DevFest 2014 – ozajstný festival pre developerov

Ako to už občas býva, v sobotu 22.11.2014 sa konalo asi tristo akcií, na ktoré som chcel ísť, ale vybral som si DevFest práve preto, lebo mi ponúkli možnosť spraviť Meteor workshop. Pôvodne som tam chcel ísť prednášať, ale workshop bol nakoniec lepšia voľba. Celý DevFest bol zdarma.

Hneď ráno ma pred vchodom do Stavební fakulty ČVÚT uvítala Liftago taxi Tesla.

IMG_20141122_092128

DevFest som zahájil prednáškou Bogomila Shopova, ktorého som už asi pred rokom zahliadol na Twitteri a chcel som ho vidieť naživo. Názov prednášky znel “What do business analyst actually do for software implementation projects?”. Prednáška sama o sebe mi moc nedala. Ale aspoň som sa zabavil, bola plná vtipných videí a meme bobrázkov.

Po Bogomilovi prednášal Felix Palmer, ktorého som už poznal z BrnoJS. Jeho prednáška bola o tom, ako spraviť Photoshop vo webovom prehliadači pomocou WebGL, aneb WebGL nie je iba pre 3D grafiku. Bolo super sledovať kam až technológia pokročila a myslím si, že už čoskoro budeme mať Photoshop v prehliadači.

Po Felixovej prednáške som išiel pozrieť do Machine room, kde sa nachádzali rôzne “hračky” z Arduina, 3D tlačiarne, drony, ihličková tlačiareň, ktorá tlačí Tweety v reálnom čase… práve v Machine room som pocítil, že toto je vlastne festival. Festival pre geekov. Keď som zbadal žeriav postavený z Merkur stavebnice, ktorý bol ovládateľný pomocou Arduina, moje detské srdce zaplesalo. Hneď som sa sním chcel hrať a dokonca si ho aj kúpiť :) Myslím, že keď budem mať dieťa, tak mu niečo také postavím. Ale budem sa s tým hrať ja!

Merkur žeriav s Arduinom
Merkur žeriav s Arduinom

Po pobehaní celého Machine room som dostal hlad. Tak som hľadal niečo pod zub. A veru našiel. Obed bol zadarmo, teda aspoň dúfam. Po obede som pobehal ďalšie atrakcie. Najzaujímavejší bol Oculus pre výučbu ľudského tela. Mohli ste rozobrať celého človeka – rebrá, črevá, pečeň,… najviac si každý užíval vytrhnutie srdca, neviem prečo 😀

Oculus
Oculus

Neskôr po obede prednášal František Fuka o elektronickej hudbe. Bola to oddychová prednáška. Predstavil 4 nástroje, no s posledným sa hral asi hodinu. Najzábavnejšia časť prednášky bol populárny mix “Kunda sem, kunda tam”.

Z prednášok ma už nič nezaujímalo, tak som si povedal, že si vyskúšam nejaký workshop. Vybral som si “Application testing and CI intergration, using Genymotion”. Tušil som tak trochu, že to bude o Androide a hlavne o Jave. Predtucha sa vyplnila a keď som zbadal Javovský kód, tak mi ostalo zle a už som sa naň radšej nepozeral a šiel som radšej čítať Twitter a pripravovať si svoj workshop.

IMG_20141122_093640

Môj Meteor workshop bol posledný o 17:45 a nedúfal som, že príde veľa ľudí. No opak bol pravdou. Bol som prekvapený koľko ľudí zaujímajú real-time aplikácie a Meteor. Prišlo možno 15 – 20 ľudí. Na workshop som mal len niečo okolo hodiny času, pretože som musel stihnúť autobus do Brna, čož ma aj celkom mrzí, že som nestihol afterpárty a musel odísť skôr. Za hodinu som síce stihol prejsť všetko, čo som chcel, ale zabudol som spomenuť pár vecí. Nabudúce to bude lepšie. Najlepšia časť workshopu bola posledná časť – deploy. Za pár sekúnd bola chat aplikácia dostupná pre celý svet. Vtedy sa niekto prekvapene spýtal “A je to zadarmo?”. Áno, Meteor aplikácie si môžete jednoducho deploynúť na Meteor subdoménu zdarma.

Po workshope som dostal certifikát a utekal som spokojný na autobus do Brna.

IMG_20141123_015041

Celkovo som z DevFestu nadšený. Mal iba 1 chybu – že nebol aspoň 2 dni.

Viac fotiek: https://www.facebook.com/elfoslav/media_set?set=a.10204369911120488.1073741836.1611473673&type=3

 


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥