Riešenie situácie s utečencami

Utečencov v Európe stále pribúda. V najbližších mesiacoch ich pravdepodobne pribudne ešte viac. Odpor európskych obyvateľov (hlavne v ČR a SR) k utečencom je stále veľký. Mnohí by utečencov najradšej postrielali, alebo poslali naspäť odkiaľ prišli. Prípadne majú iné, nie príliš vhodné riešenia tejto situácie. Je tu xenofóbia a vzniká tu úrodná pôda pre genocídu a to v žiadnom prípade nie je dobré.

Počet utečencov

Najväčšia utečenecká kríza na Blízkom východe od roku 1948: 3,9 milióna sýrskych občanov bolo donútených utiecť z vlastnej krajiny. Ďalších 1,9 milióna občanov Iraku muselo opustiť svoje domovy a nájsť si útočisko v provizórnych obydliach roztrúsených po krajine.

Zdroj: http://www.ktopomoze.sk/

Prečo ľudia utekajú

Treba pochopiť prečo ľudia utekajú z ich krajín. V krajinách odkiaľ pochádzajú utečenci zúri vojna. Utekajú aby si zachránili holý život. Ich krajina je zničená vojnou. Je logické, že chcú ísť do krajín, kde je mier, aby mohli žiť mierumilovný život. Pozrite si nasledovné video a sami posúďte či by ste ostali v takej krajine.

Slová ako “Nech sa vrátia odkiaľ prišli” asi nie sú príliš vhodné.

Predstavte si seba v ich situácii

“Od nás odišli celé vlny emigrantov pred násilím a totalitou. Boli láskavo prijatí a udomácnili sa. Je na čase, aby aj Slovensko otvoril svoje náručie a pomáhalo. Nebude to ľahké, ale je to splnenie biblického príkazu: Bol som ako cudzinec a prijali ste ma.

Už sa stalo, že aj Slováci museli utekať zo svojej rodnej hrudy ak si chceli zachrániť kožu. Predstavte si, že by ste museli utekať znova. Nie je to moc príjemná predstava, však?

Čo máme my?

My máme strechu nad hlavou, máme čo jesť, máme pri sebe svojich blízkych, máme mier, máme toho viac ako si myslíme. Chýba nám len jedno – túžba a ochota pomáhať.

Čo majú utečenci?

Utečenci nemajú prakticky nič. Kvoli vojne prišli o všetko. Zobrali všetky svoje úspory, časť z nich použili na cestu do Európy a tu narážajú na problém, že im odmietajú pomôcť ba dokonca narážajú na nenávistné prejavy.

Ak by sme pomohli, čo by sa nám stalo?

Obyvatelia Európy, ktorí majú všetko aby mohli žiť spokojný a šťastný život odmietajú pomoc ľuďom, ktorí nemajú nič. Odmietajú sa vzdať svojho komfortu. No vedzte, že akákoľvek pomoc je viac ako žiadna pomoc. Už len za ten pocit, že niekomu pomôžem, stojí za to pomáhať. Tento pocit nikdy nedosiahneš sebeckým správaním.

Umelo vytvorený strach – xenofóbia

Protiutečenecká propaganda vytvorila rôzne, často zmanipulované správy a videá kde ukazujú utečencov ako všetko ničia a protestujú. Veľká časť týchto správ bola zmanipulovaná, umelo vytvorená, aby vytvorila v ľuďoch strach, nenávisť a odpor voči utečencom. Toto bol cieľ protiutečeneckej propagandy, ktorej súčasťou sú aj slovenskí nacionalisti. Ľudia im to zhltli aj s navijakom. Utečenci sú kvoli tejto propagande považovaní za nebezpečných zločincov a teroristov.

Obrovský strach a nenávisť

V ľuďoch táto protiutečenecká propaganda vytvorila a zakorenila obrovský strach a nenávisť. Píšem o tom v článku “Veľa nenávisti – je mi z toho smutno“.

Ľudia otvorene píšu svoje genocídne názory. Približujeme sa opäť k fašizmu. To chcete?

nenavistne komentare - je mi z toho smutno

Nie všetci sú rovnakí

Netvrdím, že všetky správy boli zmanipulované. Niektorí utečenci robia neplechu. Ale NIE VŠETCI! A ani z ďaleka nie väčšina. To máte ako aj s ľuďmi tu. Tiež sa nájdu ľudia, ktorí robia neplechu, ale to ešte neznamená, že všetci sú takí. A tiež by bolo dobré poznať príčinu nepokojov. To už ale nikoho nezaujíma.

Rovnocennosť nadovšetko

Keď robí neplechu občan danej krajiny, tak je to brané ako samozrejmé, však je doma, doma si môže robiť bordel. Ale ak sa nájde nejaký imigrant, ktorý precestoval tisíce kilomentrov aby sa dozvedel, že ho v žiadnej z krajín nepovažujú za rovnocenného človeka a rupnú mu nervy, už je z toho veľké haló a na základe pár negatívnych skúseností sú označení všetci imigranti za nebezpečných. Haló, zobuďte sa!

Niekto to takto chcel

V prvej vlne utečencov boli prevažne muži. Nepáčilo sa im v akých podmienkach žijú, tak šli protestovať. Niekto im natáral, že sa budú mať v Európe lepšie. Niekto ich podviedol. Niekto manipuluje aj Európanov aj utečencov. Sme manipulovaní ako divadelné bábky.

Niekto chce vytvoriť napätie na oboch stranách. Toto si treba uvedomiť a nedať sa zmanipulovať.

Kto sú naozaj utečenci?

Veľa ľudí si na základe protiutečeneckej propagandy vytvorilo názor, že utečenci sú násilníci, nebezpeční zločinci a teroristi. V pomýlených hlavách Moslim = terorista. Sú to veľmi mylné predstavy.

Utečenci sú ľudia z mäsa a kostí, s rovnakými potrebami a túžbami ako máme my. Aspoň tak o nich hovoria ľudia, ktorí s nimi majú reálnu skúsenosť. Iba osobná skúsenosť a priblíženie ľuďom reálnych utečencov dokáže vykoreniť predstavu o nebezpečných vrahoch a teroristoch.

Syrian_Refugees_022714 Migrants wait at Greece's border with Macedonia, hoping to enter Gevgelija, Macedonia A migrant holds a child under the rain close to the border crossing between Greece and Macedonia, near the village of Idomeni GREECE-EUROPE-MIGRANTS29.8.2015 europe respect human rights

Zatiaľ nikto z utečencov nepovedal, že by chcel ísť na Slovensko. Veď pravdepodobne ani netušia kde Slovensko je. Veľa z nich má namierené do Nemecka, Škandinávie a iných bohatších štátov, kde mnohí z nich majú svojich známych a rodiny. No najskôr musia prejsť všetkou tou byrokraciou, ktorá je v EU.

V týchto dňoch (August 2015) prichádzá do Európy viac utečeneckých žien s deťmi. Vyzerajú ako teroristi?

Ako riešiť túto situáciu

Problémy sú od toho aby sa riešili. V téme utečenci máme hneď minimálne dva problémy:

  1. Neustály príval utečencov.
  2. Neustálu protiutečeneskú zavádzajúcu propagandu a následný strach a nenávisť voči utečencom.

Minimálne o bode dva budem písať ďalšie články a pokúsim sa rozbiť mýty o utečencoch propagované protiutečeneckou propagandou.

Vystrieľať alebo poslať tam, odkiaľ prišli

Nie. Toto naozaj nie je riešenie. Určite by sa vám nepáčilo keby chcel vás a vašu rodinu niekto vystrieľať. A tiež by sa vám nepáčilo keby vás posielali späť do vojnou zdevastovanej krajiny, z ktorej ste za posledné úspory ušli s nádejou lepšieho života.

Zamedziť vojnám

Niektorí experti chcú riešiť problém od koreňa. Že problém majú vyriešiť tí, ktorí rozpútali vojnu. Utečencov nepúšťať do Európy, ukončiť vojnu a opraviť spustošenú krajinu. Joj keby to bolo také jednoduché, žiadne vojny ani utečenci by na svete neboli.

Áno, vojny sú príčinou prívalov utečencov a mali by sa ukončiť, aby nemuseli milióny ľudí utekať zo svojich krajín. Lenže zamedziť vojnám obyčajný človek nedokáže len tak lusknutím prsta. Koniec vojny je v nedohľadne.

Treba apelovať na ukončenie vojny, tlačiť na kompetentné orgány, ktoré s tým reálne môžu niečo spraviť. Robí to niekto? Zároveň však treba pomáhať utečencom ako sa len dá, kým sa situácia v ich krajine nezlepší.

Nech to riešia iní, prečo ja?

Iní to už riešia. Na Slovensku sú tisíce ľudí, ktorým nie sú ľahostajné osudy ľudí utekajúcich pred vojnou. Títo ľudia chcú pomôcť a pomáhajú ako len môžu, dobrovoľne. Ty pomáhať nemusíš, no vedz, že ak niekedy budeš potrebovať pomoc, pravdepodobne sa jej nedočkáš ak narazíš na ľudí ako si ty.

Zmierniť nenávisť a strach

Úplne prvá vec, ktorú treba urobiť je otvoriť oči nenávistne sa vyjadrujúcim ľuďom. Ľudia na Slovensku a v Česku majú strach zo všetkých Moslimov kvoli pár extrémistom. Extrémisti sa nájdu všade, aj na Slovensku. Či sú to Moslimovia, kresťania, náckovia…

Môžeme ukázať pravú tvár utečencov. Ukázať príbehy ľudí, ktorí museli nechať všetko čo mali a utiecť aby si zachránili holý život. Musíme ustráchaným ľuďom ukázať, že utečenci sú ľudia ako my. Že to nie sú žiadni teroristi ani vrahovia. Že sú to ľudia v núdzi, ktorí potrebujú našu pomoc. Že bez našej pomoci nedokážu žiť plnohodnotný život. Nedokážu sa zaradiť do našej spoločnosti.

Je veľmi jednoduché nenávidieť cudziu skupinu ľudí. Ak ľuďom predstavíme príbehy utečencov, je šanca, že k nim ľudia pocítia aspoň kúsok súcitu. Budú sa vedieť vžiť do situácie konkrétnych ľudí na základe konkrétnych príbehov. Skúsme to.

Treba neustále robiť osvetu, ktorá ukáže, že aj utečenci sú ľudia. Je to beh na dlhú trať.

Zmierniť kultúrne rozdiely

Časté argumenty Európanov sú, že islamskí prisťahovalci sa nedokážu prispôsobiť našim zákonom a našej kultúre. Ako častý príklad používajú Francúzsko, kde je veľký počet imigrantov a ľudia majú s nimi problémy. Je to podobné ako náš rómsky problém, ktorý takmer nikto nerieši. Problémy sú od toho aby sa riešli. Ak sa budeme na problémy iba pozerať, samé sa nevyriešia!

Zmiernenie kultúrnych rozdielov a začlenenie imigrantov do spoločnosti nie je v súčasnej situácii jednoduché. Sťažujú to najmä ľudia, ktorí tu utečencov nechcú. Utečenci nebudú chcieť žiť v krajine, kde majú ľudia voči nim predsudky.

Ak by tu aj náhodou chceli zostať, musíme im vysvetliť aké zákony platia v našej krajine. Nemôžu totižto poznať zákony všetkých krajín. Musíme im vysvetliť, že musia slovenské zákony rešpektovať kým sú na Slovensku. Ak sa im nebude páčiť, môžu odísť. A pravdepodobne aj odídu, veď na Slovensku neostávajú ani Slováci.

Pomáhať a počúvať ich potreby

V jednom talianskom mestečku si na utečencov už zvykli a správajú sa k nim ako k domácim. Ľudia v mestečku chápu ich situáciu a snažia sa im pomôcť.

Berme si príklad

Berme si príklad z krajín, ktoré pomáhajú utečencom bez zbytočných xenofóbnych kecov. Európa sa nachádza v situácii, v ktorej jediné reálne riešenie v tomto čase (aj keď len dočasné), je pomoc utečencom. Ukončenie vojny je v nedohľadne a príval utečencov je obrovský.

Je morálnou povinnosťou každého človeka pomôcť tým, ktorí pomoc potrebujú.

Chcem pomôcť

Na stránke http://www.ktopomoze.sk/ môžeš ponúknuť pomoc utečencom.

Prípadne môžeš ostatných ľudí vyzvať k ľudskosti: http://www.vyzvakludskosti.sk/

Téma utečenci je dosť komplexná. Tento článok bol len úvod do tejto problematiky. Napísal som už dva články k tejto téme: “Veľa nenávisti – je mi z toho smutno” a “Empatia, sebectvo, predsudky, utečenci, Moslimovia“. Chcem sa venovať tejto problematike aj naďalej a písať ďalšie články. Je mi doslova na grcanie z toho ako sa mnohí ľudia o utečencoch vyjadrujú a aké majú o nich skreslené predstavy.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Ivan Teleranko Dvorsky

    mne je teraz zle z toho ako na tom ktopomoze.sk citam vyjadrenia nejakych osobnosti, pripadne odkazy na clanky, pripadne inde…

    ako velmi chcu pomahat KRESTANSKYM utecencom. fuj. hnus. chico, vies preco si za mladi neznasal krestanom? alebo sa im smial? nie pre ich krestanstvo, ale pre ich pokrytectvo, to niesu krestania.

  • Europa

    Výtržníci sa do štokholmských ulíc vydali hneď po zotmení, rozbíjali
    okná, zakladali ohne, ničili obchody a školy. Zo severných štvrtí sa
    nepokoje prvýkrát preniesli aj do južných častí hlavného mesta.
    Postihnuté sú podľa švédskych médií predovšetkým štvrte, ktoré
    obývajú sociálne slabšie vrstvy s veľkým podielom prisťahovalcov.
    Útočníci sú mladí približne dvadsaťroční ľudia, ktorí útočia
    v dobre organizovaných skupinách, konštatovala švédska polícia.

    V stredu krátko po desiatej večer sa výtržníci zhromaždili v štvrti
    Husby na severozápade metropoly, kde sa cez víkend nepokoje začali. Mládež
    sa stretla na hlavnom námestí, mnohí s maskami na tvárach.

    Približne v rovnaký čas začalo horieť v štvrti Hagsätra na juhu
    Štokholmu. Dav tu napadol policajnú hliadku a jedného z policajtov museli
    hospitalizovať s vážnymi zraneniami hlavy. Do druhej hodiny po polnoci
    museli štokholmskí hasiči zasahovať pri 80 incidentoch po celom meste. Ich
    prácu pritom výrazne brzdili práve výtržníci, ktorí po nich hádzali
    kamene a nechceli im dovoliť dostať sa k požiarom. Značne bola zasiahnuť
    štvrť Ragsved, kde útočníci podpálili policajnú stanicu a policajtov
    doslova zasypali kamením.

  • jiri

    Ha, fascinuje ma hovoriť o ľudskosti. Toto je najlepší článok, ktorý som za posledných 5 dní čítal a nevytočil ma do nepríčetnosti. !!!
    https://zn.sk/ste-ludsky-ci-neludsky-rozhoduje-vztah-k-pristahovalcom/ možno preto, že neútočí ak správne čítam. ťažko popriete, že hovorí pravdu.