Účinok Hare Krišna mahá-mantry

Keď rozprávam o účinkoch Hare Krišna mahá-mantry, veľa ľudí tomu neverí. Ľudia už boli toľkokrát oklamaní, že už neveria ničomu. Lenže veriť a neveriť nestačí. Ak človek niečomu verí, to ešte neznamená, že je to naozaj tak. Ak človek niečomu neverí, to takisto nehovorí nič o realite. Môžeme niečomu veriť/neveriť, alebo si to môžeme overiť, či je to naozaj tak. A potom budeme vedieť ako to je.

Zvedavosť

Ľudia sú prirodzene zvedaví a chcú vedieť ako sa veci majú. No aj tak mnohí len slepo veria, alebo neveria a špekulujú, že je niečo tak, či onak. Nič nie je nad osobnú skúsenosť. Osobná skúsenosť môže potvrdiť, alebo vyvrátiť našu vieru.

Ja som zo zvedavosti vyskúšal meditáciu Hare Krišna mahá-mantrou, aby som zistil aký to má účinok. Vraveli mi, že počúvanie, spievanie a recitovanie Hare Krišna mahá-mantry očisťuje srdce a myseľ od chtíču, hnevu, nenávisti, pýchy, závislostí a všetkého negatívneho a prebúdza naše pôvodné vedomie – vedomie Krišnu. Tak som si to chcel vyskúšať, či je to naozaj tak. Hare Krišna mahá-mantra znie:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Význam Hare Krišna mahá-mantry

Hare Krišna mahá-mantra obsahuje 3 slová – Hare, Krišna, Ráma. Krišna a Ráma sú mená Boha. Krišna znamená všepríťažlivý. Ráma znamená pôvabný, očarujúci. Hare je božská energia blaženosti, ktorá tiež označuje Krišnovu družku Radharáni. Hare Krišna mahá-mantra doslova znamená: “Ó, Božia energia, ó, Bože (Krišna), prosím Ťa, zamestnaj ma v oddanej službe Tebe”.

Hare Krišna mahá-mantra je transcendentálna. To znamená, že presahuje hmotný svet. Pochádza z duchovného sveta. Jej zvuková vibrácia očisťuje vedomie od hmotného znečistenia a prebúdza tak naše pôvodné duchovné vedomie – vedomie Krišnu.

Každý môže začať počúvať, spievať, alebo recitovať Hare Krišna mahá-mantru a pocítiť tak jej účinok na vlastnej koži.

Osobná skúsenosť

Už po pár mesiacoch každodennej meditácie Hare Krišna mahá-mantrou som pocítil účinok. Bol som vyrovnanejší, moja myseľ bola kľudnejšia, už ma nedokázalo niečo len tak rozhnevať ako kedysi. Cítil som ako sa moje vedomie očisťuje. Neskôr sa dostavili ďalšie výsledky.

Prestal som piť alkohol

Bol som veľký milovník piva. Iný alkohol som pil len príležitostne. Každý piatok som vypil 7 – 8 pív za večer. Hare Krišna mahá-mantra spôsobila to, že mi postupne prestávalo chutiť moje kedysi milované pivo. Každý mesiac som pil menej a menej piva až som nakoniec prestal piť pivo úplne, lebo mi prestalo chutiť. Zmenila sa mi chuť. Mohol som skúšať akékoľvek pivá, no žiadne mi už nechutilo. Najviac mi chutí čistá voda.

Navyše, keď som sa opil, neprinášalo mi to šťastie ako kedysi. Bol som nešťastnejší ako za triezva.

Menšia sexuálna túžba

Sexuálna túžba je najsilnejšia zo všetkých túžob. A jej uspokojenie prináša najväčší pôžitok, ktorý ľudia poznajú. Aj mňa kedysi lákalo uspokojovať túto túžbu, či už sexom, alebo masturbáciou. Na masturbácii som bol dokonca závislý. Ale Hare Krišna mahá-mantra mi pomohla dostať sa z tejto závislosti. Trvalo to síce viac ako rok, ale výsledok stojí za to. Ako som tak recitoval každý deň

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

tak som už po pár mesiacoch cítil, že ma masturbácia už neuspokojuje ako predtým. Už to bola len akási činnosť zo zvyku, ale už neprinášala uspokojenie ako kedysi. V masturbácii som prestal mať chuť. Tak ako mi prestalo chutiť pivo, mi prestalo chutiť aj uspokojovanie sexuálnej túžby.

Vyššia chuť

Keď ľudia počujú, že oddaní Krišnu nejedia mäso, nepijú alkohol a mnohí žijú v celibáte, myslia si, že prichádzajú o pôžitok. Skutočnosť je taká, že pôžitok prameniaci z vedomia Krišnu je oveľa väčší a trvalejší ako pôžitok z uspokojovania zmyslov. Zmyslový pôžitok ako napríklad jedenie mäsa, pitie alkoholu a sex prináša len dočasné a veľmi krátkodobé, prchavé šťastie. Opijete sa a ste šťastní pár hodín. Keď to preženiete, na druhý deň je vám zle. Sexuálny akt trvá takisto len pár minút a orgazmus len pár sekúnd. Ale šťastie prameniace zo služby Bohu je trvalé a človek potom nemá potrebu získavať krátkodobé prchavé šťastie prameniace zo zmyslového pôžitku.

Vyskúšajte pravidelne každý deň spievať:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

A sami uvidíte čo znamená vyššia chuť.

Menej hmotných túžob

Jediná moja túžba je oddaná služba. Spievaním Hare Krišna mahá-mantry sa vedomie môže očistiť natoľko, že človek nebude chcieť už vykonávať žiadnu činnosť, ktorá nemá s vedomím Krišnu nič spoločné. Bol som programátor. Mal som takmer všetko, po čom som túžil, ale ako som postupne rozvíjal vedomie Krišnu, všetky tieto hmotné túžby sa stali bezpredmetné. Prestali ma dokonca baviť záľuby, ktoré som mal. Očisťovanie vedomia a šírenie vedomia Krišnu sa stali mojimi TOP prioritami.

Lepší svet

Uvedomil som si, že svet nebude lepší, keď budem len programovať, alebo učiť ľudí programovať a sebecky si užívať. Ľudia potrebujú získať iný pohľad na svet, iné vedomie, aby si uvedomili čo vlastne svojim konaním spôsobujú – vykorisťovanie, hnev, násilie, nenávisť, chtíč, chamtivosť, pýcha atď. a aby to mohli následne zmeniť. Svet bude lepší, keď budú ľudia lepší.

Ak chcem, aby bol svet lepší, musím sa najskôr polepšiť ja, aby som mohol ísť ostatným príkladom. Mahátmá Ghándhí, Matka Tereza, Ježiš, Buddha a iné veľké osobnosti išli príkladom ostatným. Boli výnimoční, veľmi sa líšili od ostatných svojim správaním. Neboli sebeckí, ale chceli to najlepšie pre všetkých a inšpirovali ostatných svojim príkladom. Takisto každý z nás môže byť príkladom pre ostatných. Dospelí sú príkladom pre deti a pre dospelých sú príkladom iní dospelí.

Mahátmá Gándhí raz povedal:

Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“.

A k tomu, aby sme boli lepší, nám môže veľmi pomôcť Hare Krišna mahá-mantra. Mne osobne veľmi pomohla. A poznám veľa ďalších ľudí, ktorým tiež pomohla a stále pomáha.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • František Jílek

    Hledal jsem vysvětlení významu mantry, abych ho někomu poslal. V češtině, ale první odkaz byl slovensky. Moc krásně popsané a protože to je pro paní ze Slovenska, tak vidíme, že Krišna umí ovlivňovat i výsledky Googlu :-)