Jednoduchší život

Od rána do večera zarábať peniaze, aby sme ich mohli míňať na naše túžby a náklady – ubytovanie, stravu, cestovanie atď. Niektorí ľudia cestujú do práce a z práce niekoľko hodín. Niektorí ľudia trávia v práci viac ako 8 hodín denne. Niektorí ľudia len hromadia, hromadia a hromadia a tak si komplikujú život.

Veľké náklady

Kedysi som býval na Slovensku a pracoval v Česku. Na oboch miestach som platil nájom, pretože som občas chodil aj na Slovensko. Keď som zarábal, nemal som problém platiť dva nájmy. Ale keď som začal pracovať na svojich neziskových projektoch a peniaze sa míňali, uvedomil som si aká hlúposť je platiť dva nájmy. Navyše som platil zdravotné a životné poistenie, čo bolo spolu okolo 90€ mesačne. Na alkohol a stravu som míňal 170€ mesačne. Precestoval som 40€ mesačne. Celkové náklady na živobitie som mal okolo 500€ mesačne. Až keď som prestal zarábať, uvedomil som si aké veľké náklady mám.

Znižovanie nákladov

Začal som znižovať náklady tým, že som sa presťahoval a platil už len jeden nájom. Cestovať do Brna som teda už tiež nemusel. Zrušil som životné poistenie aj živnosť a nahlásil som sa na úrad práce. Vďaka každodennej meditácii mi postupne prestal chutiť aj alkohol a prestal som ho piť. Tak sa mi podarilo znížiť náklady o 300€. Z nákladov 500€ mesačne sa stalo okolo 200€ mesačne na stravu, internet, ubytovanie a občasné cestovanie.

Zrazu som z 1000€ dokázal vyžiť 5 mesiacov, nie len 2. Po znížení nákladov som pocítil úžasný pocit oslobodenia. Keď mám menšie náklady, môžem menej zarábať a viac sa venovať svojim neziskovým projektom.

Robiť niekomu otroka za peniaze ma prestávalo baviť. Nevidel som v tom žiadny zmysel. Chcel som sa naplno venovať veciam, ktoré mi zmysel dávajú, ale tie sú neziskové. Čo tak znížiť náklady ešte viac?

Žiadne náklady

Dlhé roky som býval sám a samota ma už omrzela. Túžil som žiť v komunite. Tak som bol pozrieť eko komunitu v Zaježovej, ktorá je síce pekná, ale nevyhovovala mi niekoľko kilometrová vzdialenosť medzi susedmi. Chcel som žiť v komunite, kde sú susedia bližšie k sebe. Narazil som aj na komunitu 12 kmeňov, ktorá je usadená blízko Prahy na farme Uchované semínko. Tú sa mi nepodarilo navštíviť. Namiesto toho som navštívil komunitu Hare Krišna (Nová Ekačakra) na východnom Slovensku v Abranovciach (12 km od Prešova) a už pri prvej návšteve sa mi tam zapáčilo a hovoril som si, že raz budem bývať na podobnom mieste. Vtedy som ešte netušil, že o 3 mesiace tam budem naozaj bývať.

IMG_20160530_060949

V auguste 2016 som prišiel na Novú Ekačakru na trojmesačný kurz Bhakta program, kde som získal teoretické aj praktické znalosti o védskej kultúre a hlbšie pochopenie vedomia Krišnu. Tak sa mi to zapáčilo, že som sa po troch mesiacoch rozhodol zostať na Novej Ekačakre.

V komunite Hare Krišna nemám žiadne náklady. Mám zabezpečené všetko, čo potrebujem – ubytovanie, vynikajúcu stravu, oblečenie, hygienické potreby, dopravu…

Robím všetko, čo je zrovna treba – upratujem, rúbem drevo, kúrim, pripravujem zeleninu, pracujem na záhrade, rozdávam knihy na ulici, hrám na hudobné nástroje, spievam, píšem a prekladám články, chodím na rôzne festivaly… Každý deň je pestrý. Každý deň je treba robiť niečo iné.

Cítim sa oveľa slobodnejší a šťastnejší ako keď som musel neustále rozmýšľať ako zarobím peniaze, aby som mohol zaplatiť nájom, stravu a iné výdavky.

Jednoduchší život

Učenie Hare Krišna má filozofiu „Jednoduché žitie, hlboké myslenie“. Jednoduché žitie znamená nehnať sa za peniazmi a nehromadiť nepotrebný majetok. Čím jednoduchšie človek žije, tým je šťastnejší. Človeku naozaj stačí ku šťastiu málo. Niekto je šťastný v skromnom domčeku so skromnou stravou a skromným majetkom a iný nie je šťastný ani keď má na účte milióny. Čím to je? Kedysi som si myslel, že ma materiálne bohatstvo spraví šťastným. Vravel som si: „Budem šťastný keď budem mať dom, auto, peknú ženu a deti“. Žil som v ilúzii. Dnes viem, že materiálne bohatstvo prináša len akési krátkodobé a prchavé šťastie. Skutočné, trvalé šťastie sa skrýva v srdci. Len ten, kto má očistené srdce a je zbavený chtíču, hnevu, nenávisti, pýchy a ovládol falošné ego, ten dokáže pociťovať trvalé šťastie, ktoré nie je závislé na vonkajších okolnostiach.

Krišna v Bhagavad-gíte hovorí: „Človek, ktorý sa zbavil všetkých túžob po zmyslovom pôžitku a žije bez žiadostí, ktorý sa zbavil vlastníckeho pocitu a falošného ega – iba ten dosiahne skutočný mier.“ [BG 2.61]

„Ten, kto je vo svojom vnútri blažený, kto nachádza vo svojom vnútri potešenie a je upriamený do svojho vnútra, je skutočne dokonalým mystikom. Je sebarealizovanou oslobodenou dušou a nakoniec dosiahne Najvyššieho.“ [BG 5.24]

meditation-small

Hlboké myslenie

Hlboké myslenie znamená využiť potenciál ľudského života naplno. To znamená pýtať sa kto sme, prečo sme tu a odkiaľ sme prišli. Každý človek chce prirodzene vedieť ako vznikol svet a život v ňom. Rôzne náboženstvá a učenia dávajú rôzne odpovede. Učenie Hare Krišna nie je len teoretické, ale aj praktické a každý si tak môže overiť teóriu na vlastnej koži. A každý si môže uvedomiť, že jednoduché žitie a hlboké myslenie prináša oveľa väčšie šťastie ako komplikované žitie v súčasnej modernej spoločnosti.

IMG_20160528_070146 13308680_1322072101139498_7394241469994159807_o 13320396_1322031861143522_1189356039959119048_o


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥