Duchovno áno, náboženstvo nie

Mnohí ľudia, ktorí sa zaujímajú o duchovný život inklinujú k rôznym duchovným náukám ale stránia sa náboženstiev. Mnohí si vyberajú čo im vyhovuje a zavrhujú čo sa im nepozdáva. Je to ale správny spôsob?

Sentiment

Na základe čoho si človek vyberá čo sa mu páči a čo nie. Každému sa páči a nepáči niečo iné. Niekomu sa pravda môže páčiť, inému nie. Niekomu sa zase páči klamstvo a naletí podvodníkom. Byť na sentimentálnej úrovni, na ktorej považujeme svoje pocity za pravdu sa nevypláca. Obzvlášť nie v duchovne, kde je v súčasnej dobe veľmi veľa podvodníkov, ktorí práve zneužívajú sentiment ľudí.

Aby sme zistili čo je prospešné a čo nie, nemôžeme zostávať na úrovni sentimentu, musíme sa povzniesť na úroveň inteligencie a posudzovať skrze ňu. A na to potrebujeme získať spoľahlivé overené poznanie.

Príkazy a zákazy

Aby sme našli Pravdu, musí súhlasiť s realitou. Treba si uvedomiť, že naše pocity častokrát s realitou nesúhlasia a čo sa nám páči nemusí byť automaticky dobré a čo sa nám nepáči nemusí byť automaticky zlé. Napríklad deťom sa nepáči keď sa musia učiť, ale je to pre ich dobro. Takisto v duchovnom živote existujú určité zásady, ktoré sa nám nemusia páčiť, ale sú pre naše dobro. Keď si budeme vyberať len to, čo nám vyhovuje a zavrhovať čo nám nevyhovuje, ďaleko sa v duchovnom živote neposunieme.

V duchovnej praxi rôznych duchovných náuk a náboženstiev existujú určité príkazy a zákazy, ktoré sa mnohým pseudo duchovným ľuďom nepáčia a nechcú ich nasledovať. Tak ale nemôžu očakávať výrazný duchovný pokrok ak si chcú robiť len to, čo sa im chce.

Nechuť k náboženstvám

Nechuť k náboženstvám je pochopiteľná. Takisto nemám rád náboženstvá, ktoré sú založené na dogme, ktorej človek musí uveriť aby bol spasený a všetci, ktorí dogme neveria, idú do pekla. Náboženstvá tohoto typu urobili veľmi zlé meno náboženstvu ako takému.

Čo je náboženstvo?

Náboženstvo znamená náuka o Bohu. Náboženstvo nie je dogma, ktorej máme uveriť a považovať sa za spasených na základe našej sentimentálnej viery. O Bohu sa takisto veľa nenaučíme sami od seba. Ak sa budeme spoliehať len na svoje obmedzené pochopenie, nezhodneme sa s tými, ktorí majú iné pochopenie a nemusíme mať Pravdu.

Ak chceme získať spoľahlivejšie poznanie o Bohu, musíme sa obrátiť na pokročilejšie osoby, ktoré nám toto poznanie sprostredkujú a ukážu nám cestu ako si to môžeme overiť.

Ale opäť pozor na podvodníkov!

Náboženstvo ako veda

Náuka o Bohu môže byť vedecká. Môžeme nájsť spôsob ako si existenciu Boha overiť. Tento spôsob ponúka Bhagavad-Gíta taká, aká je. Každý, kto nasleduje proces spoznania Boha v Bhagavad-Gíte môže spoznať Krišnu viac a viac.

Každý môže vyskúšať spievať Haré Krišna mahá-mantru a pocítiť výsledok na vlastnej koži:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

a nemusí len niekomu a niečomu veriť. Môže si to overiť a zažiť.

Vedomie Krišnu nie je náboženstvo založené na viere, ale na osobnej skúsenosti. A to láka mnohých, ktorým nestačí len veriť, ale potrebujú vedieť. Bhagavad-Gíta krásne kombinuje spiritualitu a náboženstvo do komplexnej a praktickej duchovnej náuky vhodnej aj pre súčasnú dobu. Odporúčam každému preštudovať a snažiť sa pochopiť Bhagavad-Gítu takú, aká je a následne ju uviesť do každodenného života. Prinesie vám to všetko po čom túžite a hlavne vám to zmení túžby :-)))

Haré Krišna!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥