekutiny.

Harmonizuje ju sýto oranžová farba, svit mesiaca a dotyk s vodou. Priaznivo vplývajú polodrahokamy ako karneol, adulár, ortoklas, tygrie oko, citrín, zlatý topas.

Solar plexus čakra (Manipura)

Třetia čakra sa nachádza dva prsty nad pupkom. Má žltú farbu, ovládaným zmyslom je zrak, živlom je oheň. Je spojená so schopnosťou vytýčenia cieľa a jeho dosiahnutia, silou, energiou, snahe pomôcť a zdravím. Pri slabej tretej čakre člověk pociťuje hnev, príkorie, žiarlivosť, depresie a choroby, nevidí ani ciele ani skutočnú podstatu vecí. Takíto ľudia môžu byť chamtiví a neľútostní vo vzťahu k druhým. Fungovanie tejto čakry je najdôležitejšie vo vzťahoch s okolím. Pri vyváženej funkcii tretej čakry je člověk plný energie, sily a dosahuje svoje ciele.

Táto čakra je blokovaná hanbou.

Choroby, ktoré vyvoláva blokácia tejto čakry: Cukrovka, záha, choroby pečene, žlčníkové kamene, žalúdkové vredy, celiakia, problémy tráviaceho systému. Keď je táto čakra zablokovaná, ste často v strese, všade vidíte prekážky, v stresových situáciách mávate stiahnutý žalúdok, bojíte sa, že zlyháte.

Farbou tretej čakry je žltá. Na jej harmonizáciu prospieva pozorovanie slnka, rozkvitnutého poľa, nosenie žltého oblečenia. Taktiež dobré sú tieto polodrahohamy: tygrie oko, jantar, topas, citrín, ruženín, avanturín, malachit. Jej živlom je oheň.

Prvé tri čaky sa nazývajú dolným trojúholníkom, na ktorom sú rozostavené vrchné čakry.

Srdcová čakra (Anahata)

Štvrtá čakra sa nachádza v strede hrudi pri srdci. Je zelená, ovládaným zmyslom je hmat, živlom je vzduch. Ponúka nám kvality ako je láska, súcit, trpezlivosť, vďačnosť, uznanie a ušľachtilosť. Slabá funkcia štvrtej čakry plodí nenávisť, závisť, branie bez dávánia alebo dávánie iba vtedy, keď je to výhodné. Môžeme byť osamelí, odmietajúci lásku alebo naopak vo vzťahu dusiaci svojho patnera. Pri vyrovnanej funkci srdcovej čakry zakúšame bezpodmienečnú lásku, súcit, trpezlivosť, vďačnosť a veľkorysosť k sebe aj k ostatným.

Srdcová čakra je blokovaná smútkom.

Choroby spôsobené zablokovaním srdcovej čakry: psychické problémy, úzkosť, cievne choroby, srdcovo-cievne problémy. Farbou tejto čakry je hlavne zelená, ale aj ružová a zlatá. Najlepšie ju harmonizuje prechádzka vo voľnej prírode, stromy, kvety, čerstvý vzduch. Účinné polodrahokamy: ružový kremeň, turmalín, kuncit, smaragd, nefrit, jadeit, aventurín. Jej živlom je vzduch.

Hrdelná/Krčná čakra (Vishuddha)

Piata čakra sa nachádza v oblasti dolnej časti krku, medzi krčnou jamkou a ohryzkom. Má svetlomodrú farbu, ovládaným zmyslem je sluch, živlom je éter. Je spojená s našou schopnosťou spoločenského kontaktu a uprímnosťou. Je to centrum komunikácie, vyjadrovacích schopností a inšpirácie. Ak vaša piata čakra funguje, nemáte problém ukázať svoju silu, ale aj slabosti. Otvorene hovoríte o všetkom. Pri slabej funkcii piatej čakry vznikajú problémy s vyjadrením sa smerom k sebe aj k druhým. Vo vzťahoch s ľuďmi môžeme byť hrubí. Silná piata čakra znamená blaho vo vzťahoch mezi ľuďmi. Vyjadrujeme sa ľahko, slobodne, zretelne a presvedčivo. Ostatní nás jasne počujú a chápu, čo im chceme povedať, je jim príjemné nás počúvať. Zároveň dostávame odpovede na naše otázky, odozvy a modlitby.

Táto čakra je blokovaná klamstvom.

Jej blokácia sa prejavuje problémami s komunikáciou – vady teči, hrubosť hlasu, chladné vyjadrovanie. Je mostom medzi naším myslením a cítením.
Zablokovanie spôsobuje tieto choroby: Astma, zvýšená činnosť štítnej žľazy, bolesti v krku, zapálené krčné mandle, afty, bolesti zubov, mentálna anorexia. Farba krčnej čakry je jasná svetlomodrá. Harmonizuje ju pozorovanie neba, odrazu na hladine, žblnkot vĺn. Na túto čakru sú vhodné tieto polodrahokamy: akvamarín, tyrkys, chalcedon, lapis lazuli, modrovrstvený achát.

Čelová čakra – tretie oko (Ajna [ažna])

Šiesta čakra se nachádza na čele, mezi obočím, má modrú farbu, je čakrou intuíce, teda našim šestym zmyslom. Je sídlom vyšších duchovných síl, intelektu a intuície. Ak je šiesta čakra slabá, vedie to k pochybnostiam, nepokoju a rozpačitosti. Človek má sklon limitovať svoju voľbu a nenacháza sa v pravý čas na správnom mieste. Pri vyrovnanej funkcii šiestej čakry je človek prezieravý, intuitívny, využíva skúsenosť, vnútornú múdrosť a vždy činí správnu voľbu. Ak funguje naplno, dokonale vycítite, ako udalosti dopadnú. Ak nastane blokácia, sústredíte sa iba na materiálne a telesné potreby. Nedostatočná funkčnosť tejto čakry sa prejavuje prízemným rozmýšľaním, odmietaním vyšších duchovných “tajomných” skutočností. Ľudia s problematickou šiestou čakrou sa skrývajú. Precitlivene reagujú na kritiku, vyhýbajú sa očnému kontaktu a pri rozhovore sa pozerajú do zeme. Bývajú zábudliví a majú problémy s očami.

Vďaka tretiemu oku vidíme realitu takú, aká je. Pomocou tretieho oka môžeme pochopiť, že čas je len ilúzia. Neexistuje minulosť, ani budúcnosť. Pomocou tretieho oka môžeme prekuknúť ilúziu duality. Môžeme zistiť a pochopiť, že neexistuje dobro a zlo, že všetko je neutrálne. Dokážeme uvidieť a pochopiť jednotu.

Nesprávne fungovanie tretieho oka vedie k nočným morám.

Tretie oko je blokované ilúziou. Jedna z mnohých ilúzii je znázornená vo filme Matrix.

Choroby spôsobené zablokovaním tejto čakry: Tlakové bolesti hlavy, migréna, problémy so zrakom, zelený zákal, problémy s dutinami, výtok z nosa. Harmonická farba tejto čakry je indigovo modrá, žltá alebo fialová. Harmonizuje ju pozorovanie nočnej oblohy a hviezd. Dobre pôsobiace polodrahokamy: lapis lazuli, indigovo modrý safír, sodalit, ametyst, fluorit, nachový apatit, azurit.

Korunná čakra (Sahasrara)

Siedma čakra sa nachádza pri temene hlavy, tesne nad hlavou. Má fialovú farbu a je spojená s našou schopnosťou cítiť nekonečnosť a zmierenie. Je symbolom našeho stotožnenia sa s nekonečnom a vesmírom. Je najvyšším sídlom dokonalosti v človeku. Prijímame ňou kozmickú energiu. Nesie energiu vysokého duchovna. Jej rozvíjaním sa uvoľnia posledné bloky. Zrazu zistíte, že máte všetko, po čom ste túžili. Ak je siedma čakra zatvorená, nikdy nebudete cítiť duševnú harmóniu. Aj keď vám všetko vychádza podľa plánu, stále cítite strach. Nič vás neuspokojuje, neviete byť na seba hrdí a prestávate rozumieť svojmu okoliu. Pri slabej siedmej čakre sa prejavuje sklon k egocentrizmu, človek žije v obmezenom pohľade na realitu, má slabý vzťah ku svojej vlastnej duši. Pri silnej siedmej čakre člověk svojej duši načúva a cíti nekonečnosť vnútoného bohatstva.

V siedmej čakre nedochádza priamo k blokáciám, môže byť iba viac či menej vyvinutá. To sa môže prejavovať pocitom strachu a neistoty. Funkcia korunnej čakry je obmedzovaná egom a väzbami. Väzby na rôzne veci vo fyzickom svete, alebo aj zvieratá, či ľudí. Silné väzby na čokoľvek pozemské obmedzujú funkciu korunnej čakry.
Korunnú čakru otvárajú a rozširujú fialová a biela farba. Otvorenie korunnej čakry najviac podporí pobyt (relaxácia, meditácia) na vrchole vysokej hory, čo najbližšie k otvorenému nebu. Drahokamy – ametyst, krištál, celestín, jadeit, diamant, zlatý kalcit.

Ostatné čakry

Okrem týchto základných siedmich čakier existujú aj ďalšie čakry, ktoré plnia rôzne ďalšie úlohy.

Napríklad existuje aj ôsma čakra, ktorá je aurou, elektromagnetickým poľom člověka. Nie je spojená s konkrétnym miestom na fyzickom tele. Ôsma čakra pokračuje z našeho fyzického tela vo všetkých smeroch a tvorí jeho ochranné pole. Sila a rovnováha všetkých čakier sa prejavuje v aure. Pri slabej aure človek trpí nedostatočnou ochranou proti vonkajšej negativite, ľahko ju prijíma a tiež ďalej šíri. Silná a vyrovnaná aura spôsobuje to, že človek premieňa vonkajšiu negativitu v pozitivno. Keď je aura silná a vyrovnaná, človek vyžaruje energiu a priťahuje, inšpiruje a povznáša druhých len svojou prítomnosťou.

Prežitie, sex, sila, láska, komunikácia, intuícia, duchovno – toto je 7 vlastnosti, vďaka ktorým rastú naše skúsenosti a vďaka ktorým sa vyvíjame ako duchovné bytosti.

Ak má niekto problém s egom, alebo je bezcitný, alebo sa nedokáže vyjadriť, alebo má akýkoľvek iný problém, blokuje si tak niektorú z čakier.

Čakra môže byť nevyvážená viacerými spôsobmi: keď je nadmieru aktívna, menej aktívna, preplnená, či zablokovaná.

Nevyváženosť čakier sa prejavuje ako emocionálny problém, duševný problém, alebo fyzický problém. Myseľ samotná nedokáže živiť celé telo a správna strava nedokáže vyriešiť všetky problémy. Práve cez čakry sa môžeme naučiť vyvážiť naše telá – duchovné, emocionálne a fyzické a dosiahnuť tak dokonalé zdravie.

Vyváženie čakier

Keďže každá farba má svoju špecifickú frekvenciu a čakry majú takisto farbu a vibrujú podľa tejto frekvencie, k vyváženiu čakier môže prispieť nosenie farebných vecí. Napríklad ak chcem posilniť srdcovú čakru, mal by som nosiť zelené veci.

Slnko je náš hlavný zdroj svetla, tepla a energie. Slnečné žiarenie obsahuje kozmické lúče, gamma lúče, X-lúče, viditeľné svetelné lúče, infračervené lúče, mikrovlny a rádio vlny. Ak si ľahneme na pol hodinu na slnko, získame zo slnka silnú dávku energie.

Jedenie ovocia a zeleniny, ktoré má farbu danej čakry tiež stimuluje čakru. Rajčiny, mrkva, červená paprika, reďkovky a červené jablká pre koreňovú čakru. Zelené hrozno, brokolica, zelená paprika, zelené jablká pre srdcovú čakru, atď.

Farebné kúpele tiež stimulujú čakry.

Mne najviac k očisteniu čakrálneho systému pomohlo vedomé žitie – pýtanie sa “Prečo? Prečo sa hnevám? Prečo mám taký, či onaký pocit?“. A tiež mi veľmi pomohli meditácie. O meditáciach píšem v článku “Čo mi dala meditácia“.

Väčšina chorôb (až 80%) je psychického pôvodu. Ak máte zdravotné problémy, či už fyzické, alebo psychické, s najväčšou pravdepodobnosťou tieto problémy pochádzajú z mysle. Ak je myseľ zaprataná neporiadkom, vytvára rôzne choroby. Myseľ práve dokážete očistiť vedomým žitím, meditáciami, alebo yogou. Najlepšie Bhakti yogou, ktorá je odporúčaná yoga pre súčasný vek. O yoge píšem v článku “Čo je yoga?

Na zamyslenie: Keď sa svetlo láme na 7 farieb, tie farby sú rovnaké ako farby čakier. Čo by ste videli, keby ste sa na človeka pozerali cez éterický hranol? Sú ľudia bytosti svetla?

chakras and etheric prism

Kundalini

Ak sú všetky čakry otvorené, dokáže cez ne prúdiť božská tvorivá energia Kundalini. Vďaka nej má človek obrovskú chuť tvoriť. O Kundalini píšem v článku “Božská tvorivá energia Kundalini“.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • silvester
  • Ivusa

    Súvisia čakry aj s hemisférami? Nie je to tak, že prvá až tretia čakra sa viaže k ľavej hemisfére, ostatné k pravej… ?

    • pytamsa

      Lava cast tela sa viaze k hmote. Prava cast tela k duchovnu. Podla toho v ktorej casti mate bolest sa da zistit co alebo kto vam “vadil” a preco zapis vznikol

  • ra cc

    Pod solarnou a sakralnou cakrou je este cakra v oblasti pupka, tak isto v hlave je niekolko cakier, ktore tiez patria medzi hlavne cakry

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Zdroj tohto tvrdenia?

      • ra cc

        Shamani v andach, pripadne sa mozes informovat u ludoch ktori vedia opustit svoje telo.