Verím verzus viem

Veľa ľudí používa slovíčko “verím”. Verím v Boha. Verím v lepší zajtrajšok. Verím, že Američania boli na mesiaci. Verím, že mimozemšťania existujú. Verím, že Boh je obrovská špageta. Veriť môžem v čokoľvek.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (9.5 min):

Viera

Veriť znamená nevedieť. Keď niekto použije slovíčko “verím”, usmejem sa, pretože viera býva často slepá a len veriť nestačí. Svoju vieru si treba overiť, aby sme získali poznanie, aby sme vedeli. Veľa ľudí jednoducho len verí bez toho, aby si svoju vieru overili a poznanie im tak uniká.

Keď veríš vlastným halucináciam, nazýva sa to šialenstvo. Keď veríš halucináciam niekoho iného, nazýva sa to náboženstvo.

Ľudia veria rôznym náboženstvám, knihám aj ľuďom bez toho, aby si to overili a aby sa dozvedeli viac a hlbšie pochopili súvislosti. Ich viera je slepá. O slepej viere píšem v článku “Slepá viera“.

Viera a placebo efekt

Ak je viera dostatočne silná, môže vytvoriť placebo efekt. Ak dáte chorému človeku tabletku, ktorá nemá žiadny účinok, ale ten človek o tom nevie a verí, že tá tabletka ho vylieči, tak sa môže naozaj vyliečiť. Len vďaka svojej viere. Ježiš veľmi dobre poznal placebo efekt a hojne ho využíval. Ježiš hovoril ľuďom, aby uverili, že sa vyliečia a ľudia sa tak vyliečili. Za svoje vyliečenie potom prikladali zásluhy Ježišovi, no Ježiš len využíval placebo efekt.

Ak ľudia naozaj niečomu dostatočne silno veria, viera im môže pomôcť. Na silnej viere sú založené náboženstvá. Ak ľudia silno veria, môžu si svoju vieru pretransformovať do reality. To, čomu veria, môže byť zrazu realita. Tak funguje placebo efekt.

Viem

Neverte všetkému čo napíšu. Neverte všetkému čo Vám povedia. Neverte všetkému, čo je prezentované ako pravda. V dnešnej dobe sa s pravdou obchoduje a manipuluje. Pravdu sa dozviete jedine osobnou skúsenosťou. Skutočné poznanie získate jedine osobnou skúsenosťou. Píšem o tom v článku “Osobná skúsenosť“. Môžete si prečítať tisíce kníh, ale tým len získavate poznanie niekoho iného a skutočné poznanie Vám uniká. Môžete si prečítať o láske, ale až keď lásku pocítite, vtedy budete vedieť aká je láska naozaj. Môžete čítať o ohni, ale až keď pocítite teplo ohňa na vlastnej koži, až vtedy budete vedieť aký je oheň naozaj.

Používajte slovíčko “verím” s rozmyslom. Viera je fajn, ale mala by byť overená. Problém nevidím v tom, že ľudia veria. Problém vzniká vtedy, keď ľudia považujú svoju vieru za pravdu a snažia sa ju presadiť.

Problém vidím aj v tom, že ľudia veria, ale nevedia. Na začiatku je vždy viera, inými slovami predpoklad. Na začiatku vedeckých pokusov je predpoklad. Vedeckými pokusmi vedci zisťujú, či je tento predpoklad správny, alebo nie. Staňte sa vedcami a spravte zo svojho života vedecký pokus a overte si svoje predpoklady, aby ste získali poznanie. Overte si svoju vieru.

To, že niekto verí v Boha, je síce pekné, ale viera je stále iba predpoklad. Ak niekto povie “Viem, že Boh existuje“, to už je iné. Ak sa niekto zahral na vedca a overil si svoj predpoklad, že Boh existuje, získal tak poznanie a už vie, že Boh existuje. Ak chce niekto vedieť aká zima je na Sibíri, musí tam vycestovať aby si okúsil na vlastnej koži sibírske podnebie a získal tak osobnú skúsenosť a skutočné poznanie. Ak chce niekto vedieť, či Boh existuje, musí nájsť spôsob ako to zistiť. Jeden zo spôsobov je yoga. O yoge píšem v článku “Čo je yoga?“. Mnohým ľuďom yoga pomáha v poznávaní samých seba a následne v poznávaní Stvorenia. Mne takisto pomáha. Yoga nie sú len fyzické cvičenia. Existuje veľa druhov yogy, veď si prečítajte článok “Čo je yoga?” a uvidíte.

Vedecký postup k získaniu poznania

Ak chceme získať skutočné poznanie, mali by sme použiť vedecký postup:

  1. Predpoklad
  2. Overenie predpokladu – pokus
  3. Pozorovanie výsledkov pokusu
  4. Vyhodnotenie pokusu

Ja som spravil vedecký pokus s meditáciou. Chcel som vedieť aké účinky má meditácia.

1. Predpoklad

Predpoklad bol, že meditácia povznesie vedomie človeka, ale nevedel som presne čo to znamená, tak som spravil pokus.

2. Overenie predpokladu – pokus

Začal som pravidelne 10 minút denne meditovať. Konkrétne meditáciou mantrou:

Haré Krišna, Haré Krišna
Krišna Krišna, Haré Haré
Haré Rama, Haré Rama
Rama Rama, Haré Haré

A tiež som neskôr zapojil aj OM meditáciu. Po mesiaci som zvýšil čas meditácie na 20 minút, pretože mi už 10 minút nestačilo a cítil som, že potrebujem viac.

3. Pozorovanie výsledkov pokusu

Už po dvoch mesiacoch sa dostavili prvé výsledky pokusu. Bol som kľudnejší, vyrovnanejší, šťastnejší, dokázal som žiť viac vedome a uvedomovať si čo robím, prečo to robím, uvedomoval som si svoje emócie a skúmal som prečo vznikajú, odkiaľ pochádzajú. Dokázal som ovládnuť ego a tiež som si uvedomil, že som súčasťou celku (spoločnosti, Zeme, vesmíru,…) a celok môže fungovať efektívne jedine vtedy, keď budú všetky jeho časti spolupracovať. Uvedomil som si, že spoločnosť môže fungovať efektívne jedine vtedy, keď ľudia odhodia svoje sebecké chúťky a začnú konať pre spoločné blaho a ťahať za jedno lano. Zbavil som sa strachu a hnevu a zistil som, že ľudia môžu žiť bez negatívnych emócií. Negatívne emócie sú odrazom znečisteného vedomia a vedomie sa dá pomocou meditácie a yogy očistiť. Meditácia mi pomohla dostať sa z podvedomej úrovne žitia na vedomú. V mysli som mal stále menej a menej zbytočných myšlienok a to vytvorilo priestor pre lepšie vmínanie prítomného okamihu. Do mysle mi prichádzajú myšlienky z vyššieho JA, ktoré ma veľakrát prekvapili a stále prekvapujú. Meditácia mi očistila myseľ. Už nemám v hlave toľko zbytočných myšlienok a dokážem si užívať viac prítomný okamih.

Ďalší pozoruhodný účinok meditácie je zvýšené vnímanie svojho tela a okolitého sveta. Začal som si všímať kedy si telo pýta jesť a kedy nie. Počas obdobia splnu necítim hlad a väčšinou ani nejem. Cítim sa plný energie aj bez jedla. Tiež som vďaka meditácii dokázal prebudiť božskú tvorivú energiu Kundalini a cítim ako tryská z korunnej čakry. Toto je pre niekoho možno už príliš ezoterické, ale ja to cítim, mám s tým osobnú skúsenosť. Nemusíte tomu veriť, môžete si to overiť a prebudiť energiu Kundalini pomocou meditácie tiež. O meditácii píšem v článku “Čo mi dala meditácia“.

4. Vyhodnotenie pokusu

Na základe pozorovania výsledkov pokusu som po pár mesiacoch dospel k záveru, že meditácia nielenže povznesie vedomie človeka, ale doslova ho odpáli na inú úroveň. Odkedy praktikujem každodennú meditáciu, môj život je mnohonásobne kvalitnejší. Bez meditácie bol môj život akýsi obyčajný, akýsi prázdny. Nepoznal som svoje telo, nepoznal som svoje miesto vo vesmíre, moja myseľ bola zahltená neustálym prúdom myšlienok a ovládalo ma ego. Žil som v nevedomosti a ovládali ma emócie.

Dnes som plný šťastia, dokážem sa radovať bez príčiny, uvedomujem si čo svojimi činmi spôsobujem, vnímam život zvýšenou intenzitou, cítim lásku, ktorú som nikdy predtým necítil, som jednoducho nový človek.

Predpoklad, že meditácia povznesie vedomie človeka bol správny. Mám to zažité a vedecky overené na sebe. Každý si to môže overiť tiež. Môžete mi veriť či neveriť, ale môžete si to tiež overiť. V tom je tá krása.

Verím verzus viem

Tak čo? Stačí Vám veriť rôznym hlúpostiam, alebo si svoju vieru chcete overiť, získať poznanie a vedieť? Veriť je jednoduchšie, pretože na to netreba veľa úsilia a preto aj väčšina ľudí len verí a nemajú poznanie, ktoré vyžaduje väčšie úsilie. Ale keď vynaložíte úsilie na získanie poznania a dosiahnete ho, výsledok stojí za to. S vierou sa to nedá porovnávať.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥