Čo je zlé na jedení mäsa?

Raz som čakal v Indii na stanici na vlak a rozprával som sa jedným mladým Indom. Spýtal sa ma: “Čo je zlé na jedení mäsa?”

Okamžite som si predstavil všetky tie úbohé zabité zvieratá kvôli zvráteným chúťkam ľudí. Čo je zlé na jední mäsa? Veď aj tigre jedia mäso. Samozrejme, tigre sú mäsožravce, nemajú na výber. Musia jesť mäso, nemôžu sa živiť rastlinnou stravou. Človek však môže. Človek si môže vybrať či bude podporovať zabíjanie zvierat, alebo sa uspokojí s rastlinnou stravou a prípadne mliečnymi výrobkami a medom.

Rastlinná ríša ponúka veľmi pestré možnosti a človek naozaj nemusí zabíjať zvieratá aby prežil v zdraví a ešte si aj pochutil.

prasadam

Zvieratá majú city a trpia

Zvieratá majú spoločenstvá podobné ľuďom – rodiny, priateľstvá a podobne. Zvieratá sa bránia rovnako ako ľudia ak im niekto ubližuje alebo ich chce nebodaj zabiť. Zabíjať zvieratá znamená ubližovať im a ich rodine a priateľom, ktorí smútia keď niekto blízky zomrie.

Čo je zlé na jedení mäsa? Len to, že kvôli tomu prichádzajú o život zvieratá, ktoré chcú žiť, majú city a trpia veľmi podobne ako ľudia.

Kto by dokázal zabiť zviera aby ho mohol zjesť? Vykostiť, zbaviť vnútorností, naporcovať a pripraviť na tanier. V dnešnej dobe sú ľudia veľkí hrdinovia keď nemajú pred očami masaker, ktorý predchádza tomu kým sa ich milované mäso dostane na pulty supermarketov a na ich tanier.

Ekologický faktor

Z ekologického hľadiska nie je príliš prospešné pestovať potravu pre zvieratá, ktoré skončia nakoniec na tanieri. Oveľa ekologickejšie by bolo vypestovať rovno potravu pre ľudí.

Zdravotný faktor

Mäso je pomerne ťažké na trávenie. Tráviaci systém dokáže stráviť rastlinnú strávu oveľa rýchlejšie a človek sa cíti ľahšie ako keď si dá mäso. Nehovoriac o tom, že prakticky do seba dáva utrpenie zvierať keď je ich mrtvoly.

Záver

Na jedení mäsa nie je nič zlé. Okrem toho, že spôsobuje utrpenie mnohým zvieratám. Spôsobuje nemalú ekologickú záťaž a tiež môže spôsobiť zdravotné problémy a človek sa skutočne cíti oveľa lepšie keď do seba nedáva utrpenie zvierat. Mnohí môžu hovoriť z vlastnej skúsenosti keď prestali jesť mäso.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥