Knihy, ktoré mi zmenili život

Knihy sú fajn na relax, ale hlavne pre sebazdokonaľovanie. Knihy nám môžu pomôcť získať nový pohľad na svet a na život.

Úplne prvá kniha, ktorú som v živote prečítal (ak nerátam detské knižky) bola Raz aj v pekle vyjde slnko. Bolo to v roku 2008. Začal som ju čítať na blogu, kde sú zverejnené skoro všetky kapitoly. Knihu napísal slovenský autor (Pavel Hirax Baričák) a číta sa veľmi ľahko. S veľa vecami a myšlienkami v knihe som sa stotožňoval. Dej je popreplietaný filozofickými úvahami a rozhovormi na niekoľko strán. Vďaka tejto knihe som si uvedomil, že sa nemám až tak zle. Mám super život, za ktorý môžem byť vďačný.

Druhá kniha, vlastne dvojkniha bola Kým nás láska nerozdelí – Hľadania a Kým nás láska nerozdelí – Nachádzania.  Ako už názov napovedá, je to o vzťahoch. Píše sa tam o láske, ktorú bežný človek ťažko pochopí, kým si ju sám nezažije. Filozofické úvahy sú podobné ako v Raz aj v pekle vyjde slnko. Pár kapitol si tiež môžete prečítať na Hiraxovom blogu.

Ďalšia kniha, ktorá ma ovplyvnila v roku 2014 nesie názov Vědecké poznání duše. Vďaka tejto knihe som si uvedomil, že byť ateista (Edit: konkrétne popierať existenciu Boha) znamená byť hlupák. Môžem povedať, že táto kniha prispela veľkým dielom k tomu, že je zo mňa vegetarián. Knihu odporúčam každému ateistovi a požieračom mäsa.

Edit: Poznámka pre ateistov: Tvrdiť, že Boh neexistuje je prinajmenšom tak naivné, ako tvrdiť, že existuje. Tvrdiť, že Boh neexistuje, je ako tvrdiť, že na iných planétach nie je život. Len hlupák môže tvrdiť, že niečo neexistuje. Tvrdiť neexistenciu niečoho, znamená obmedzenosť.

Na Vianoce 2014 som si doprial knihu Univerzita samoty. Knihu napísal Dubničan Matej Valuch, chalan, ktorého stretávam v Dubnici. Kniha je o jeho pobyte v Iránskom väzení, do ktorého sa dostal, pretože bol obvinený zo špionáže pre CIA. Samozrejme nebol špión. Nevinný strávil 40 dní na samotke a ďalších niekoľko mesiacov v rôznych častiach väzenia Evin. Vo väzení nemohol robiť prakticky nič iné, iba premýšľať. Premýšľal nad vecami, nad ktorými sa väčšina ľudí za celý život nezamyslí, pretože nemajú čas na rozmýšľanie. Myšlienky sú napísané dosť obšírne a zrozumiteľne.

Na začiatku roku 2015 sa mi do rúk dostala kniha Sára. V knihe sa 10 ročná Sára zoznámi so sovou Šalamúnom. Šalamún naučí Sáru žiť šťastný život. Vo viacerých motivačných knihách sa píše, že šťastie musí človek objaviť v sebe. No v tejto knihe sa to píše takým zrozumiteľným spôsobom, že tomu pochopí každý. Potom to už stačí uviesť len do praxe.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥