Biblia, Korán, Bhagavad-Gíta

Keď čítam Bibliu alebo Korán, o Bohu sa dočítam maximálne niečo nekonkrétne, všeobecné, abstraktné. Keď však čítam Bhagavad-Gítu, ktorá bola vyslovená samotným Bohom – Krišnom, je v nej oveľa hlbšie a konkrétnejšie poznanie o Najvyššom Pánovi.

Poznanie Bhagavad-Gíty

V Bhagavad-Gíte sa dočítame kto je Boh, ako sa volá, ako vyzerá, ako Ho môžeme spoznať osobne, aké má schopnosti a moc, kde je Jeho sídlo a ako vyzerá, aká je povaha hmotnej a duchovnej existencie a veľa veľa ďalšieho. Ak chceme vedieť ešte viac, Šrímad Bhágavatam ide oveľa viac do hĺbky ako Bhagavad-Gíta a je omnoho obsiahlejši. Bhagavad-Gíta obsahuje 700 veršov, Šrímad Bhágavatam má 18 000 veršov. Nejde ani tak o obsiahlosť ako o detailnosť poznania.

Dočítame sa v Biblii a v Koráne to, čo v Bhagavad-Gíte a Šrímad Bhágavatame? Mnohým ľuďom poznanie Biblie a Koránu nestačilo, chceli vedieť ešte viac a našli to, čo hľadali v Bhagavad-Gíte a Šrímad Bhágavatame. Niektorí ľudia sa uspokoja s poznaním Biblie, niektorí s poznaním Koránu. Ale niektorí hľadajú niečo oveľa oveľa hlbšie, obšírnejšie a detailnejšie.

Prax Bhagavad-Gíty

Čo je na učení Bhagavad-Gíty najúžasnejšie nie je ani tak samotné poznanie ako to, že si môžeme toto poznanie overiť praxou – keď začneme žiť podľa Bhagavad-Gíty a nasledovať zásady bhakti jógy, dokážeme pochopiť Bhagavad-Gítu oveľa lepšie ako bez praxe. Vďaka praxi môžeme zažiť mnoho veršov z Bhagavad-Gíty vo svojom živote a zistiť ako sa veci majú. Nemusíme len niečomu slepo veriť a považovať to naivne za pravdu. To je krása Bhagavad-Gíty.

Kresťania a Moslimovia sa oháňajú vierou. Ale čo má viera spoločná s realitou a s pravdou? Racionálnemu človeku nestačí veriť a už vôbec nie považovať svoju vieru za pravdu. To je detské. Rozumný človek sa snaží zistiť ako sa veci naozaj majú a neverí len tak niečomu ako pravde. Potrebuje si veci overiť aby zistil či sú naozaj pravdivé. A to práve ponúka Bhagavad-Gíta ak sa snažíme úprimne nasledovať jej poznanie.

Tak čo, dáte šancu Bhagavad-Gíte a vedomiu Krišnu, alebo vám stačí ateizmus, buddhizmus, kresťanstvo, Islam, ezoterika alebo kadejaké iné náuky, ktoré neponúkajú tak obsiahle poznanie a častokrát sa ani nedajú overiť praxou a človeku neostáva nič iné, len veriť niečomu ako pravde bez toho aby pravdu naozaj poznal.

bhagavad-gita

Kde zohnať Bhagavad-Gítu?

Martinus: https://www.martinus.sk/705651-bhagavad-gita/kniha

Kniha knih: https://www.knihaknih.cz/kniha

Góvinda butik: https://govindabutik.cz/shop/bhagavad-gita-takova-jaka-je/284-bhagavad-gita-takova-jaka-je.html


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥