Potrebujeme mäso a živočíšne výrobky k životu? (zamyslenie)

Prečítal som si pár vegánskych článkov a videl jednu prednášku o vegánstve. Vegáni tvrdia, že tak, ako materské mlieko patrí dieťaťu človeka, tak patrí kravské mlieko teliatku. Tak som si o tom zistil viac. Ako to, že krava dáva stále mlieko?

Na to, aby krava bola schopná produkcie mlieka, musí byť každý rok otelená (oplodnená a vynosiť a porodiť teliatko)! Krátko po narodení sú všetky teliatka odobraté od svojich matiek, dokonca nedostanú ani len jej prvé mlieko. (zdroj: http://www.slobodazvierat.sk/Prejavme-nasim-kravam-trochu-lasky.315.0.html)

Dáva to zmysel. Ani žena nie je schopná produkovať mlieko bez toho, aby bola tehotná.

Druhý zdroj uvádza:

“Mlieko však produkuje aj naďalej, stačí, ak ju bude niekto dojiť.”

No už neuvádza, ako dlho mlieko produkuje. Rok, dva, tri,… po zbytok života? A trošku sa to bije s predošlým tvrdením “aby krava bola schopná produkcie mlieka, musí byť každý rok otelená“.

Kravské mlieko je vraj zdravé a pre človeka potrebné. aspoň tak sa píše v (mass)médiách. Tento zdroj uvádza:

Mlieko ako také je strava určená pre mláďatá cicavcov, ktoré inú stravu ešte nemôžu prijímať, lebo na to nie je ich tráviaci systém uspôsobený. Mlieko nikdy nebolo prírodou určené dospelému jedincovi, ktorý už dokáže prijímať tvrdú stravu.

Je pitie kravského mlieka naozaj potrebné a zdravé? Alebo je to len výmysel, ako z ľudí vyžmýkať peniaze? V zdroji uvedenom vyššie sa píše:

Rovnaký obsah vápnika ako v mlieku (na 100g ~ 125mg vápnika) sa nachádza napr. v kapuste, fazuli alebo sóji a desaťnásobné množstvo sa nachádza v maku. (Takže nie je pravda, že mlieko je našim najväčším zdrojom vápnika ako propagujú mliekarenské firmy).

Podľa filozofie Hare Krišna je krava posvätná a jej mlieko je dôležitou potravinou:

Jelikož mléko vyživuje člověka fyzicky i duševně, považuje ho védská kultura za nejdůležitější ze všech potravin.

Tu je zodpovedaná otázka, či krava dáva mlieko aj po odkojení teľaťa:

Kráva, která může kojit své tele bez starosti, že ji majitel zabije, jakmile přestane dojit, je šťastná a přirozeně dává sladší a vydatnější mléko.

Piť, alebo nepiť kravské mlieko? Nie je lepšie piť vodu? Každý podľa svojho uváženia.

Mäso

Ľudia, ktorí jedia mäso sa obhajujú tým, že mäso človek potrebuje k životu, aby nabral potrebné živiny a mohol sa správne vyvíjať. Vegáni a vegetariáni tvrdia, že človek k životu nepotrebuje mäso. Ba dokonca tvrdia, že konzumácia mäsa je škodlivá a pre človeka neprirodzená.

Mäsožraví ľudia si neuvedomujú niekoľko vecí:

Mäso nerastie na strome. Mäso pochádza zo živých bytostí, ktoré majú rovnaké potreby ako ľudia: spánok, jedlo, sex a obranu. Skúste si pri jedení mäsa predstaviť ako sa to mäso dostalo na váš tanier. Alebo si skúste vaše jedlo vlastnoručne zabiť. Dokážete to? Budete mať z toho dobrý pocit?

Rozdiely medzi bylinožravcami a mäsožravcami:

V knihe Genezis sa píše:

Potom Boh povedal: “Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm!”

Piate Božie prikázanie vraví:

“Nezabiješ!”

Nevraví “Nezabiješ človeka“, jednoducho vraví “Nezabiješ“. Nezabiješ kravu, kozu, chrobáka, komára. Nezabiješ…

Človek si iba posúva hranicu toho, čo môže zabiť bez výčitiek svedomia. Niekto zabije pavúka a nemusí mať z toho zlý pocit. Niekto zabije psa a nebude mať z toho zlý pocit. Niekto zabije človeka a nemá z toho zlý pocit. Existuje teória, že keby ľudia prestali zabíjať zvieratá, prestali by sa zabíjať navzájom.

“Kým ľudia masakrujú zvieratá, budú zabíjať i jeden druhého. Ten, kto seje vraždu a bolesť, nemôže zbierať radosť a lásku” – Pythagoras.

IMG_20141005_191340

Toľko k nedeľnému zamysleniu.

Ak by ste sa náhodou rozhodli stať vegetariánom/vegánom, treba si naštudovať, čím si zaplniť svoj jedálniček. Študovať veľa a z rôznych zdrojov. A hlavne nestačí čítať iba články, treba čítať aj komentáre, z ktorých sa dozviete čo to o pravdivosti článku.

Tento článok nemal za účel presviedčať o nejedení mäsa a živočíšnych výrobkov. Tento článok slúži na to, aby sa čitatelia zamysleli nad tým, nad čím sa možno doteraz nezamýšľali.

 


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥