Čo je hnutie Hare Krišna?

Haré Krišna, Haré Krišna,
Krišna Krišna, Haré Haré
Haré Ráma, Haré Ráma
Ráma Ráma, Haré Haré

“Hare Krišna” už asi počul každý z Vás. Mnohí si toto slovné spojenie spájajú s východným náboženstvom zvaným Hinduizmus. No v skutočnosti ide o Hnutie Hare Krišna. Na stránke http://www.iskcon.sk/o-nas/ sa môžete dozvedieť veľa o Hnutí Hare Krišna. V tomto článku popisujem moju osobnú skúsenosť s Krišňákmi.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (19 min):

Zoznámenie sa

Jedného pekného dňa som kráčal po Brne a predomnou som zbadal stáť na ulici týpka v oranžovom hábite so zvláštnym znamením na čele a na nose, s oholenou hlavou a malým copíkom na zadnej časti hlavy. “Asi nejaký mních, buddhista”, pomyslel som si.

Ako som tak prišiel k nemu bližšie, naše pohľady sa stretli a oslovil ma: “Dobrý den pane, znáte hnutí Hare Krišna?”. “Čo asi tak odomňa môže chcieť?”, pomyslel som si,  “Drží v ruke nejakú knihu. Chce mi ju predať?”. “Nepoznám”, odpovedal som. “Jé, vy jste ze Slovenska, a odkud?”, spýtal sa mních. “Kúsok od Trenčína, z Dubnice”, odpovedal som. “Do Trenčína taky chodíme rozdávat knihy. Podívejte, jednu tady mám”, podal mi ju do ruky a ja som v nej zo zvedavosti začal listovať. “Šrímad Bhagavatam, je to posvátná kniha”, povedal mi mních. “Vyzerá to zaujimavo, koľko stojí?”, spýtal som sa. “My to rozdáváme, ale aby jsme pokryli náklady na tisk, tak bude dobré když přispějete aspoň stovku.”, odpovedal mních. Vytiahol som peňaženku, z nej sto korún a posvätná kniha bola moja. Mních poďakoval a rozlúčil sa pozdravom “Hare Krišna!”.

Šrímad Bhagavatam som neskôr začal čítať, ale moc som tomu nerozumel. Obsah tej knihy mi prišiel ako z iného sveta, respektíve z inej kultúry. Tak som ju ešte nedočítal.

O pár mesiacov neskôr som stretol ďalšieho Krišňáka. Mal pri sebe veľa kníh a ja som zrovna nemal čo čítať, tak som mu dal 700 českých korún a on ma nabalil asi štyrmi knihami, medzi ktorými bola ďalšia posvätná kniha Bhagavad gíta, kniha o Krišnovi a kniha o Šrílovi Prabhupádovi.

Do tretice všetko dobre. Keď som stretol Krišňáka tretíkrát, dostal som od neho vizitku a pozvanie na nedeľný program pre verejnosť. Keď som ostal jeden víkend v Brne, tak som si povedal, že tam teda skočím.

IMAG0031

Nedeľný program pre verejnosť

Krišňáci robia v ich chráme každú nedeľu o 14:00 program pre verejnosť. Prvýkrát som išiel v Brne pozrieť na tento program niekedy v máji 2014. Bol to celkom zážitok. Píšem o tom v článku “Hare Krišna“. Prvú hodinu sa spieva Hare Krišna mantra, druhú hodinu je prednáška a po prednáške je hostina, na ktorú sa vždy nesmierne teším. Milujem Krišňácke jedlo. Je to najlepšie jedlo na svete. Toto jedlo je obetované Krišnovi a nazýva sa Prasádam. Prasádam patrí medzi to najlepšie z Krišňáckej filozofie, hehe. Bonus je, že hostina je za dobrovoľný príspevok.

Vďaka nedeľnému programu Krišňákov získate duchovné poznanie a ešte sa aj do sýta najete. Čím viac prasádam zjete, tým lepšie. Je to duchovné jedlo, ktoré očisťuje srdce aj myseľ.

10506716_757504500953336_5597226889573483188_o

Učenie

Učenie Hare Krišna je staré približne 5000 rokov a pochádza z Indie. Vychádza z védskych písiem. Védy sú rozsiahly komplex textov, ktorých pôvod siaha až do starovekej Indie. Samotné slovo véda je odvodené zo sanskrtského koreňa vid a znamená vedenie, poznanie pravdy.

Je rozšíreným omylom, že hnutie pre vedomie Krišnu predstavuje hinduistické náboženstvo. V skutočnosti nepredstavuje žiadnu vieru alebo náboženstvo, ktoré súperí s inými vierami alebo náboženstvami. Jedná sa o vzdelávacie a kultúrne hnutie pre dobro všetkých a nestotožňuje sa so žiadnou konkrétnou sektárskou vierou. Toto kultúrne hnutie má predovšetkým učiť ľudí o základných princípoch duchovného života. V hnutí pre vedomie Krišnu sú vychovávaní inteligentní ľudia tak, aby dokázali ovládať svoju myseľ a zmysly, naučili sa pravdovravnosti, vnútornej a vonkajšej čistote, dosiahli múdrosť, boli schopní svoje znalosti používať v praktickom živote a získali vedomie Boha. Vedomie Krišnu.

Učenie Hare Krišna priniesol na západ Šríla Prabhupáda v roku 1965 kedy pricestoval z Indie do New Yorku, kde rok usiloval o založenie hnutia Hare Krišna úplne sám. Žil jednoducho, prednášal kdekoľvek a kedykoľvek sa k tomu naskytla príležitosť a postupne začal vyvolávať o svoje učenie nepatrný záujem. V júli 1966 kedy stále ešte sám pokračoval vo svojej činnosti v zapadnutom bývalom obchode v new yorkskej Lower East Side, založil duchovnú spoločnosť, ktorá mala ovplyvniť celý svet. Nazval ju International Society for Krishna Consciousness (Medzinárodná spoločnosť pre vedomie Krišnu), skrátene ISKCON. V dobe jej založenia nemal Šríla Prabhupáda ešte ani jedného vážneho následovníka. Nenechal sa tým však odradiť a z malej skupiny pravidelných návštevníkov svojich večerných prednášok získal dobrovoľníkov, ktorí sa stali prvými oficiálnymi predstaviteľmi ISKCONu. To bolo vtedy. Dnes má Medzinárodná spoločnosť pre vedomie Krišnu na celom svete viac než tristo chrámov, fariem, škôl a ďalších stredisiek a milióny stúpencov.

Učenie Hare Krišna zdôrazňuje, že nie sme toto telo, sme duša. Učí o reinkarnácii, karme a o návrate ku Krišnovi. Krišna je Najvyššia osobnosť božstva. Krišna je Boh. Šancu vrátiť sa ku Krišnovi a prerušiť tak kolobeh narodenia a smrti máme vtedy, keď budeme praktikovať učenie Hare Krišna a budeme tak zvyšovať svoje vedomie Krišnu. Vedomie Krišnu nie je žiadny umelý stav mysle. Toto vedomie je pôvodnou energiou živej bytosti. Existuje veľmi jednoduchý a príjemný spôsob ako toto vedomie získať a ako ho rozširovať. Píšem o tom v článku “Vedomie Krišnu“.

Hare Krišna nie je žiadna sekta ako si možno mnohí ľudia myslia. Nikoho do ničoho nenútia. Dokonca aj keď sa dostanete do chrámu ako mních, môžete z neho kedykoľvek odísť. Krišňáci dodržujú tieto zásady:

  • nejedia mäso
  • nehazardujú a nepožívajú omamné látky – cigarety, alkohol, ani kofeín
  • nemajú nemanželský sex

Cieľom Hnutia Hare Krišna je, aby čo najviac ľudí získalo vedomie Krišnu, pretože to môže ľudstvu a planéte len pomôcť. Väčšina ľudí žije v kvalite nevedomosti a v kvalite vášne. Cieľom človeka by malo byť žitie v kvalite dobra. O týchto kvalitách píšem v článku “Ľudia žijú v kvalite nevedomosti, vášne a dobra“.

Hare Krišna mahá-mantra

Mahá-mantra znamená veľká mantra. Rama a Krišna sú mená Boha. Krišna znamená všepríťažlivý, alebo inak povedané “osoba príťažlivá pre všetkých”. Ráma znamená “najvyššia blaženosť”. Hare je energia Boha. Hare Krišna mahá-mantra v preklade znamená: “Ó energia Boha, Ó Bože [Krišna], prosím zamestnaj ma v tvojej službe”.

Spievanie tejto transcendentálnej zvukovej vibrácie je vznešenou metódou ako obnoviť svoje transcendentálne vedomie. Toto spievanie je ako nárek dieťaťa, ktoré volá svoju matku. Ako duša sme si vedomý Krišnu, ale kvoli svojmu dlhému združovaniu sa s hmotou je naše vedomie znečistené materiálnou atmosférou. Táto materiálna atmosféra sa nazýva Májá, teda ilúzia.

Počúvanie a spievanie Hare Krišna mahá-mantry oživuje naše vedomie, očisťuje srdce a myseľ. Pomáha tak prekuknúť ilúziu hmotného sveta. Zvlášť pre tento vek je spievanie Hare Krišna mahá-mantry doporučený spôsob meditácie.

Haré Krišna, Haré Krišna,
Krišna Krišna, Haré Haré
Haré Ráma, Haré Ráma
Ráma Ráma, Haré Haré

Jedlo

Krišňáci jedia len to, čo si sami navaria. Nejedia mäso, vajcia, cibuľu ani cesnak. Keď varia oddaní Krišnu, tak varia s oddanosťou, pretože varia pre Krišnu. Jedlo je určené najskôr pre potešenie Krišnu, potom ho môžeme ochutnať i my a zakúsiť tak duchovnú chuť.

Jedlo, ktoré oddaní Krišnu jedia, musí byť obetované Krišnovi. Takéto obetované jedlo sa nazýva Prasádam (v preklade milosť). Prasádam je duchovné jedlo, ktoré očisťuje srdce a myseľ. Je to najlepšie jedlo na svete – z indickej kuchyne.

Krišňáci majú reštaurácie s názvom Góvinda po celom svete. U nás najbližšie v Bratislave, Prešove, Košiciach a v Prahe.

“Keď bude každý jesť ako oddaný Krišnu, svet bude šťastnejší, zdravší, mierumilovnejší a čistejší.”

Len si to predstavte, že stačí len upraviť jedálniček a môžeme spraviť svet krajší. Za skúšku to stojí, no nie? :)

Rozdávanie kníh

Práca Krišňákov z veľkej časti spočíva v rozdávaní kníh. Od pondelka do piatku cestujú po republike a v rôznych mestách rozdávajú knihy za príspevok na tlač. Môžete tak získať indické posvätné knihy ako Bhagavadgíta či Šrímad-bhagavatam za veľmi nízku cenu. Porozumieť týmto knihám je pre bežného človeka veľmi ťažké. Keď som ich začal čítať sám doma, vôbec som im nerozumel. Až keď som začal chodiť na nedeľné programy pravidelne a začal som praktikovať vedomie Krišnu, až potom som začínal chápať čo sa v tých knihách vôbec píše. Praktikovaním vedomia Krišnu človek zároveň získava aj duchovnú inteligenciu vďaka ktorej dokáže pochopiť posvätné knihy a duchovnú podstatu života.

Harinám

Krišňáci robia každý piatok o piatej Harinám. Vyberú sa do mesta a zvyčajne okolo centra a v centre mesta spievajú Hare Krišna a tancujú. Pozrite si video pre ukážku ako to vyzerá.

Reakcie ľudí na Krišňákov

Reakcie ľudí na Krišňákov sú rôzne. Niekto ich prijíma s otvoreným srdcom, iní od nich odvracajú zrak a ďalší ich zase považujú za sektu. Je to prirodzená reakcia ľudí žijúcich v nevedomosti.

Časopis Korzár robil rozhovor s dlhoročným Krišňákom Marekom Kušnierom, v ktorom sa píše:

Slovensko je konzervatívny národ. Reakcie ľudí na ich aktivity sú rôzne. “Najzložitejšie to bolo v začiatkoch. Najmä Prešov je známy ako silno kresťanské mesto. Keď sme tam otvorili reštauráciu, stála pred ňou staršia žena, ktorá každému zákazníkovi, ktorý od nás vyšiel, povedala, že podpísal zmluvu s diablom.” Zložité bolo aj ich zaradenie do života obce Abranovce. “Spočiatku sme robili chybu, boli sme príliš uzatvorení. Ľudia nevedeli, kto sme, videli len, ako chodíme s vyholenými hlavami vo zvláštnom oblečení a s ružencom v ruke. Robili proti nám propagandu, hovorilo sa, že tu ľuďom vymývame mozgy a jeme malé deti… Boli aj vyhrážky, že ak neodídeme, vypália náš chrám a podobne.” Nepomohli ani rozhovory s miestnym kňazom, ktorého presviedčali, že mu nechcú kradnúť ľudí z kostola. Situácia sa zmenila až po tom, keď sa do susedstva nasťahovali ich členovia – pár s tromi deťmi. “Keď ľudia videli, že síce majú inú vieru, no žijú usporiadaným rodinným životom a navyše sa starajú o kravy, zmenili názor.”

Známe osobnosti a Hare Krišna

George Harrison bol Krišňák. Beatles si v roku 1967 spravili výlet do Indie a indická kultúra sa im zapáčila. Najmä Georgovi.

Georgov záujem o vedomie Krišnu rástol. V roku 1970 vydal album s názvom Radha Krishna Temple spolu s oddanými Krišnu. Napísal veľa piesní, v ktorých zanechal odkaz na učenie Hare Krišna. Napríklad v piesni “My Sweet Lord”, ktorá obsahuje chórus so slovami Hare Krišna.

George bol priateľom oddaných Krišnu a dokonca aj priateľom Šríly Prabhupády.

Stevie Wonder použil Hare Krišna mahá-mantru vo svojom diele Pastime Paradise ako podmaz.

Čomu vďačím učeniu Hare Krišna

Bežný človek žijúci v nevedomosti nemá veľký záujem o duchovný život. Myslí si, že ho nepotrebuje, že šťastie dosiahne hromadením majetku a pomocou iných potešení hmotného sveta. Takisto som nemal potrebu zaoberať sa duchovným životom, ale nakoniec som otvoril svoje srdce a získal som nádherné duchovné poznanie, ktoré ma robí šťastným. Dá sa povedať, že praktikovanie učenia Hare Krišna mi zmenilo život. Stal sa zo mňa vegetarián a postupne oveľa vnímavejší človek. Viac sa zaujímam o ostatných a vnímam ich s otvoreným srdcom bez predsudkov. Najviac ma ovplyvnila kniha “Vědecké poznání duše”.

Keby som nenarazil na učenie Hare Krišna, ešte stále by som bol egoista, sebec, jedol by som mäso a nevedomky by som ubližoval iným ako to robí ešte stále veľa ľudí. Odsudzoval som druhých na základe vzhľadu a správania a žil som v ilúzii oddelenosti. Videl som odlišnosti namiesto spoločných črtov.

Aj vďaka učeniu Hare Krišna som prekukol ilúziu hmotného sveta. Krišňáci túto ilúziu nazývajú Májá. Dnes je zo mňa úplne iný človek ako som bol predtým, než som spoznal Krišňákov. Krišňákom vďačím za veľa. Ich učenie je mi síce kultúrne ďaleko, ale dáva mi oveľa väčší zmysel ako ostatné učenia a náboženstvá. Toto učenie bolo ako odrazový mostík na mojej ceste k samému sebe, k svomju JA.

Hare Krišna!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥