Prečo si myslíš, že Hinduizmus je správny?

Keď som prezentoval vedomie Krišnu a Bhagavad-Gítu, dostal som otázku “Prečo si myslíš, že Hinduizmus je správny?” V Hinduizme je predsa toľko bohov, každý verí v iného, robia kremáciu a kvôli tomu rúbu stromy, prečo by mal byť Hinduizmus to pravé náboženstvo?

Čo je Hinduizmus?

Väčšina ľudí považuje Hinduizmus za náboženstvo. Hinduizmus nie je náboženstvo samo o sebe ale skôr názov pre rôzne náboženstvá v Indii. Keď prišli Angličania do Indie a videli tú zmes rôznych podôb bohov, obradov a náuk, boli z toho zmätení a nazvali všetky náuky v Indii Hinduizmus. Vo védskych písmach nenájdeme pojem “Hinduizmus”. Je to moderný pojem zavedený na označenie všetkých možných náboženstiev a náuk vychádzajúcich z véd. Vo védach sú popísané rôzne spôsoby uctievania rôznych božstiev pre ľudí na rôznych úrovniach vedomia. Niekto uctieva polobohov aby získal dočasné materiálne výdobytky, iní chcú získať mystické schopnosti, tak sa venujú odriekavému životu a jóge a ďalší chcú spoznať Boha, tak uctievajú Pána Višnua alebo Pána Šivu.

Védske písma sú v skutku pestré a ponúkajú každému na akejkoľvek úrovni vedomia možnosť duchovného pokroku cez rôzne náuky.

Vedomie Krišnu

Dá sa povedať, že vedomie Krišnu a Bhagavad-Gíta sa dajú zaradiť medzi náboženstvá radiace sa do Hinduizmu, pretože vedomie Krišnu vychádza z védskych písiem, ktoré sú pre všetky náuky Hinduizmu smerodatné. Keď sa dozvieme o vedomí Krišnu viac, môžeme zistíť že je to prakticky to najlepšie, čo súčasné náboženstvá ponúkajú. Prečo?

Vojna medzi náboženstvami

Kresťania a Moslimovia častokrát medzi sebou filozoficky súperia ktoré náboženstvo je to pravé a ktoré falošné. Ani jedno z nich sa však nevyrovná vedomiu Krišnu. Pretože ani jedno z nich neponúka pochopenie nenásilia nie len voči ľuďom, ale aj zvieratám.

Kresťania a Moslimovia kritizujú Hinduizmus kvôli modlárstvu a polyteizmu. Nevedia však, že v rámci Hinduizmu existujú monoteistické náuky, ktoré sa môžu na prvý pohľad javiť polyteisticky, pretože učia o polobohoch, nie však o bohoch. Bhagavad-Gíta učí o jednej zvrchovanej Osobnosti Božstva – o Krišnovi.

Kresťania a Moslimovia nepoznajú podobu Boha, tak hovoria že Boh nemá podobu, alebo sa nepodobá ničomu z tohto sveta. Neviem skadiaľ to zobrali, ale Krišna v Bhagavad-Gíte hovorí Arjunovi:

Môj milý Arjuna, jedine čistou oddanou službou môžem byť priamo videný a poznaný tak, ako tu pred tebou stojím. Len tak môžeš vniknúť do záhady ako Ma pochopiť. – BG 11.54

Krišna dáva praktický návod ako Ho môžeme spoznať. Ktoré náboženstvo dáva praktický návod na spoznanie Boha? Ktoré náboženstvo učí o nenásilí voči zvieratám? Islam síce tvrdí, že Moslimovia by mali ochraňovať zvieratá, ale zároveň im podrezávajú krky a nechávajú ich vykrvácať. Na druhej strane oddaní Krišnu ochraňujú zvieratá, obzvlášť kravy, ktoré dávajú mlieko a sú preto považované za naše matky.

cows-vrindavan

Celkovo v Hinduizme je ochrana kráv veľmi rozšírená, pretože to je súčasť védskej kultúry.

Veľa bohov

Bhagavad-Gíta učí o jednom Zvrchovanom Pánovi a polobohoch, ktorí sú Mu podriadení. Takisto mnohé védske náuky učia o polobohoch a jednej Zvrchovanej Absolútnej Pravde, z ktorej všetko pochádza. Niektorí majú neosobné pochopenie Absolútnej Pravdy, iní chápu Absolútnu Pravdu ako Zvrchovanú Osobu s vlastnosťami, činnosťami, podobami a dokonca sídlom – Božím kráľovstvom.

Jedine oddanou službou môžem byť pochopený taký, aký som, ako Najvyššia Božská Osobnosť. A keď si Ma niekto plne uvedomí na základe takej oddanosti, môže vstúpiť do Božieho kráľovstva. – BG 18.55

Bhagavad-Gíta dáva jasné pochopenie Zvrchovanej Osoby – Krišnu, ktorý osobne vysvetľuje Arjunovi kto je a ako Ho možno pochopiť a spoznať.

V ktorej náboženskej knihe nájdeme tak jasný popis Boha, Jeho kráľovstva a návod ako Boha spoznať osobne?

Životný štýl

Hovorí sa, že strom spoznáme podľa ovocia. Duchovnú náuku takisto možno spoznať podľa nasledovníkov danej náuky, aj keď nie vždy musia nasledovníci dané učenie správne nasledovať. V dnešnej dobe sa stáva, že krásne učenia degradujú kvôli neschopnosti takzvaných nasledovníkov nasledovať dané učenie a potom pôsobia ako zhnité ovocie a náuka pôsobí ako strom, ktorý plodí hnilé ovocie.

Ak chceme spoznať danú náuku lepšie, musíme nájsť úprimných nasledovníkov danej náuky, nie tých ktorí tvrdia že vyznávajú danú náuku ale v skutočnosti ju nenasledujú. A tých je veru viac ako úprimných.

Keď som spoznal oddaných Krišnu, bol som užasnutý ich životným štýlom – vegetariánstvo, celibát, služba Bohu, čistotnosť, žiadna intoxikácia, žiadny hazard, to sa v dnešnej dobe sotva vidí! Hovoril som si, že títo ľudia stoja za spoznanie. A veru stáli.

Vedomie Krišnu a Islam

Keď sa pozrieme na životný štýl oddaných Krišnu, najbližšie okrem iných védskych náuk má k vedomiu Krišnu Islam. Islam zastáva podobné hodnoty ako vedomie Krišnu, okrem vegetariánstva. Ak by Islam prezentoval nenásilie vočí zvieratám a vegetariánstvo, mohlo by to byť krásne náboženstvo. Bez toho má však Islam na svedomí životy mnohých zvierat.

Islam je navyše veľmi zvláštna náuka, ktorá vznikla za zvláštnych okolností  a Mohammed je veľmi zvláštna osobnosť, ktorú niektorí považujú za svätca, iní za nie príliš dobrého človeka. Každý nech si spraví svoj obraz štúdiom Islamu a života Mohammeda.

A každý nech si spraví svoj obraz o vedomí Krišnu tým, že spozná oddaných Krišnu, preštuduje knihy o vedomí Krišnu, vyskúša spievať Hare Krišna mahá-mantru:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

a na vlastnej koži zistí aký to má účinok. Vedomie Krišnu nie je náuka založená na viere, ale na duchovnej praxi a zmene vedomia vďaka praxi. Každý tak môže vedomie Krišnu overiť na vlastnej koži – to čo číta v knihách môže zažiť vo vlastnom živote. A v tom je najväčšia krása vedomia Krišnu. Naozaj nemusíme ničomu veriť, všetko si môžeme postupne overiť.

Ktoré náboženstvo ponúka overenie teórie praxou? Ktoré náboženstvo ponúka zmenu vedomia, zmenu charakteru, zmenu životného štýlu natoľko, že z ľudí ktorí kedysi pili alkohol, fajčili, sexovali kade-tade, jedli mäso sa stávajú oddaní Krišnu, ktorí také veci už nerobia, pretože stratili na to chuť?

Mnohí ľudia majú nesprávne a veľmi obmedzené poznanie o vedomí Krišnu a ďalších duchovných náukách, pretože s nimi častokrát nemajú skúsenosť alebo ich skúsenosti sú obmedzené, ale najlepšie ako môžeme dané náuky spoznať je spoznať ľudí, ktorí dané náuky nasledujú a aplikujú v živote. Tak môžeme spoznať lepšie kresťanstvo, Islam, vedomie Krišnu a ďalšie náuky.

Haré Krišna


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥