Počúvaj svoj vnútorný hlas

Môj vnútorný hlas je niečo ako kompas. Keď blúdim životom, vždy sa naň môžem spoľahnúť. Vždy mi dobre poradí. Vždy ma navedie na správnu cestu. Avšak často narážam na prekážku. Tou prekážkou je rozum a ego.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Rozum

Rozum máme na to, aby sme mohli vytvárať úžasné veci. Rozum môžeme použiť aj na to, aby sme mohli analyzovať naše činy a ich následky. Prílišná analýza a prílišné rozmýšľanie ale prebíja vnútorný hlas. Vnútorný hlas mi niečo poradí a rozumom analyzujem aké sú možnosti a následky každej z možností. Napríklad vnútorný hlas mi napovedal, aby som robil programátorské kurzy a web developerskú školu za dobrovoľný príspevok aby sa tak mohol naučiť vytvárať weby a webové aplikácie aj ten, kto nemá peniaze na drahé kurzy. Ale rozum mi hovoril niečo iné. Rozum mi hovoril, aby som si za školu pýtal peniaze. Aj som rozum na chvíľu počúvol a stanovil som za 3 mesiace školy pomerne nízku cenu. A výsledok? Výsledok bol taký, že nikto z mojich vtedajších žiakov nemal peniaze na to, aby si mohol školu dovoliť. Aj keď sa jednalo naozaj o symbolickú sumu okolo 200€ na 3 mesiace. Tak som dal na radu vnútorného hlasu a dal školu za dobrovoľný príspevok.

Rozum a ego chcú v prvom rade dobre pre seba. Hlavne ego nás brzdí v rozdávaní sa a pomáhaní iným. Vnútorný hlas je nezávislý od rozumu a ega. Vnútorný hlas nám radí len to najlepšie. Mali by sme preto svoj vnútorný hlas počúvať.

Počúvaj svoj vnútorný hlas

Vnútorný hlas pochádza z vyššieho JA. Väčšinu mojich článkov som napísal vďaka vnútornému hlasu. Vnútorný hlas mi diktoval a ja som písal. Niekedy keď mám inšpiráciu, píšem aj do 4. rána. Pretože už sa mi párkrát stalo, že keď som písanie večer prerušil a išiel som spať, stratil som inšpiráciu a články ostali rozpísané. Písanie ma baví a dokážem písať prakticky celý deň ak mám inšpiráciu. Keby nepočúvam svoj vnútorný hlas, mohol by som robiť niečo iné, mohol by som programovať a zarábať veľa peňazí. Namiesto toho počúvam vnútorný hlas, ktorý mi hovorí, že písanie článkov je v súčasnej dobe najdôležitejšie. Už píšem niekoľko mesiacov celé dni a nemám z toho ani cent. Žijem z toho, čo som si dokázal zarobiť programovaním. Robiť to, čo vás baví ale nemať z toho ani cent, je aj tak super. Je to oveľa lepšie akoby ste mali robiť prácu, ktorá vás nebaví, aj keď za ňu dostanete dobre zaplatené. Ak robíte niečo, čo vás nebaví, len si tým ubližujete. A ubližujete aj ostatným, pretože vás práca štve, ste naštvaní a štvete tým pádom aj ostatných. Ak chcete byť šťastní, mali by ste začať nasledovať svoju vášeň a robiť to, čo vás baví. Píšem o tom v článku “Nasleduj svoju vášeň“. Vášeň pochádza z vyššieho JA. Vnútorný hlas vám hovorí čo je pre vás to najsprávnejšie a vyvoláva to vo vás len pozitívne pocity. Naopak rozum vám radí rôzne hlúposti a vyvoláva to vo vás negatívne pocity. Mali by ste sa riadiť pocitmi. Pocity totiž nikdy neklamú. Ak máte z niečoho pozitívny pocit, choďte za tým. Nájdite si k tomu cestu. Len tak budete šťastní. Ak vás rozum neustále odrádza od toho, čo chcete, prečítajte si článok “Rozum verzus srdce“.

Svojmu vyššiemu JA a vnútornému hlasu vďačím za to, kde som a kým som dnes. Keby som počúval názory ostatných, či myšlienky pochádzajúce z rozumu a ega, dostal by som sa na cestu, na ktorej by som nebol šťastný a skôr, či neskôr by som z nej musel prejsť ja inú cestu. Na cestu, po ktorej ma vedie môj vnútorný hlas. Cesta plná radosti, šťastia a lásky. Cesta, na ktorej môžem túto radosť, šťasie a lásku rozdávať.

Ako počuť svoj vnútorný hlas?

Vnútorný hlas nie je niečo mystické. Vnútorný hlas má každý človek, len nie každý ho dokáže počúvať. Dnes veľa ľudí počúva rozum namiesto vnútorného hlasu a preto nie sú šťastní. Počúvať vnútorný hlas sa naučíš keď budeš tráviť viac času sám so sebou, osamote. Svoj vnútorný hlas dokážeš najlepšie počuť na prechádzkach osamote v prírode, alebo počas meditácie. O meditáciach píšem v článku “Čo mi dala meditácia“. Kým sa budeš pohybovať v rušnom prostredí, svoj vnútorný hlas nedokážeš počuť.

Vnútorný hlas k tebe hovorí cez tvoje myšlienky. Nie sú to obyčajné myšlienky, ktoré máš v hlave bežne. Sú to nezvyčajné myšlienky, častokrát protichodné s tvojim bežným zmýšľaním, preto jednoducho rozoznáš, že je to tvoj vnútorný hlas. Snaží sa ťa naviesť na tú správnu cestu šťastného života. Rozum častokrát považuje správy z vnútorného hlasu ako niečo šialené a snaží sa ťa presvedčiť, že je to blbosť. No v hĺbke duše možno cítiš, že je to správne a prospešné. V tvojom vnútri sa zvádza boj medzi rozumom a vnútorným hlasom. Je len na tebe, koho z nich budeš počúvať. Veľa ľudí má tendenciu počúvať rozum, ale rozum ich nikdy nespraví šťastnými. Keby som počúval rozum, nebol by som šťastný. Nechávam sa viesť vnútorným hlasom a neľutujem jediné svoje rozhodnutie. Ak sa aj rozhodneš počúvať rozum, po čase zistíš, že to nebol dobrý nápad. Budeš stále cítiť, že je tvoj život akýsi prázdny, že ti v ňom stále niečo chýba. Že nerobíš to, čo by si mal robiť. Skôr či neskôr dáš na rady vnútorného hlasu. Skôr či neskôr nájdeš cestu ku šťastiu.

Vnútorný hlas ti nikdy nechce zle. Na rozdiel od rozumu a ega ťa vnútorný hlas navedie vždy tou cestou, ktorou v skutočnosti chceš ísť. Rozum a ego sa ťa snažia z tejto cesty strhnúť na inú cestu. Po akej ceste momentálne kráčaš, zistíš podľa svojich pocitov. Ak ťa niečo trápi, ak dusíš v sebe negatívne pocity, si na ceste rozumu a ega. Ak si šťastný a dokážeš sa radovať z maličkostí, si na ceste, po ktorej ťa vedie tvoj vnútorný hlas, tvoje vyššie JA. Si na správnej ceste.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥