Úvaha o reinkarnácii

Keď ľudia počujú o reinkarnácii, ich zvyčajná reakcia je: „Tomu neverím“. Ja hovorím, že nejde o to veriť, alebo neveriť, ide o to pochopiť čo je vlastne reinkarnácia a ako funguje. A zamyslieť sa či to aspoň trošku dáva zmysel.

Minulé životy

Existujú ľudia, ktorí si pamätajú minulé životy. Najznámejší je príbeh o chlapcovi, ktorý si pamätal, že ho v minulom živote zavraždili a zakopali. Pamätal si ako ho zabili a kde ho zakopali. Keď polícia kopala na tom mieste, vykopala mŕtvolu.

O reinkarnácii učia mnohé učenia a mnohí ľudia si pamätajú minulé životy, no aj tak tomu moderná veda a materialistickí ľudia nevenujú veľa pozornosti a reinkarnáciu považujú za blud.

Prípady ľudí hovoriacich o minulých životoch si môžete prečítať tu: http://www.2012rok.sk/wp/ako-dalej/5414-reinkarnaciadokazy

Déja Vu

Snáď každý už niekedy zažil pocit, že to, čo sa práve deje, sa už udialo. Tento úkaz poznáme pod názvom Déja Vu (déžaví). Niektorí ľudia zažili aj to, že poznali miesto, na ktorom v tomto živote ešte neboli. Vedeli sa v ňom pohybovať ako doma. Poznali ho z minulých životov.

Karmické vzťahy

Ako vysvetlíte to, že ľudia majú občas pocit akoby iných ľudí poznali už celé veky? Stačí len keď človeka vidia prvýkrát, pozrú sa mu do očí a hneď majú pocit, že sa poznajú. Nepoznali sa náhodou v minulých životoch?

Vysvetlenie inklinácii

Každý človek k niečomu inklinuje, má nejaké túžby a záľuby. Odkiaľ tieto inklinácie pramenia? Vypestoval si ich za tento život, alebo sú zdedené? Niektoré deti majú inklinácie, ktoré nemali od koho zdediť. Často sú považované za čiernu ovcu rodiny, pretože majú iné inklinácie ako zbytok rodiny.

Ako vysvetlíte, že dieťa už odmalička inklinuje ku konkrétnej krajine, alebo konkrétnemu zamestnaniu? Niekto sa ide zblázniť za Fínskom, iný za Japonskom, ďalší za Indiou. Prečo, keď býva na Slovensku? Prečo má taký vzťah ku konkrétnym krajinám? Neprežil tam náhodou minulý život?

Prečo má niekto odmalička túžbu spoznať Boha a iný nie? Nehľadal náhodou Boha aj v minulom živote?

Vysvetlenie reinkarnácie

Človek v súčasnom živote pokračuje tam, kde skončil v minulom živote. Má dostupné všetky potrebné informácie, ktoré počas cesty mnohými životmi nazbieral. Preto sú niektorí ľudia v niektorých sférach prirodzene zručnejší ako ostatní.

Ak sa človek v minulom živote venoval histórii, v súčasnom živote prirodzene inklinuje k histórii a má na ňu prirodzený talent. Čomukoľvek sa človek v minulom živote venoval, k tomu prirodzene inklinuje v súčasnom živote. Ak sa niekto venoval duchovnému životu, ale z nejakého dôvodu nedospel k oslobodeniu, pokračuje v tomto živote a je schopný urobiť veľmi rýchlo duchovný pokrok, pretože už má nejaké skúsenosti z minulých životov. Je to logické, nie? Len je tomu možno pre niektorých ťažké uveriť. Ale logiku to má.

Karma

Živá bytosť (duša), dostáva súčasné telo na základe karmy. Karma je súhrn činností, ktoré nesú nejaké plody pre živú bytosť. Môžete si to predstaviť ako keď človek pracuje, ale výplatu, teda plod za svoju prácu nedostáva hneď, ale neskôr. Hovorí sa: „Čo zaseješ, to zožneš“. A chvíľu to trvá, kým plod vyrastie. To je karma. Ak človek zasial lásku, bude žať lásku. Ak človek zasial vraždu, bude žať vraždu. Dáva to zmysel? Karma zaručuje spravodlivosť. Niektorí ľudia nedokážu vstrebať, že toľké utrpenie, ktoré sa v súčasnom svete nachádza, je len následok predošlých činností tých, ktorí toto utrpenie prežívajú. Tí, ktorí sa majú relatívne v pohode, takisto žnú plody svojich minulých činností.

Ak som bol napríklad v minulom živote mäsiar, ktorý väčšinu života zabíjal zvieratá, v súčasnom živote môžem byť zviera, ktoré bude zabité mäsiarom, aby som vedel aké to je. Aby som sa mohol poučiť a už nebyť mäsiarom. Dáva to zmysel? Ľudia, ktorí nejedia mäso, sa vedia vcítiť do utrpenia zvierat keď ich zabíjajú. S veľkou pravdepodobnosťou boli v minulom živote zviera, ktoré bolo pre mäso zabité a tak chápu aké to je, preto to nepodporujú. Iní si neuvedomujú ako zvierata v bitúnkoch trpia a tak ďalej bezohľadne jedia mäso a podporujú zabíjanie zvierat v bitúnkoch. Nemajú skúsenosť s tým, aké je to byť zviera v bitúnku.

Duša získava rôzne telá podľa zásluh (karmy) – ľudské, zvieracie, rastlinné. Ale len v ľudskom tele vytvára karmu, pretože človek na rozdiel od zvieraťa má vo väčšine prípadov na výber čo bude a čo nebude robiť. Karma znamená čin. Konkrétne plodonosný čin. Plodonosné činy vykonávané pre zmyslový pôžitok vytvárajú karmu. Keď sa človek dokáže zriecť plodov svojej práce, nevytvára tak karmu. To sa nazýva karma joga. Ale veľa ľudí robí činy, pretože chcú nejaké plody a tak karmu vytvárajú a budú musieť zožať to, čo sejú. Pamätajte: „Čo zaseješ, to zožneš“.

Nie je ťažké pochopiť karmu a reinkarnáciu. No aj tak s tým má veľa ľudí problém. Nevedia prijať aspoň teoreticky, že by karma a reinkarnácia mohli byť prírodné zákony, ktoré udržiavajú poriadok a spravodlivosť vo vesmíre.

Nevytváranie karmy

Niektorí ľudia chápu, že existuje dobrá karma za dobré činy a zlá karma za zlé činy. Ak má človek dobrú karmu, môže sa narodiť na nebeských planétach, ktoré mnohí nazývajú nebo. A naopak človek, ktorý vytvoril zlú karmu, sa môže narodiť ako biedny človek, zviera, rastlina na Zemi, alebo na niektorej z pekelných planét, ktoré sú známe ako peklo.

Veľa ľudí však nevie, že je možné karmu nevytvárať keď sa zrieknu plodov svojich činností. A keď sa očistíme od karmy, už sa nebudeme musieť znovu rodiť, starnúť, ochorieť a zomrieť. Každý chce žiť večne, byť blažený a plný poznania. To môže dosiahnuť, keď sa očistí od karmy, ktorá živú bytosť viaže v hmotnom svete. Očistené živé bytosti žijú večne v duchovnom svete a sú plné blaženosti a poznania. To je naša prirodzenosť.

Bg 3.9 — Každý musí vykonávať činy ako obeť Viṣṇuovi, inak ho pripútavajú k hmotnému svetu. Preto, ó, syn Kuntī, vykonávaj svoje povinnosti pre Jeho potešenie; tak sa oslobodíš.

Karma jóga, alebo aj Bhakti jóga učí ako nekonať pre svoj zmyslový pôžitok, ale využiť svoje schopnosti pre blaho iných. Tak sa môžeme postupne očistiť od karmy a získať večnosť, blaženosť a plné poznanie. Čím má živá bytosť menej karmy, tým je menej pripútaná k hmotnému svetu, dokáže chápať viac a byť blažená vo svojom vnútri. Postupne tak znovuobnovuje svoju pôvodnú duchovnú identitu.

Bg 5.24 – „Ten, kto je vo svojom vnútri blažený, kto nachádza vo svojom vnútri potešenie a je upriamený do svojho vnútra, je skutočne dokonalým mystikom. Je sebarealizovanou oslobodenou dušou a nakoniec dosiahne Najvyššieho.“

Ľudia, ktorí si len užívajú zmyslový pôžitok, sa len viac a viac zaplietajú do spletitých zákonov karmy a podľa svojich činov si buď užívajú plody svojich činností, alebo trpia.

Inteligentný človek by mal nad týmto pouvažovať a zvážiť cestu sebarealizácie, na ktorej sa očistí od nahromadenej karmy a dosiahne to, po čom túžia všetci – večnosť, blaženosť a poznanie.

Najúčinnejší spôsob sebarealizácie v tomto veku je jednoduché počúvanie a spievanie, respektíve opakovanie Hare Krišna mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Táto mahá-mantra (veľká mantra) očisťuje vedomie od hmotného znečistenia – od strachu, hnevu, chtíču, chamtivosti, pýchy, bezohľadnosti,… a prebúdza naše pôvodné, duchovné vedomie, ktoré je plné dobrých vlastností – pokora, odriekanie, milostivosť, čistota, pravdovravnosť.

Spievajte Hare Krišna a budte šťastní. Skutočne šťastní.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥