Prečo nejem mäso

Je veľa dôvodov prečo nejem mäso. Tieto dôvody sú moje osobné dôvody a nikoho nenútim, aby prestal jesť mäso. Každý má slobodnú vôľu a každý sa môže rozhodnúť čo bude a čo nebude robiť. Každý sa môže slobodne rozhodnúť prestať jesť mäso ako som to urobil ja.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (9 min):

Mäsový priemysel a morálne dôvody

Keby ste vedeli ako funguje mäsový priemysel, pravdepodobne by ste prestali jesť mäso. Alebo by ste boli prinajmenšom zhrození.

Miliardy zvierat sú umelo rozmnožované, chované v drsných podmienkach a potom nemilosrdne zabité len preto, aby ukojili chúťky ľudí. Netýka sa to len mäsového priemyslu, ale aj vaječného a mliekarenského priemyslu. Ak chcete, môžete si dohľadať videá a články a dozvedieť sa viac ako tieto priemysly fungujú.

Prosím neberte to ako propagáciu vegánstva. Len vám chcem ukázať prečo nejem mäso a tiež vajcia pokiaľ možno. Mali by ste vedieť čo jete.

Môžete jednoducho ignorovať ako funguje mäsový priemysel a môžete jesť mäso keď chcete. Je to vaša voľba. Môžete pokračovať v podporovaní mäsového priemyslu a utrpení zvierat. Alebo môžete aspoň znížiť spotrebu mäsa a možno si uvedomíte, že mäso k životu nepotrebujete, rovnako ako som si to uvedomil aj ja.

IMAGE DISTRIBUTED FOR HUMANE SOCIETY INTERNATIONAL - Humane Society International’s China specialist, Peter Li, visited dog meat markets and slaughterhouses in Yulin, where locals consume dog and cat meat to observe the summer solstice (21 June). HSI has been working with local groups to end this suffering in China. Although some slaughterhouses remain in operation, the dog meat trade is in decline. In this image, released on Tuesday June 2, 2015, dog meat is displayed in the marketplace. (AP Images for Humane Society International)

79986.ngsversion.1422285291749.adapt.768.1 dog vs. other meat

Uvedomenie si čo je vlastne mäso

Kým som nevedel čo je mäso, vedel som si na ňom veľmi pochutnať. Pečené kura, krkovička, steaky, klobásy, no mňamka. Alebo aj nie.

Mäso, ktoré vidíte v supermarketoch, nerastie na stromoch. To, čo nazývate mäso, bola kedysi živá bytosť ako ja, či ty. Rastliny sú tiež živé bytosti, ale sú od nás odlišné. Môžeme vidieť emócie zvierat, ale nemôžeme vidieť emócie rastlín. Môžeme vidieť utrpenie zvierat, ale nemôžeme vidieť utrpenie rastlín. Zvieratá sú k ľuďom v evolučnom rebríčku blízko a môžeme vidieť, že sú nám veľmi podobné. Obzvlášť cicavce. Rastliny sú v evolučnom rebríčku ďaleko od ľudí a sú od nás úplne odlišné.

Dajte dieťaťu jablko a živé kura a pozorujte čo bude dieťa jesť a čo bude jeho kamarát.

Keby ste vedeli, že mäso, ktoré jete, je váš priateľ, zjedli by ste ho? Chutilo by vám? Keď som jedol svoje posledné mäso, plne som si uvedomoval čo to je. Uvedomoval som si, že to zviera muselo umrieť, aby som uspokojil svoje chúťky. Moje posledné mäso nebolo vôbec chutné, pretože som si plne uvedomoval čo jem. Keď si uvedomíte, že mäso, ktoré jete, bola živá bytosť ako vy a muselo zomrieť, aby naplnilo váš žalúdok, budete jesť radšej zeleninu, ovocie, semená a orechy. Akonáhle si plne uvedomíte čo mäso naozaj je, už vám viac nebude chutiť. Nájdete veľa chutných jedál bez mäsa.

Viac energie

Keď som prestal jesť mäso, všimol som si, že mám viac energie. Keď jete mäso, telo potrebuje veľa energie na trávenie. Keď jete zeleninu, alebo ovocie, vaše telo ich dokáže stráviť oveľa rýchlejšie a potrebuje menej energie na trávenie. Preto veľa mäsožravcov cíti únavu keď zjedia mäso a potrebujú odpočinok.

Život bez hnevu

Keď som jedol mäso, bol som celkom agresívny a zlostný. Myslel som si, že je to moja vlastnosť. Ale keď som prestal jesť mäso, agresia a hnev zmizli.

Ďalšie dôvody

Existujú ďalšie dôvody prečo ľudia nejedia mäso. Napríklad zdravotné dôvody. Ale keď som jedol mäso, moje zdravie bolo celkom dobré, takže to nie je môj prípad.

Ako ste si mohli všimnúť, v tomto článku popisujem moju osobnú skúsenosť a moje zistenie čo je vlastne mäso. Snažil som sa vysvetliť prečo nejem mäso a nikoho do ničoho nenútim, iba ukazujem ako sa veci majú a chcem, aby sa ľudia nad tým aspoň trošku zamysleli. Každý by mal vedieť čo svojimi činmi spôsobuje, aby sa mohol rozhodnúť či to bude robiť aj naďalej, alebo nie.

Budete jesť mäso?

Toto je otázka pre vás. Spýtajte sa sami seba či chcete podporovať zabíjanie zvierat a ich utrpenie. Spýtajte sa sami seba, či tá chuť mäsa za to stojí.

Ak sa rozhodnete vynechať mäso z jedálnička, alebo aspoň obmedziť jeho množstvo, prečítajte si článok “Príručka pre začínajúceho vegetariána“, kde nájdete zopár nápadov na vegetariánske jedlá. Sám viem, že prechod na vegetariánstvo nie je ľahký hlavne preto, lebo ľudia nepoznajú veľa nemäsitých chutných jedál. Ale keď spoznáte chutné vegetariánske a vegánske jedlá, na mäso si ani nespomeniete.

Dúfam, že vám článok v niečom pomohol a dúfam, že sa nad svojim jedálničkom úprimne zamyslíte.

Prajem vám krásny deň.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥