Startup weekend Žilina 2014

Tretí ročník Startup weekend Žilina sa konal 7.11.-9.11. 2014 v nových priestoroch Banky Žilina. Ideálne miesto pre podujatie tohto typu. Cítil som sa tam veľmi príjemne. Bol to môj druhý ročník.

Program začal v piatok okolo 19:00. Moderoval ho Vidar Andersen, ktorý už má so startupmi pár rokov skúseností. Vidar chvíľu kecal a potom prišla na rad zaujímavá hra, niečo ako brainstorming. Účastníci mali vymýšľať čo najšialenejšie slová, ktoré sa potom zapisovali na veľký papierový hárok. Keď už bolo slov dosť, Vidar pridelil každému účastníkovi číslo od 1 do 10. Potom sa mali účasníci rozdeliť do skupín podľa prideleného čísla – jednotky s jednotkami, dvojky s dvojkami… chvíľu bol v tom chaos, ale nakoniec sa podarilo vytvoriť skupiny. V každej skupine bolo okolo 8 ľudí. Následne sa mal zvoliť líder skupiny tak, že každý v skupine ukázal prstom na toho, o ktorom si myslí, že by mal byť líder. V mojej skupine som to schytal jednohlasne ja. Lídri sa zoradili na pódiu, dostali do ruky fixku a keď Vidar odpočítal “3, 2, 1, go” lídri sa rozbehli k papieru so slovami a mali zakrúžkovať 2 slová. Potom si každý tím zapísal tieto 2 slová na papier. Tieto 2 slová boli názov startupu. Vznikli naozaj zaujímavé názvy ako “Mrkvová borovička”, “Unicorn borovička”… Po zapísaní slov prišila na rad kreatívna práca – vymyslieť podľa názvu startupu aký problém rieši náš startup, ako ho rieši, kto sú naši zákazníci a nakresliť logo. Na toto všetko sme mali 6 minút. My sme mali slovo “Money board”. Predstaviť sa pod tým dalo všeličo, ale nakoniec sme sa zhodli na probléme, jeho riešení aj zákazníkoch. Nešlo o žiadnu vážnu vec, išlo skôr o zábavu. Po 6 minutách sa lídri zišli pri pódiu a jeden za druhým prezentovali svoj “startup”. Mali na to 30 sekúnd. Prezentácie si môžete pozrieť na videu: http://youtu.be/-i01wQq0uQg?t=1h29m35s. Bola to sranda :)

Po prezentáciach Vidar povedal: “Vidíte čo všetko ste dokázali vymyslieť iba za 6 minút. Predstavte si, čo vytvoríte za celý tento víkend.” Teraz nasledovali skutočné prezentácie skutočných nápadov. Každý účastník sa mohol postaviť na pódium a odprezentovať svoj nápad. Nápadov bolo celkovo 25. Mne sa z toho páčili iba 3. Po prezentáciách dostali účastníci 3 hlasovacie lístky a hlasovali za svojich favoritov. Po hlasovaní bolo vyhodnotenie. Mohlo postúpiť iba 12 nápadov. A tak sa aj stalo. Teraz sa každý mohol pridať k tomu nápadu, ktorý sa mu najviac pozdával. Moji traja favoriti postúpili, ale musel som si vybrať iba jedného. Keď už boli tímy zložené, tímy si vybrali svoje miestečko a mohlo sa začať makať. V našom tíme Travel alarm sme mali 7 členov. V piatok sme si lepili lístočky na biznis model canvas a na konci dňa pred polnocou sme si rozdelili úlohy, kto bude čo robiť. V sobotu už každý vedel čo má robiť a tak sa makalo, makalo a makalo. Občas prišli mentori a dvaja, až traja z tímu sa im venovali. Ostatní makali ďalej. Bol som medzi tými, čo makali a teraz ma mrzí, že som sa nevenoval mentorom. Práve návšteva mentorov patrí medzi to najzaujímavejšie na startup weekende. Po každej návšteve mentorov si tímy uvedomia nedostatky svojich nápadov a následne sa ich snažia napraviť. Niektoré tímy prekopali svoju myšlienku na nepoznanie a na konečných prezentáciách som niektoré projekty ani nespoznal. My sme sa s myšlienkou Travel alarm za celý víkend nikam nepohli. Na začiatku, aj na konci to bol stále Travel alarm – geolokačný budík, ktorý vás zobudí keď sa nachádzate blízko cieľovej stanice. Každý z tímu makal na tom, čo vedel najlepšie. Niekto programoval, ďalší robil dotazník, logo, prezentáciu,… Ja som si prvýkrát vyskúšal párové programovanie.

V nedeľu už finišovali prípravy na finálne prezentácie. Na prezentáciách bolo zaujímavé sledovať čo všetko tímy stihli za pár hodín. Oproti minulému roku mali takmer všetci vytvorené prototypy. Najviac ma zaujala prezentácia Pure junk – nábytok z recyklovaného materiálu. Energické žieňa Maja poukázala na globálny problém odpadkov. Za víkend Pure junk stihol získať záujemcov, kľúčových partnerov, vytvoriť blog a veľa iného. Získali pekné 2. miesto a hlas publika.

Záverečné prezentácie si môžete pozrieť na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KOgaxjyldkU

Na záver startup weekendu bola afterpárty na tom istom mieste, kde sa celý víkend makalo. Musím povedať, že účasť na afterpárty ma sklamala. 90% ľudí odišlo domov po vyhodnotení. Možno to bolo tým, že pricestovali z ďaleka, boli unavení a ráno museli ísť do práce, či do školy. Čož je veľká škoda, lebo afterpárty je skvelá príležitosť spoznať ľudí. Z nášho tímu sme na afterpárty ostali štyria, mali sme tak možnosť sa lepšie spoznať. Pokecal som s organizátormi, aj s moderátorom Vidarom, ktorý je fakt zaujímavý chlapík. Vidar povedal: “Dávam veľa, ale vďaka tomu dostávam desaťnásobne viac ako dávam.”. Na afterpárty som ostal až do konca, cca do druhej, keďže mi išiel vlak domov až 3:20.

SWZA afterparty

Tohtoročný startup weekend v Žiline hodnotím na výbornú. Organizátori odviedli poriadny kus práce v rámci svojho voľného času, za čo im patrí veľká vďaka a obdiv. Tímy takisto zamakali a úroveň oproti minulému roku o dosť stúpla. Dúfam, že sa mi podarí prísť aj o rok. No už radšej ako dobrovoľník, alebo mentor :)

 


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥