Vlastníctvo je len ilúzia

Tento svet je veľmi zaujímavý. Peniaze a vlastníctvo sa stali TOP prioritou v rebríčkoch životných hodnôt veľkého množstva ľudí. Každý moderný človek túži vlastniť dom, auto a iné luxusné veci. Ľudia berú vlastníctvo ako samozrejmosť, ako niečo, čo im naozaj patrí. Nemôžu byť ďalej od pravdy.

Vlastníctvo osoby

Novodobé vzťahy sú založené na pocite vlastníctva. Môj partner miluje iba mňa a patrí len a len mne, nikomu inému. Akonáhle sa ho niekto pokúsi “ukradnúť”, už je zle. No partner sa sám môže rozhodnúť, že bude “patriť” inému. Je to jeho slobodná voľba. Človeka jednoducho nemôžeme vlastniť, to je hlúposť a ilúzia.

Vlastníctvo pozemkov

Viete ako vzniklo vlastníctvo pozemkov? Kedysi nebolo toľko ľudí na Zemi a nebola tak osídlená ako dnes. Kočovalo sa jedna radosť. Až jedného dňa sa ľudia začali usádzať a vytvárať pozemky. “Tento kus zeme je môj, tento je tvoj, dobre?”. Jednoducho si zobrali to, čo už v prírode bolo. Privlastnili si to, ale v skutočnosti nemôžu vlastniť kus zeme. Zem patrí prírode, matke Zemi. Rovnako ako tvoje ruky a nohy patria tebe.

Vznikli platené pláže, ktoré boli kedysi panenské, nedotknuté človekom. Každý sa po nich mohol pohybovať slobodne bez odmedzenia. Ľudská vynaliezavosť a chamtivosť vymyslela platené pláže. Veď už keď sú tu tí turisti, tak si privlastníme celú pláž a budeme na tom zarábať.

Aj niektoré zvieratá majú svoje brlohy a teritóriá. No len človek si dokáže myslieť, že mu niečo patrí. Niektorí ľudia si myslia, že im patrí celá Zem, ba dokonca pozemky na mesiaci. Pritom ešte ani na mesiaci neboli. Každý môže povedať “Mne patrí toto a hento“, ale je to len ilúzia vytvorená v hlave toho človeka. Už chápete tú ilúziu?

Vlastníctvo vecí

Nemôžeme vlastniť jablko, ktoré patrí stromu. Nemôžeme vlastniť ani strom, ani zem. To všetko je ilúzia. Všetci žijeme na Zemi, sme jej rovnocenní obyvatelia a môžeme si z nej zobrať čo potrebujeme. Ale nič nám nepatrí. Možno tak to, čo si sami svojou šikovnosťou vyrobíme – nôž, telefón, auto, oblečenie…

Ilúzia vlastníctva a ilúzia oddelenosti

Ilúzia vlastníctva sa pre ľudí stala skutočnosťou. Myslia si, že môžu vlastniť kus zeme. Z tejto ilúzie neskôr vznikla ďalšia, ešte väčšia ilúzia. Ilúzia oddelenosti.

Ako ľudí pribúdalo, vznikali kmene, obce, mestá, štáty a hranice. Vlastníctvo dostalo veľa podôb – štátne, mestské, osobné,… Štátny majetok slúži zvyčajne všetkým. Asi preto, lebo naň všetci prispeli daňami. Mestský majetok ako napríklad lavičky v parku, či lampy, tiež slúžia všetkým. Mesto dostáva určitý obnos peňazí zo štátneho rozpočtu, ktorý je spoločný. Každý pracujúci človek odvádza časť zo svojich peňazí do štátnej pokladnice. Aj keď nie dobrovoľne. Človek by si najradšej nechal všetky zarobené peniaze len pre seba. Pretože žije v ilúzii vlastníctva. Myslí si, že môže niečo vlastniť.

Prekuknutie ilúzie

Vlastníctvo je ľudský výmysel. V skutočnosti je všetko všetkých. Zem je naša matka a dáva nám všetko, čo potrebujeme. Plody prírody patria všetkým. Predstavte si, že by ste prišli k stromu s nádhernými plodmi a on by vám povedal “Nedám“. Hehe. Smiešna predstava však? A presne takí smiešni sú ľudia, ktorí si myslia, že môžu niečo vlastniť.

Chamtivosť a strata slobody

S ilúziou vlastníctva prichádza chamtivosť a strata slobody.

Ľudia vďaka ilúzii vlastníctva stratili slobodu. Už si nemôžu len tak prísť a zasadiť do kusu zeme zeleninu. Alebo môžu? Predstavte si, keby sa miliardy ľudí rozhodli žiť opäť slobodne. Predstavte si, že by prekukli ilúziu vlastníctva a oddelenosti a pochopili by, že v skutočnosti je všetko všetkých. Matka Zem sa stará o všetkých. Každému dá to, čo potrebuje. Lenže keď ľudia žijú v ilúzii oddelenosti a myslia si, že im môže niečo patriť, vzbudzuje to v nich chamtivosť, vďaka ktorej si privlastňujú viac ako potrebujú a potom vytvárajú nedostatok pre ostatných. Viz konzumný západ a chudobná vykorisťovaná Afrika. V Afrike je obrovské nerastné bohatstvo, ktoré je vykorisťované západom. Afrika mohla byť kľudne bohatá, lenže je okrádaná.

Ľudia na všetkých kontinentoch by mohli žiť v hojnosti keby niet chamtivosti. Chamtivosti by nebolo keby niet ilúzie vlastníctva. Takisto by bez ilúzie vlastníctva ľudia mohli žiť slobodne.

Dúfam, že jedného dňa sa ľudia vymania z ilúzie vlastníctva a začnú žiť slobodný život. Ak nie všetci, tak aspoň niektorí.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • http://poslys-pochop-prozij.wz.cz/ Vénya Luna

    To, že iluze vlastnictví vytváří iluzi oddělenosti je hodně dobrá a logická myšlenka, naprosto souhlasím. Ještě nikde jsem tento názor nečetla, i když to vážně zní velmi pravděpodobně. Další věc, která se k tomu pojí je, že si lidé často myslí, že musí zasahovat do přírody, aby jí “pomohli” (tzn. omotávat stromy, aby na ně nemohly srny a další pitomosti). Zastávám názor, že Matka Země si tyto věci umí zařídit sama a líp.