Inštalovanie božstiev na Novej Ekačakre

Mal som tú česť, že som mohol stráviť pár dní na farme Hnutia Hare Krišna na Novej Ekačakre v Abranovciach kúsok od Prešova. Na Novej Ekačakre sa koncom mája 2016 konala historická udalosť – inštaloval sa nový oltár s novými božstvami. Tejto udalosti som bol svedkom.

Slávnosť

13340057_1322035627809812_7797524460185831814_o 13392287_1322085241138184_1265599601812693883_o

Inštalovanie božstiev bola slávnostná udalosť. Zúčastnilo sa jej okolo päťdesiat oddaných z Česka a Slovenska. Bolo tam aj pár oddaných z iných krajín. Farma Nová Ekačakra praskala vo švíkoch. Trvalo býva na Novej Ekačakre asi 6 ľudí, ale kapacitu má oveľa väčšiu. Keď som dorazil na Novú Ekačakru, cítil som sa veľmi príjemne – ako ryba vo vode. Najpríjemnejšie bolo keď som dorazil hladný a čakal ma vydatný obed.

13308680_1322072101139498_7394241469994159807_o

Vydatná strava

2x denne nás čakala vydatná vegetariánska strava. Ráno o deviatej a po obede medzi druhou až treťou hodinou. Niekedy aj večer, ak bol niekto hladný. Zvláštnosťou védskeho spôsobu stravovania je, že sa je na zemi, služba chodí medzi ľudí a pridáva každému toľko, koľko chce. Vždy je viacero chodov a teda aj viacero chutí – slané, kyslé, sladké, štipľavé a niekedy horké. Môžete zjesť koľko chcete, môžete sa najesť do prasknutia. Védska kuchyňa je veľmi chutná a je ťažké ovládnuť sa, aby ste sa neprejedli. Jedlo nie je len také obyčajné, ale duchovné a nazýva sa prasádam. O prasádam si môžete prečítať v článku „Duchovné jedlo – prasádam“.

vedsky sposob stolovania

Najzaujímavejšie na celej slávnosti bolo 108 chodov jedla. V sobotu sa servírovalo 108 rôznych druhov jedál, ale žiaľ nie každý mal možnosť ochutnať všetko. Keď mi nosili jedlo, nrátal som tak 50 – 60 rôznych druhov jedla. Chuťové bunky zažili všetky chute.

108-preparations

Najlepšie na tom je, že za jedlo nemusíte zaplatiť ani cent. Krišňáci prasádam rozdávajú za dobrovoľný príspevok. Ak vám to teda svedomie dovolí, môžete zjesť koľko chcete a nezaplatiť ani cent.

Na filozofii Hare Krišna sa mi páči, že sa starajú aj o základnú ľudskú potrebu a tou je práve strava. A nie len tak obyčajná strava, ale duchovná, ktorá očisťuje srdce a myseľ a je súčasťou duchovného rastu.

Prostredie

Prostredie Novej Ekačakry je veľmi pekné a kľudné. Ľudia tu žijú v kľude, mimo mestského ruchu. Majú záhradku a kravy. Ak prídete na Novú Ekačakru na návštevu, nebude sa vám chcieť odísť ako mne. Ak by som si mal vybrať miesto, kde by som chcel žiť, tak by to bolo práve miesto podobné Novej Ekačakre.

IMG_20160528_130306

IMG_20160530_060949

Z Abranoviec je to na skok do Prešova aj do Košíc.

Prednášky

Počas slávnosti inštalovania božstiev sa konali dve prednášky denne. Zvyčajne ráno a večer. Žiaci duchovného učiteľa Šrílu Prabhupádu prednášali z Bhagavad-gíty a Šrímad bhagavatam. Veľmi sa mi páčili prednášky Prituprabhua, ktorý dával do svojich prednášok príbehy zo života.

13320396_1322031861143522_1189356039959119048_o

Kírtan

Počas slávnosti sa za doprovodu hudobných nástrojov skupinovo spievala mahá-mantra

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

niekoľko hodín denne. Toto skupinové spievanie sa nazýva kírtan. Hare Krišna mahá-mantra má očisťujúci účinok. Očisťuje srdce a myseľ od všetkých negatívnych nánosov, ktoré sme počas mnohých životov nazbierali. Čím dlhšie človek počúva a spieva Hare Krišna mahá-mantru, tým viac sa očistí.

Keď som prišiel prvýkrát do Krišňáckeho chrámu a dozvedel som sa, že sa hodinu spieva Hare Krišna mahá-mantra, v duchu som si povedal: „Preboha, tak dlho?“. Spočiatku som v spievaní mahá-mantry nevidel moc zmysel a ani som v tom nemal záľubu. Neskôr som začal praktikovať každodennú meditáciu Hare Krišna mahá-mantrou a po pár mesiacoch som pocítil jej priaznivé účinky. Na slávnosti na Novej Ekačakre som sa zúčastnil snáď každého kírtanu, pretože som mal veľké nutkanie počúvať a spievať mahá-mantru. Krišna znamená všepríťažlivý. Hare Krišna mahá-mantra sa od samotného Krišnu nelíši, je transcendentálna, a teda aj Hare Krišna mahá-mantra je všepríťažlivá. Môžete ju počúvať a spievať celý život a nikdy vás neomrzí. Navyše ak pocítite jej blahodarné účinky, kírtan bude pre vás neodolateľný.

kirtan

Harinám

Harinám je tiež spoločné spievanie Hare Krišna mahá-mantry, ale na rozdiel od kírtanu, ktorý je statický na jednom mieste, harinám prebieha v pohybe, zvyčajne na ulici. Harinám býva viac energický ako kírtan, pretože sa môžu k spievaniu a tancovaniu pripojiť aj okoloidúci a to vytvára úžasnú atmosféru. Ak sa aj nepripoja, tak im to aspoň spestrí deň.

harinam

Počas slávnosti bol harinám každý deň na inom mieste. Zúčastnil som sa každého v Prešove, Košiciach, Abranovciach, Žehni a Mileticiach. Robili sme harinámy aj v rómskych osadách. Rómske deti milujú harinám. A ja tiež, pretože každý harinám je niečim iný. Každé miesto je niečim iné, ľudia sú iní, všetko je vždy iné. A ja milujem inakosť.

Ľudia

Počas slávnosti bolo na Novej Ekačakre zhruba 50 – 60 ľudí. Možno viac. Je to len môj odhad. Asi každý, kto prišiel, sa nejakým spôsobom zaujímal o učenie Hare Krišna. Či už okrajovo, alebo viac do hĺbky. Videl som aj staré známe tváre z Prievidze, Bratislavy a dokonca z Brna. Vždy poteší keď stretnete starých známych na nejakej akcii. Tiež som spoznal pár nových skvelých ľudí. V poslednom čase chodím na akcie, kde je koncentrácia skvelých ľudí na rovnakej vlne ako ja. Milujem spoznávanie nových ľudí. Čím viac ľudí poznám, tým viac možností sa mi otvára.

Spoznal som aj domácich, ktorí žijú na Novej Ekačakre už pár rokov. A div sa svetu, otvorili sa mi vďaka nim nové možnosti. Keď sa viac ľudí spojí a začnú tvoriť, je to úžasné. Máte sa na čo tešiť.

Život na Novej Ekačakre

Život je tu veľmi kľudný. Je to spôsobené aj tým, že to nie je v meste, ale aj kľudnými obyvateľmi. Život na Novej Ekačakre sa nesie v duchu „Jednoduchý život, hlboké myslenie“. Obyvatelia Novej Ekačakry praktikujú bhakti-yogu. Je to jednoduchá yoga pre každého, ktorá vedie k jednoduchému životu a hlbokému mysleniu. Viac o bhakti-yoge píšem v článku „Bhakti yoga“.

Život na Novej Ekačakre je naozaj celkom jednoduchý. Žiadna honba za materiálnym bohatstvom. Je tu len čistá oddaná služba Bohu. Oddaní Krišnu vstávajú o štvrtej ráno, aby mohli slúžiť Krišnovi. Ráno o pol piatej majú pol hodinový program v chráme, kde ospevujú božstvá a následne majú dve hodiny vyhradené na rannú meditáciu Hare Krišna mahá-mantrou.

meditation-small

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Potom majú ďalší krátky program a raňajky. Po raňajkách každý spraví svoju časť služby. Väčšinou sú to domáce práce, prípadne práce na záhrade. A potom každý slúži Krišnovi ako najlepšie vie. Niekto šíri poznanie v podobe kníh, iný varí pre Krišnu a ďalší šíri poznanie cez internet.

Oddaní Krišnu sa živia predávaním duchovných kníh a duchovného jedla. Majú reštaurácie s názvom Góvinda v Bratislave, Prešove a Košiciach. Majú potrebu šíriť svoje poznanie ďalej. Robili by to aj zadarmo keby nepotrebovali peniaze na ďalšiu tlač kníh a živobytie. Knihy väčšinou predávajú za dobrovoľný príspevok, aby k nim mal prístup každý. Jedlo a poznanie tiež rozdávajú každú nedeľu na svojich programoch pre verejnosť.

Každú nedeľu o 14:00 si môžete na nedeľnom programe pre verejnosť v kazateľských centrách vypočuť Hare Krišna mahá-mantru, prednášku z Bhagavad-gíty, alebo Šrímad bhagavam a ochutnať lahodné prasádam, ktorého môžete zjesť koľko vám žalúdok dovolí. Viac info o kazateľských centrách nájdete na stránke www.iskcon.sk. Ak vás filozofia Hare Krišna niečim zaujala, prídite na nedeľný program, aby ste sa mohli dozvedieť viac. Učenie Hare Krišna nespoznáte len tým, že si prečítate pár článkov, alebo kníh. Lásku takisto nespoznáte poriadne len keď si budete o nej čítať. Musíte si to zažiť.

Jednoduchý život a hlboké myslenie si môže na Novej Ekačakre vyskúšať každý, kto zvláda vstávať o štvrtej ráno, zvláda dvojhodinové ranné meditácie a je hlavne v pohode. Nová Ekačakra neakceptuje problémových ľudí a nie je ani azylové centrum. Nie je to miesto kde by sa človek mohol skryť pred svetom a pred problémami. Nová Ekačakra je miesto, na ktorom po čase zistíte, že všetky problémy, ktoré ste v živote mali, ste si vytvorili sami, či už v hlave, alebo svojim nezodpovedným správaním. Uvedomíte si, že nikto iný za vaše problémy nemôže, iba vy. Uvedomíte si veľa vecí. Ale rovnako si to môžete uvedomiť keď budete praktikovať pravidelnú psychohygienu a očistíte si tak vedomie. Môžete si o tom prečítať v článkoch „Psychohygiena“ a „Spôsoby pre očistenie vedomia“.

Prajem Vám veľa šťastia na Vašej ceste sebarealizácie. Dúfam, že sa stretneme na nejakej podobnej akcii ako bola slávnosť inštalovania božstiev na Novej Ekačakre.

Hare Krišna!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥