Náboženstvo ako veda

Náboženstvo ako veda? Čo? To fakt? Nepreskočilo ti? Ako môže byť náboženstvo ako veda?

Náboženstvo a viera

Drvivá väčšina ľudí spája náboženstvo s vierou a nevie si spojiť náboženstvo s vedou. Existujú mnohé náboženstvá, ktoré sú založené na viere a nie na vedeckom princípe skúmania pravdy. Existuje však (minimálne) jedno náboženstvo, ktoré je založené na tomto vedeckom princípe.

Náboženstvo a veda

Sanátana dharma

Sanātana-dharma nepredstavuje nejakú sektársku vieru. Je večnou funkciou večnej živej bytosti vo vzťahu k Najvyššiemu. Ako sme už povedali, vzťahuje sa na večné postavenie živej bytosti. Śrīpāda Rāmānujācārya definuje slovo sanātana ako „to, čo nemá začiatok ani koniec“. Na základe jeho výroku musíme akceptovať, že sanātana-dharma nemá počiatok ani koniec.

Slovenský pojem náboženstvo sa líši od sanātana-dharmy. Náboženstvo v nás vzbudzuje predstavu viery, ale viera sa môže zmeniť. Môžeme vyznávať určitú vieru a časom prestúpiť na inú. Avšak sanātana-dharma označuje činnosť, ktorú nemožno zmeniť. Voda nikdy neprestáva byť tekutá a oheň nikdy neprestáva hriať. Večnú vlastnosť živej bytosti nemôžeme zmeniť. Sanātana-dharma je večnou súčasťou živej bytosti a podľa Śrīpadu Rāmānujācāryu nemá počiatok ani koniec. To, čo nemá počiatok ani koniec však nemôže byť sektárske alebo obmedzené nejakými hranicami. Napriek tomu si vyznávači určitej viery myslia, že sanātana-dharma je takisto sektárska. Ak však celú vec preskúmame hlbšie a z hľadiska modernej vedy, zistíme, že sanātana-dharma je záležitosťou a funkciou nielen všetkých ľudí na svete, ale i všetkých živých bytostí vo vesmíre.” – Úryvok z úvodu Bhagavad Gíty takej aká je

Čo ak existuje náboženstvo, ktoré sa dá empiricky overiť? Je to Sanátana Dharma – večné náboženstvo duše. Určité duchovné činnosti slúžia na overenie predpokladu – teórie.

Vedecký postup je zjednodušene nasledovný:

  1. Teória (predpoklad)
  2. Experiment – overenie či je teória pravdivá
  3. Vyhodnotenie experimentu, záver

Ak teda Sanátana Dharma ponúka teóriu, experiment a závery v súlade s teóriou, jedná sa o vedecký proces skúmania pravdy. Za mesiace a roky skúmania pomocou praktických duchovných činností je možné overiť mnohé z teórie Sanátana Dharmy. Hlavný zdroj teoretického poznania Sanátana Dharmy je Bhagavad-gíta a Šrímad Bhágavatam. V nich je obsiahnutý aj návod na praktické duchovné činnosti vďaka ktorým si človek môže overiť pravdivosť teórie.

Empirická skúsenosť

Ako zistíme, že cukor je sladký a soľ slaná? Stačí čítať knihy, študovať vedeckú literatúru a počúvať prednášky? Naozaj to stačí na to, aby sme zistili že cukor je sladký a soľ slaná? Ako si dokážeme pomocou teórie vôbec predstaviť čo znamená že cukor je sladký a soľ slaná? Kto to dokáže, klobúk dole.

Moja babka raz varila na elektrickej platničke a keď dovarila, povedala mi, aby som sa tej platničky nedotýkal lebo páli. Ja som ako malé dieťa nevedel čo to znamená, že platnička páli a chcel som si to vyskúšať, empiricky overiť čo tým babka myslela. Priložil som prst na platničku a čo sa stalo? Zistil som čo znamená, že platnička páli! Už som zrazu vedel čo tým babka myslela. Predtým som to nevedel keď mi to len povedala a mal som iba teoretickú abstraktnú informáciu.

Takisto v Sanátana Dharme existujú určité praktiky, ktoré prinášajú určité skúsenosti, vďaka ktorým môžeme lepšie pochopiť teóriu a overiť si ju. Najznámejšou a najpraktickejšou praktikou je počúvanie a spievanie Hare Krišna mahá-mantry:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

O účinku Hare Krišna mahá-mantry píšem v článku “Účinok Hare Krišna mahá-mantry“.

Kto môže vedieť aký účinok má Hare Krišna mahá-mantra? No ten, kto má empirickú skúsenosť. Ten, kto má iba teóriu, alebo nemá ani teoretické poznanie, nemôže ani len tušiť aký je účinok Hare Krišna mahá-mantry. Preto ak chcete vedieť čo spôsobí pravidelné meditovanie, spievanie a počúvanie Hare Krišna mahá-mantry, odporúčam vyskúšať. Hlavne meditáciu na ruženci, ktorú sa môžete naučiť vo videu vyššie.

Teraz už viete, že k náboženstvu je možné pristupovať aj vedecky, nie len cez vieru. Ale čo to naozaj znamená budete vedieť až keď tento vedecký prístup vyskúšate.

Tak čo? Kto to vyskúša a dá mi vedieť ako to dopadlo? :-)

Hor sa do toho!

Hare Krišna ?

PS: Viac o Sanátana Dharme si môžete preštudovať v Úvode Bhagavad-gíty: https://vedabase.io/sk/library/bg/introduction/

Prajem príjemné počúvanie:


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥