Zvýšenie kvality a kvantity web developerov

Už minulý rok (2014) som dostal nápad, že by bolo dobré, keby sa zvýši počet a kvalita programátorov a hlavne web developerov. Každá IT firma má non-stop otvorené pracovné pozície pre programátorov a kodérov. (Kvalitných) Ľudí v IT je akútny nedostatok. Každý mesiac dostanem aspoň 3 pracovné ponuky, ktoré musím odmietnuť z časových, alebo osobných dôvodov. Headhunteri sa ma vždy pýtajú, či nepoznám niekoho, kto by mal čas a mal o danú pozíciu záujem. S ľútosťou odpovedám, že nepoznám. Všetci programátori, ktorých poznám, majú práce viac než dosť.

Preto som začal robiť programátorské kurzy pre začiatočníkov za dobrovoľný príspevok. Bolo to síce fajn, ale zistil som, že takto kvalitu a počet web developerov nezvýšim. Chce to niečo dlhodobejšie, niečo väčšie. Chce to buď niekoľkomesačné intenzívne kurzy, alebo niečo ako programátorskú školu.

Vízia

Chcem zvýšiť počet a kvalitu web developerov. Chcem učiť ľudí programovať, vyvíjať weby a webové aplikácie. Mám určitú víziu ako by to celé mohlo fungovať.

Financovanie

Keďže programátorské kurzy sú pre bežných ľudí dosť drahé, chcem ísť na financovanie inou cestou. Každá IT firma hľadá ľudí non-stop a kým nájde schopného človeka, môže to trvať niekoľko mesiacov. Firmy by mohli ponúkať financovanie kurzov. Povedzme, že za 6 mesiacov (hrubý odhad) dokážem vytrénovať človeka natoľko, aby mohol pracovať na reálnych projektoch. Študent sa môže dohodnúť s firmou, že mu kurz zaplatí a keď získa požadované znalosti, pôjde do firmy pracovať. Firma tak získa juniora cestou, ktorá síce nie je lacná, ale bude mať istotu prísunu kvalifikovaných ľudí.

Už existujú financované projekty ako CodeCamp, ktorý ale požaduje predošlú znalosť programovania. Ja mám trochu inú cieľovú skupinu.

Ďalšia možnosť financovania je crowdfunding. V poslednej dobe vzniká množstvo zaujímavých projektov a ľudia na ne prispievajú. Chcem skúsiť aj túto možnosť.

Cieľová skupina

Cieľová skupina sú ľudia, ktorí nemajú žiadne, alebo len malé skúsenosti s programovaním. V krátkych kurzoch základov programovania zistia, či by ich programovanie bavilo. Keď zistia, že ich programovanie baví, môžu sa prihlásiť na dlhodobé kurzy.

Ďalšia cieľová skupina sú ľudia, ktorí sa hlásili na pozíciu web developera/kodéra ale na pohovore neuspeli. Týmto ľuďom by kurzy pomohli naučiť/doučiť sa potrebné technológie. Sám som niekoľkokrát neuspel na pohovoroch a nevedel som prečo.

Tretia cieľová skupina môžu byť študenti so znalosťou programovania, ktorí sa chcú dozvedieť aké technológie sa používajú v praxi, aby sa ich mohli naučiť a následne sa zamestnať. Podľa mojich skúseností sa na VŠ web developmentu príliš nevenujú.

Výuka

Výuka bude prebiehať prostredníctvom e-learningovej platformy CoderMania, ktorú vyvíjam práve pre tento účel. Má to byť Ultimátna príručka pre web developera.

Zatiaľ nemám jasno v tom, či chcem robiť kurzy ako e-learning, aby sa ich mohol zúčastniť každý nezávisle na lokalite, alebo budú kurzy prebiehať lokálne. Ideálna by bola kombinácia týchto dvoch spôsobov.

Plán

Viem, že vytvorenie niečoho veľkého je proces, ktorý bude trvať niekoľko mesiacov. Môj plán je stihnúť zrealizovať Web developerskú školu do Októbra 2015.

Na študijnom pláne zatiaľ pracujem.

Cieľ

Cieľom kurzov je zvýšiť počet a kvalitu web developerov.

Po absolvovaní kurzu/školy

Absolventi budú mať vysokú šancu, že sa zamestnajú ako web developeri. Môžu sa zamestnať, alebo si môžu začať realizovať vlastný projekt/nápad (startup).

Motivácia

Prečo to vlastne chcem robiť? Akú mám motiváciu?

  1. Chcem odpovedať headhunterom: “Áno, poznám človeka, ktorému môžem posunúť pracovnú ponuku”.
  2. Mám veľkú potrebu predať svoje skúsenosti ďalej. Nevidím zmysel v tom, aby som programoval pre nejakú firmu. Vidím väčší zmysel v tom, že vytrénujem desiatky, ba možno stovky ďalších programátorov.
  3. Dostatočne kvalifikovaných ľudí v IT je akútny nedostatok. Ak sa s tým nezačne niečo robiť, firmy budú stagnovať. Nebudú môcť vyvíjať nové produkty, lebo ich nebude mať kto vyvíjať.
  4. Chcem vybudovať komunitu začínajúcich programátorov.
  5. Chcem vytrénovať vlastnú armádu programátorov a postupne dobiť svet.

Inšpirácia

Inšpirujú ma chalani z Learn2code, ktorí robia kurzy v Slovenských mestách a už dlhšie plánujú rozbeh v ČR. Dohadovali sme sa, že by som mohol robiť kurz Web designer v Brne, ale zatiaľ sa k tomu nedostalo.

Inšpirovali ma chalani z Truniversity, ktorí robili road trip po Slovensku a učili základy marketingu. Dostal som chuť spraviť niečo podobné, no zatiaľ je to len v štádiu nápadu, pretože sám to nedám.

Jedna z čerstvých inšpirácií je UX Akademie. Je to síce drahé ako prasa (98.850 Kč), ale princíp sa mi veľmi páči. Za rok sa ľudia stanú UX profíkmi vďaka profi lektorom. UX Akademie sa mi tak zapáčila, že som si prečítal blog zakladateľa. Inšpiroval ma a namotivoval spraviť niečo podobné a napísať tento článok.

Možnosti vzdelávania

Človek sa môže učiť aj sám. Ale nikdy sa nenaučí toľko, koľko by sa naučil pri niekom skúsenejšom, kto by ho mohol naviesť  na správnu cestu. Ja som sa učil sám, potom som pracoval vo firme, ktorá robila weby na zákazku. Tam som sa naučil toľko vecí, ktoré by som sa sám len ťažko naučil.

Ďalšia možnosť vzdelávania sú kurzy. Kurzy ale bývajú pre bežných ľudí príliš drahé. Ja osobne by som si nezaplatil niekoľkotisícový kurz, len aby ma tam naučili niečo, čo sa môžem naučiť aj sám, aj keď by mi to trvalo dlhšie. Som toho názoru, že vzdelávanie by malo byť pokiaľ možno zdarma. Na svete je veľa šikovných ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť drahé kurzy. Ostáva im len možnosť samoštúdia, ktorá je zdĺhavá.

Osobné kurzy vs. e-learning

Osobné kurzy sú fajn, kontakt žiakov s učiteľom je na nezaplatenie… študenti sa môžu pýtať a okamžite dostávajú odpovede.

Keďže som freelancer, nechcem sa (dlhodobo) viazať na výuku v konkrétnej lokalite. Mám rád svoju voľnosť. Chcem sa zamerať na e-learning. Musím vymyslieť zábavnú a chytľavú formu e-learningu, ktorá by ľudí donútila si k tomu sadnúť na pár hodín týždenne a niečo nové sa naučiť.

Výhoda e-learningu je v tom, že môžem učiť ľudí po celom svete. Zo začiatku aspoň v Česku a na Slovensku. Keby chcem robiť iba osobné kurzy trebárs v Brne, ukrátil by som kamarátov v Dubnici, ktorí sa chcú naučiť programovať.

Keďže ľudí v IT je nedostatok, existuje dosť pracovných pozícií, ktoré sa dajú robiť na diaľku. To je ďalší dôvod prečo chcem robiť výuku formou e-learningu.

Sám to nezvládnem

UX Akademie má veľa lektorov. Sám zakladateľ Berka UX mi ponúkol pomoc s mojim nápadom, za čo som mu vďačný a dúfam, že sa to podarí dotiahnuť do úspešného konca.

Potrebujem lektorov

Potrebujem zohnať lektorov, ktorí by mali čas a chuť učiť ľudí vyvíjať webové aplikácie. Sám môžem učiť HTML, CSS, JavaScript, MongoDB, MySQL, Meteor.js, prípadne základy PHP/Nette.

Potrebujem spoluzakladateľa

Potrebujem nájsť spoluzakladateľa, s ktorým budem vymýšľať osnovu, priebeh kurzov a mnoho iných vecí. Na jedného človeka je toho moc. Predsalen “Ve dvou se to lépe táhne“.  S ideálnym spoluzakladateľom by sme sa mali dopĺňať a zároveň by sme mali mať aj niečo spoločné. Ideálny spoluzakladateľ by sa mal zaujímať o:

  • programovanie a web development (aspoň trochu)
  • marketing
  • startupy

Mal by mať hlavne čas sa projektu venovať. Ak si myslíš, že by si bol pre projekt prínosný, ozvi sa mi cez Facebook, alebo e-mail.

Potrebujem študentov

A samozrejme v neposlednom rade potrebujem zohnať študentov. Ak by ste mali záujem naučiť sa tvoriť webové aplikácie, alebo poznáte niekoho, kto by sa to chcel naučiť, napíšte mi buď na e-mail:  alebo správu na Facebooku. Ak o nikom neviete, pomôžete aj tým, že budete zdieľať tento článok. Nikdy neviete, kto z vaších priateľov by mal záujem vyskúšať niečo nové. Pomôžte mi splniť jeden z mojich životných cieľov: Naučiť aspoň 5 ľudí programovať tak, aby si našli programátorský job.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥