Ovládol ma démon chtíču

Nedávno ma ovládol zlý démon menom Chtíč zvaný tiež Rávana. Rávana je kráľ démonov – zosobnený chtíč. Rávana v príbehu Rámajána uniesol Rámovu ženu Sítu, ktorá bola mimochodom veľmi príťažlivá, a chcel si s ňou užívať. Človek pod vplyvom chtíču urobí čokoľvek len preto, aby si mohol užívať zmyslový pôžitok. Zaprie aj vlastnú rodinu, ukradne, alebo zabije bez ohľadu na následky. Tak konajú ľudia pod vplyvom chtíču. Je to nezávideniahodná situácia, v ktorej sa v súčasnosti nachádza veľmi veľa ľudí.

Chtíč mi zastrel inteligenciu

Nedávno som sa v takej nezávideniahodnej situácii ocitol. Našťastie len na pár dní. Ale nestihol som nič zlé vyparatiť. Démonovi chtíču sa podarilo ma ovládnuť len na úrovni mysle. Keď sa vo mne vzbudil neodolateľný chtíč, myseľ som mal zapratanú hroznými hriešnymi myšlienkami. Zrazu som mal pocit krivdy a potrebu ohovárať a zdiskreditovať ľudí, ktorí ma od mojich plánov odhovárali. V skutočnosti mi chceli pomôcť, ale ja som to pod vplyvom chtíču ako pomoc nevnímal, ich rady sa mi vôbec nepozdávali a začínal som byť na nich nahnevaný, pretože mi chceli zabrániť v zmyslovom pôžitku. Takisto bežní ľudia pod vplyvom chtíču sú nahnevaní, keď im niekto bráni v zmyslovom pôžitku. Keď mi niekto povie: Nerob toto, nie je to pre teba dobré. Ale ja to silou mocou chcem vykonať, potom som nahnevaný na tých, ktorí ma od toho odhovárajú a snažia sa mi v tom zabrániť. Ľudí, ktorí ma odhovárajú, začínam vidieť v zlom svetle a snažím sa ich zdiskreditovať a zosmiešniť ich slová, aby som ospravedlnil svoj chtíč. Tak koná človek, keď je posadnutý chtíčom. Stáva sa to žiaľ veľmi často. Vidím to na každom kroku. Ľudia sú úplne posadnutí chtíčom.

Našťastie som sa po pár dňoch vďaka správnej spoločnosti a Hare Krišna mahá-mantry očistil a chtíč tak zoslabol a vrátila sa mi inteligencia, pomocou ktorej som mohol správne vyhodnotiť situáciu a prestať haniť ľudí, ktorí za nič nemôžu. Ak by ma démon chtíču neovládol len na úrovni mysle, ale aj na úrovni konania, narobil by som veľkú spúšť a problémy ľuďom, ktorí sú v tom nevinne. Som veľmi rád, že chtíč pominul tak rýchlo. Som veľmi rád, že som mal možnosť zažiť túto zaujímavú skúsenosť s chtíčom a uvedomiť si to na vlastnej koži. Zase som o niečo múdrejší.

Chtíč nemá rád obmedzovanie

Uvedomil som si prečo sú mnohí ľudia nepriateľskí voči učeniu Hare Krišna. Pretože učenie Hare Krišna je až príliš čisté a nedovoľuje toľko zmyslového pôžitku, na ktorý sú ľudia zvyknutí. Zavrhuje nemanželský sex, intoxikáciu, hazard a jedenie mäsa. A to nie len tak pre srandu králikov, ale má to svoj zmysel. Keď človek prestane jesť mäso, hazardovať, intoxikovať a mať nezáväzný sex, tak až vtedy môže pochopiť význam týchto štyroch regulácií. Dovtedy je jeho inteligencia znečistená chtíčom a hnevá sa keď mu niekto jeho zmyslový pôžitok odopiera. Keď sa ľudia dozvedia, že by si mali odoprieť sex, kávu, alkohol, cigarety, mäso a hazard, samozrejme, že sa zdráhajú a nedokážu sa toho vzdať, pretože si chcú takzvane užívať. Ale keď získajú vyššiu chuť, keď ochutnajú vynikajúce vegetariánske jedlo, dokážu sa jednoducho vzdať mäsa. Keď začnú spievať

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

automaticky sa očistia od chtíču po alkohole, cigaretách, sexe, hazarde, mäse a inom zmyslovom pôžitku, ktorý vedie len k degradácii ľudstva.

Chtíč je veľmi silný a veľmi zlý nepriateľ človeka. Keď človeka ovládne chtíč, nedokáže mu len tak hocikto vzdorovať. Len pár veľmi silných osôb dokáže ovládnuť chtíč a odoprieť si po čom ich zmysly túžia. Keď podporujeme svoj chtíč, znečisťujeme tým svoju inteligenciu a následne nedokážeme rozlišovať čo je priaznivé a čo nie. Ľudia pod vplyvom chtíču si obhajujú fajčenie cigariet, neobmedzený sex, branie drog, hazard a iné ohavnosti, ktoré spoločnosť iba degradujú.

Zatočiť s chtíčom

Najsilnejšia zbraň proti chtíču je spoločnosť oddaných Krišnu a zvuk Hare Krišna mahá-mantry. Ráma dokázal poraziť celú armádu démonov a aj najmocnejšieho z démonov, zosobnený chtíč – Rávanu.

Ráma je zosobnená cnosť a blaženosť. Je to najčistejšia osoba, s ktorou sa môžeme združovať pomocou Hare Krišna mahá-mantry. Keď budeme vyhľadávať útočisko u Rámu, veľmi ľahko porazíme démona chtíču. Krišna, Ráma a Hare Krišna mahá-mantra sa od seba nelíšia. Keď počúvame Hare Krišna mahá-mantru, je to akoby boli Krišna a Ráma osobne prítomní. Keď pravidelne udržiavame styk s čistou osobnosťou, keď pravidelne počúvame a spievame Hare Krišna mahá-mantru, aj my sa očistíme. Zrazu nám prestane chutiť mäso, cigarety, alkohol, hazard a dokonca aj sex. Je to neuveriteľné, ale je to tak. Mnohí ľudia s tým majú osobnú skúsenosť.

Výhoda je, že nie je nutné vzdávať sa týchto činností nasilu. Keď človek bude spievať

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

postupne ho prestanú lákať tieto činnosti a prestane ich robiť.

Vtelená duša môže byť obmedzená v zmyslovom užívaní, hoci túžba po zmyslovom pôžitku zostáva. Keď však okúsi vyššiu chuť, stratí chuť na zmyslové ukájanie a zotrváva v duchovnom vedomí. [BG 2.59]

Kým je človek pod vplyvom chtíču, nedokáže sa ovládať. Chtíč ho núti robiť určité veci tak, či tak. Aj keď sú tie činnosti proti zdravému rozumu, aj tak ich robý. Ktorý človek so zdravým rozumom by fajčil cigarety, keď vie, že mu škodia? No ľudia aj tak pod vplyvom chtíču fajčia, pijú alkohol, hazardujú, jedia mäso a majú neobmedzený sex a neuvedomujú si aké to má následky. Dokonca ani nedokážu pochopiť prečo by sa týchto činností mali vzdať, takú majú znečistenú inteligenciu. Namiesto toho, aby sa to snažili pochopiť, tak len protestujú a obhajujú si tieto činnosti. A ľudí, ktorí sa snažia žiť čistým životom, iba zosmiešňujú a ohovárajú. Taká je démonská mentalita.

Bg 16.4 — Pýcha, spupnosť, domýšľavosť, hnev, hrubosť a nevedomosť sú vlastnosti tých, ktorí sa narodili s démonskou povahou, ó syn Pṛthy.

Bg 16.21 — Tri brány vedú do pekiel — žiadostivosť, hnev a chamtivosť. Nech sa preto každý rozumný človek odvráti od týchto brán, pretože vedú k poklesnutiu duše.

Vedomie Krišnu a lepší svet

Rozvíjanie vedomia Krišnu prospieva ako jednotlivcom, tak celej spoločnosti. Viete si predstaviť spoločnosť bez bitúnkov, tovární na cigarety, alkoholu a iných zbytočností, ktoré ľuďom aj tak iba škodia? Viete si predstaviť svet bez strachu, hnevu, nenávisti, pýchy, egoizmu? Osoby, ktoré sa očistili, si to vedia predstaviť, pretože tak žijú. Stačí tak málo, stačí naozaj len počúvať a spievať

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a svet bude krajší. Oveľa krajší. Milióny ľudí majú osobnú skúsenosť s očistným účinkom Hare Krišna mahá-mantry. Milióny ľudí sa zbavili chtíču po mäse, alkohole, drogách, sexe a hazarde a dokážu tak rozlišovať čo je priaznivé a čo nie. Dokážu tak pomáhať ďalším a ďalším zbavovať sa svojich závislostí a zlých vlastností. Každý, kto chce, sa môže očistiť a žiť čistejší, šťastnejší a láskyplnejší život. No ten, kto nechce, bude naďalej žiť pod vplyvom chtíču, ktorý vyvoláva iba hnev, strach, pýchu, nenávisť a egoizmus. Tieto nepekné vlastnosti spôsobujú v spoločnosti iba problémy. Nebolo by lepšie a rozumnejšie sa ich zbaviť? Recept je jednoduchý – stači naozaj len počúvať a spievať

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a budete prekvapení čo to s vašim životom spraví.

Prajem veľa šťastia v pokorení chtíču.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥