Rozum verzus srdce

Sledujem vývoj svojho života a sledujem aj životy ostatných ľudí. Vypozoroval som jednu zaujimavosť.

Ľudia sa neusmievajú

Na Slovensku vládne taký fenomén. Asi 99% ľudí sa takmer vôbec neusmieva. Keď kráčam po ulici a všímam si tváre ľudí, vidím v nich zúbožených otrokov systému. Ľudia nemajú dôvod na úsmev pretože musia neustále niečo riešiť. Väčšinou riešia finančné problémy, rodinné problémy, medziľudské vzťahy,… dôvodov prečo zmizol úsmev z tváre ľudí je veľa.

Prečo veľa ľudí nie je naozaj šťastných?

Dôvod prečo veľa ľudí nie je naozaj šťastných je ten, že ľudia sa riadia viac rozumom ako srdcom. Keby sa riadili viac srdcom, boli by oveľa šťastnejší a mali by úsmev na tvári.

Rozum hovorí: Musíš zarobiť veľa peňazí, aby si si mohol kúpiť auto, postavať dom, zabezpečiť rodinu, žiť si “luxusne” a byť “šťastný”. Rozum prakticky zotročuje človeka.

Na druhej strane srdce hovorí: Nepracuj toľko, venuj sa viac priateľom, rodine, nepotrebuješ toľko peňazí, aby si mohol žiť spokojný a šťastný život. Tento hlas srdca u veľa ľudí prehlušuje hlas rozumu.

Rozdiel medzi rozumom a srdcom?

Rozdiel je jednoduchý. Rozum ťa nikdy nespraví šťastným. Srdce áno. Kým sa riadiš rozumom, nie je šanca, aby si pocítil naozajstné šťastie. Naopak, ak sa budeš riadiť viac srdcom, pocítiš šťastie veľmi intezívne. Ak sa budeš venovať tomu, čo máš naozaj rád napriek tomu, čo ti hovorí rozum a tvoje okolie, pocítiš pravé šťastie.

Sleduj svoje pocity, to je celá myšlienka, celá veda. Rozum ťa nikdy nespraví šťastným, na to pamätaj. Sleduj svoje pocity a riaď sa radami, ktoré v tebe vytvárajú pozitívne pocity. To je naozaj celá veda. Rady z rozumu v tebe väčšinou vyvolajú skôr negatívne alebo neutrálne pocity. Rady zo srdca spoznáš vďaka pozitívnym pocitom. A cítiť sa pozitívne predsa chceš. Chceš nasledovať rady, ktoré v tebe vyvolávajú pozitívne pocity.

Napríklad pre veľa ľudí v mojom okolí sú nepochopiteľné moje myšlienkové pochody, postoje k životu, chodenie naboso, robenie programátorských kurzov za dobrovoľný príspevok,… ľudia to nechápu, pretože sa riadia rozumom, ktorý im vraví, že je to hlúposť a to predsa nemôže tak fungovať! No moje srdce mi vraví, že to tak funguje a že sa mám naďalej venovať tomu, čo mám rád a v čom vidím zmysel napriek tomu, čo hovoria ľudia a čo by mi hovoril rozum. Rozumu nedávam toľko priestoru ako dávam svojmu srdcu, svojim pocitom, svojmu JA. Toto ma robí šťastnejším ako tých 99% ľudí, ktorí sa riadia z väčšej časti rozumom.

Raj na Zemi a raj vo svojom vnútri

Dovolím si požičať pár viet z článku http://pechac.blog.denik.cz/c/437933/Odhalenie-tajomstva-prvotneho-hriechu.html:

Človek mohol a môže žiť ako v raji a to vtedy, ak sa bude riadiť svojim cítením. Ak pôjde cestami, ktoré mu ukazuje jeho cítenie.

Naše cítenie je totiž hlasom našej najvnútornejšej podstaty, ktorá je dobrá a ktorá preto že je dobrá, nám nemôže ukazovať iné cesty, ako cesty dobra.

Znovu vybudovať raj na Zemi je ľuďom možné len vtedy, ak zostanú verní svojmu cíteniu a budú vo svojom živote sledovať len tie cesty, ktoré im práve ono ukazuje.

Keby som sa riadil rozumom…

Keby som sa riadil rozumom a radami racionálne založených ľudí, nebol by som tam, kde som dnes. Nerobil by som veci, ktoré robím. Nebol by som šťastný.

Nevykašľal by som sa na školu v poslednom 6. semestri. Pretože rozum vraví, že “veď už to doklepni, už iba 5 mesiacov, 1 000 000 000 nervov, 5 000 000 000 stresu a máš ten úžasný titul, ktorý ti vraj zabezpečí lepšiu prácu a lepšie peniaze”.

Nevenoval by som toľko času vlastným projektom a nevybudoval by som nič vlastné, lebo by som bol zaneprázdnený zamestnaním, v ktorom by som trávil minimálne 8 hodín denne a ako programátor by som zarábal mega veľa peňazí. Keď som bol istú dobu bez peňazí a bez práce, ľudia mi vraveli “Veď sa zamestnaj v nejakej IT firme, tam budeš zarábať super prachy”. No moje srdce vravelo, že sa mám ďalej venovať svojim projektom a nejakú prácu si už nájdem z domu. Nakoniec som si naozaj prácu našiel a za ešte lepšie prachy ako v nejakej IT firme :)

Nerobil by som programátorské kurzy za dobrovoľný príspevok, veď predsa rozum vraví, že čas sú peniaze, programátorské kurzy sú drahé, tak prečo si za 3 hodinový kurz nevypýtať aspoň 500,- Kč? A za 3 – 4 mesačnú web developerskú školu aspoň 18 000,- Kč? Prečo tráviť toľko času s niečim, čo mi nemusí priniesť žiadny finančný zisk? Toto rozumom pravdepodobne nepochopíte.

Nechodil by som naboso, nemeditoval by som, nerobil by som veľa prospešných vecí… nebol by som skutočne šťastný.

Počúvajte svoje srdce

Ak stlmíte hlas rozumu a začnete viac vnímať hlas srdca, je dosť možné, že objavíte svoje životné poslanie. Budete aspoň 1000x šťastnejší ako tých 99% rozumovo založených ľudí. Život sa vám zmení k lepšiemu a dosiahnete oveľa viac ako keby ste sa riadili rozumom. Budete robiť veci, ktoré by ste nerobili, keby ste sa riadili rozumom.

Ako stlmiť hlas rozumu a začať počúvať svoje srdce by bolo možno na ďalší článok. Tu len spomeniem, že myšlienky, ktoré vo vás vyvolávajú pozitívne pocity, pocity radosti, naplnenia, entuziazmu, to sú myšlienky zo srdca. Myšlienky, ktoré vo vás nevyvolávajú pozitívne pocity sú myšlienky rozumu.

Hľadajte kompromis

Občas sa mi stane, že moje srdce hovorí niečo, s čím rozum absolútne nesúhlasí. Rozum hovorí “Nebuď blbý, to je šialené, čo ak to nebude fungovať? Čo potom?…” V takých prípadoch treba hľadať kompromis medzi rozumom a srdcom. Treba nájsť cestu, s ktorou bude súhlasiť aj rozum, aj srdce. Je to zlatá stredná cesta.

Doplnkové čítanie

Po prečítaní nasledujúceho článku zistíte čo znamená prvotný hriech a prečo je ľudstvo tam, kde je: http://pechac.blog.denik.cz/c/437933/Odhalenie-tajomstva-prvotneho-hriechu.html.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥