Život nie je chaos a náhody neexistujú

Zamýšľali ste sa niekedy nad svojim životom? Nad jeho priebehom? Od narodenia až po súčasnosť? Zdá sa vám váš život chaotický a myslíte si, že existujú náhody? Skúste sa pozrieť na svoj život ešte raz. Tentokrát to skúste z vyššej perspektívy, akoby z pohľadu inej osoby. Sledujte svoj priebeh života objektívne a zistíte, že všetko vo vašom živote malo zmysel, nič nebola náhoda a že ste presne tam, kde máte byť.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Môj príbeh

Keď som sa pozrel na svoj život z inej perspektívy, videl som zrazu celú mozaiku. Videl som, že všetko, čo som sa doteraz naučil a čo som zažil, malo zmysel. Videl som akúsi rovnú čiaru, na ktorej boli moje životné situácie nasledujúce jedna za druhou. Tie životné situácie sa na tej čiare javili ako bodky. Akési uzly.

my life timeline

Zrazu som zistil, že malo zmysel keď mi asi v dvanástich rokoch mama dala knihu “Naučte sa strojopis”. Mali sme doma elektrický písací stroj a ja som sa mohol začať učiť strojopis. Naozaj ma to bavilo. Už v trinástich som vedel písať na stroji. Vďaka tomu som mal potom na strednej zo storojopisu najlepšie známky, hehe. Ale hlavný dôvod toho, že som sa naučil písať na stroji bol, aby som mohol robiť neskôr programátora a dnes písať články a knihy.

Chodil som na hudobnú a naučil  som sa aspoň trochu hudobnú teóriu, hlavne noty. Naučil som sa hrať na klavíri a na gitare, aby som neskôr mohol robiť piesne a zhudobňovať svoje texty. Zatiaľ nemám ešte nič konkrétne vytvorené, sú to len také útržky, ale ono to príde :)

V roku 2009 som išiel na vysokú školu IT, aby som v treťom ročníku zistil, že mi je tá škola vlastne naprd.

V roku 2012 som ukončil 3 ročný vzťah, z ktorého žiaľ z mojej strany vyprchala zamilovanosť a zároveň som sa vykašľal na výšku a začal som sa učiť to, čo som chcel naozaj robiť. Začal som sa učiť robiť webové aplikácie. Pár som ich spravil a do pol roka som si vďaka tomu našiel prácu. V roku 2012 som učinil najdôležitejšie rozhodnutia, ktoré ma posunuli tam, kde som dnes. Sloboda a samota ma posunuli míľovými krokmi vpred. Mal som veľa času na spoznávanie samého seba a sebarozvoj.

Od roku 2012 som sa venoval vývoju webových stránok a aplikácií. Práca ma veľmi bavila a navyše bola veľmi dobre platená, čo bol super bonus. Neskôr som sa dokázal osamostatniť a začal som pracovať z domu. Nemusel som pracovať 160 hodín mesačne ako väčšina ľudí, mohol som pracovať prakticky koľko chcem. A veru som pracoval menej, aby som mal čas aj na seba a na svoje projekty. Bolo to super.

V decembri 2013 som si založil tento blog. Kamarát mi vravel, že nebudem mať čas na písanie. Podľa seba súdim teba. Klasika. Čas som si našiel a začal som písať. Od augusta 2015 píšem 4 – 5 článkov za týždeň. Ide to akosi samo.

Už v roku 2014 som dostal nápad, čo tak začať učiť ľudí robiť webové aplikácie. Keď som sa ja sám začínal učiť programovať, čo by som dal za učiteľa, ktorý by mi niektoré veci vysvetlil a naviedol by ma na správnu cestu. Tak som začal robiť programátorské kurzy pre začiatočníkov a v roku 2015 som vytvoril e-learningovú platformu pre výuku programovania s názvom CoderMania. Cez leto 2015 som robil aj letnú web developerskú školu po anglicky a neskôr som ju začal robiť aj v slovenčine (https://www.youtube.com/playlist?list=PLoy-bs-bDKTgy7nvsXZx0XgTutGHkpYn9). Žiaľ neviem kedy slovenskú školu dokončím, momentálne robím len to, na čo mám v danú chvíľu chuť a na web developerskú školu som už dlhšie chuť nemal.

V roku 2014 som tiež spoznal učenie Hare Krišna, ktoré ma naviedlo na cestu duchovného života. Vďaka tomu som prestal jesť mäso a prestal som byť zarytý ateista.

Začiatkom roku 2015 som zažil svoje duchovné prebudenie. Bolo to práve aj vďaka tomu, že som prestal jesť mäso a moje srdce a myseľ sa očistili, aby mohli spoznať bezpodmienečnú lásku. Napísal som o tom v článkoch “Moj wake up call (uvedomenie sa)” a “Pravá láska – láska k duši“. Odvtedy sa môj život uberá smerom k stále väčšiemu duchovnému poznaniu. Začal som študovať o duchovne viac a viac. Mal som na to veľa času a neskôr som spísal aj Príručku duchovna pre čerstvo prebudených. Neustále sa učím. Objavil som svoje životné poslanie – učiť sa a učiť druhých. Učenie ma baví snáď viac ako samotné programovanie a hlavne môžem učiť ľudí aj osobnostne a duchovne rásť. Učenie programovania ma baví, ale viac ma napĺňa keď môžem odovzdať svoje duchovné poznanie a keď vidím ľudí osobnostne a duchovne rásť. V súčasnosti je totiž najdôležitejšie prebudenie čo najväčšieho počtu ľudí. Píšem o tom v článku “Čo je v súčasnosti naozaj dôležité?“.

Od môjho duchovného prebudenia uplynulo už 10 mesiacov a viem, že som presne tam, kde mám byť. Robím to, čo robiť mám. Poznám to vďaka vnútornému pocitu naplnenia. Píšem pre vás články z hĺbky srdca, robím videá a občas niekoho naučím programovať.

Vždy keď som sa spýtal samého seba čo chcem robiť, čo by ma bavilo, vždy som dostal odpoveď v podobe myšlienok. Tiež sa často pýtam “Prečo?“. Zisťujem prečo je môj život taký, aký je. Keď sa hnevám, pýtam sa prečo sa hnevám. Keď sa mi niečo nepodarí, pýtam sa prečo sa mi to nepodarilo. Vždy keď sa mi stane niečo, čo sa mi nepáči, alebo mám nedobrý pocit, pýtam sa prečo. A odpovede v podobe myšlienok prichádzajú. Žijem vedome. Vyskúšajte to tiež. Stojí to za to.

Pozrite sa na svoj život

Pozrite sa na svoj život a analyzujte ho. Pospájajte si všetko, čo ste sa počas života naučili, čo ste zažili a premietnite si to na časovú os. Zistíte, že vám toto všetko pomohlo byť tam, kde ste teraz. Ono je to logické, ale niektorým ľuďom sa môže zdať, že ich život je jeden veľký chaos a nedáva im príliš zmysel. Myslia si dokonca, že niektoré situácie v ich živote boli náhody. Alebo že situácie v živote iných ľudí boli náhody. Nič nie je náhoda. Všetko, čo sa deje, má nejaký zmysel. Všetko, čo sa deje, nás formuje. Ak by existovali náhody, svet by bol naozaj jeden veľký chaos.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥