TEDx Trenčín

V sobotu 3. októbra 2015 sa na Trenčianskom hrade konal TEDx Trenčín. Prostredie Trenčianskeho hradu bolo magické a umocňovalo atmosféru TEDx-u.

Čo je TEDx

Kupodivu veľa ľudí nevie čo je TEDx. Keď sa ma niekto spýta čo je TEDx, odpovedám jednou vetou, ktorá je vlastne TEDx slogan: “Myšlienky hodné šírenia”.

Myšlienky hodné šírenia

TEDx by som nazval konferenciou, kde prednášajú zaujímaví ľudia zaujímavé témy. Väčšinou sú to témy, ktoré majú inšpirovať ľudí k zlepšeniu ich života a celkovo života na Zemi.

TEDx je neziskový

TEDx robia organizátori a dobrovoľníci bez nároku na honorár. Peniaze vyzbierané za vstupné idú na prevádzkové náklady. Prevádzkové náklady sa zo vstupného nepokryjú, tak je treba sponzorov. Bez sponzorov by bol TEDx neuskutočniteľný.

TEDx je celosvetový

TEDx nie je len nejaká lokálna akcia. TEDx konferencie prebiehajú po celom svete. Aj na Slovensku býva TEDx vo viacerých mestách (Bratislava, Trenčín, Košice,…).

TEDx z pohľadu dobrovoľníka

Na TEDx Trenčín som išiel ako dobrovoľník. Bola to moja prvá skúsenosť s dobrovoľníctvom a zároveň môj prvý TEDx. V piatok sme makali od 10:00 do 18:00, aby sme všetko pripravili na sobotu. Bolo nás asi 12 dobrovoľníkov a 10 organizátorov. V piatok ráno som prišiel na Trenčiansky hrad a bol som ohúrený tým miestom. V ten moment som vedel, že TEDx bude mať neobyčajnú atmosféru. Dostal som chuť presťahovať sa na hrad, tak mi to miesto učarovalo.

IMG_20151002_172656

Sobota

V sobotu sme mali prísť na hrad už o 7:30, no ja som chvíľu meškal, lebo mi išiel naprd spoj z Dubnice do Trenčína. Prišiel som okolo ôsmej a prípravy boli v plnom prúde. Ako dobrovoľník som si mohol vybrať čo budem robiť. Povedal som, že chcem byť na registrácii a tak aj bolo.

11147882_879384182129764_7525427591458188145_o

Oficiálne mala začať registrácia 8:30 a už 8:15 stáli pred bránou ľudia. Registráciu som si vybral preto, aby som videl kto všetko na TEDx prichádza. Prišlo aj zopár mojich kamošov.

Prvý blok

Na registrácii som bol hodinu, potom ma prišiel vystriedať ďalší dobrovoľník. Ja som mal chvíľu voľno, tak som šiel na raňajky a potom na prednášky. Chcel som vidieť prednášku Matúša Kováčika o slobode. Hovoril prakticky to, čo už som vedel. No viem, že veľa ľudí nevie čo je skutočná sloboda a ako ju dosiahnuť. Tak snáď bola prednáška pre ľudí užitočná a motivujúca. Sloboda je to najcennejšie, čo môže človek v živote mať. A predsa ju veľa ľudí nemá, ani si to neuvedomujú.

12095311_10204858328754095_6024157674022947802_o

Chvíľu po Matúšovej prednáške som išiel znova na registráciu vystriedať ďalšieho dobrovoľníka. Bol som tam opäť hodinu a za tú hodinu som zažiľ veľa srandy. Na hrad išla nevesta vo veteránskom aute. No trošku sa prerátali, pretože to staré auto nevyšlo kopec na hrad, tak museli zísť dole a nevestu na hrad doviezla nová Audi. A veľa iných srandovných zážitkov…

Druhý blok

Prišiel ma vystriedať ďalší dobrovoľník a mohol som ísť pozrieť na druhý blok prednášok. Z toho bloku ma najviac zaujala Lucia Gažíková a jej prednáška o urbexe – prieskume rôznych opustených budov. Z druhého bloku som odišiel pred poslednou prednáškou, aby som si dal obed medzi prvými, lebo som vedel, že potom bude na obede veľká rada.

Po obede som šiel ešte na hodinu na registráciu. Tam už sa nič extra nedialo. Aurát som bol prekvapený koľko ľudí chodí na Trenčiansky hrad. Neustále chodili ľudia. Ujo na bráne hovoril, že to je ešte málo. Cez leto vraj Trenčiansky hrad navštívi 2 – 4 tisíc ľudí denne.

Tretí blok

Cez posledný blok som mal voľno, tak som mohol pozerať prednášky. Najlepšia prednáška bola Jóga smiechu od Ľubora Foltána. Počas prednášky praktikoval s divákmi cvičenia jógy smiechu a vytvoril tak neskutočne pozitívnu a usmievavú atmosféru. Bol to pre mňa jeden z najlepších momentov na celom TEDx-e.

Ďalšiu zaujímavú prednášku mala Hula, ktorá rozprávala o tom ako začala malovať svoje obrazy. Inšpiratívny príbeh pre všetkých, ktorí si ešte neplnia svoj sen.

hula-1781096_651657264961467_5931514490898527916_o

Atrakcie a občerstvenie

Medzi blokmi prednášok boli prestávky, počas ktorých si ľudia mohli vyskúšať rôzne atrakcie ako Oculus Rift, potlač tričiek farbou, zeleninu, ktorá vydáva zvuk a iné.

11223991_10204858337594316_522572575275082659_o

Pivo, mušt, koláče a iné pochutiny boli v cene vstupenky. Každý si mohol vziať koľko mu hrdlo a žalúdok ráči.

Afterpárty

Po prednáškach bola večera a po večeri afterpárty až do 22:00. Na afterpárty som mal možnosť pokecať s viacerými zaujímavými ľuďmi a získať nové kontakty. Alko a nealko na afterpárty bolo v cene vstupenky.

Na afterpárty pribudla nová atrakcia s názvom Mindball. Mindball je hra pre dvojicu. Vyhráva ten, kto má najmenšiu mozgovú aktivitu.

IMG_20151003_183219 IMG_20151003_192637

Dobrovoľníci a organizátori

Ako dobrovoľník som išiel na TEDx s tým, že budem robiť všetko čo treba, aby sa všetko na TEDx pripravilo a po TEDx zbalilo. Myslím, že s týmto šli na TEDx všetci dobrovoľníci. Bolo cítiť, že máme všetci spoločný cieľ. Bolo úžasné sledovať, že ľudia, ktorí sa vidia prvýkrát v živote, si od prvého momentu rozumejú a robia všetko preto, aby dosiahli spoločný cieľ.

V piatok sme makali od rána do večera a v sobotu od rána do noci. Našťastie sme mali aj dosť času voľna a mohli sme si pozrieť pár prednášok a užiť si afterpárty. Po afterpárty začala skutočná makačka a balenie všetkého, čo sme v piatok rozbalili. Bolo nás celkom dosť a tak sme to zvládli spratať v pomerne krátkom čase. O jedenástej večer bolo všetko zbalené a mohli sme ísť na pivo.

Záver

Na TEDx Trenčín som spoznal kopec úžasných ľudí. TEDx nie je len o pozeraní prednášok, ale hlavne o spoznávaní nových ľudí.

Na TEDx Trenčín sa nám všetkým podarilo vytvoriť ríšu divov – akýsi iný svet, kde si každý s každým rozumie a každý je naladený na rovnakú nôtu. Nedá sa to porovnávať s bežným svetom a bežným životom, ktorý ľudia bežne žijú. Na Trenčianskom hrade sme jednoducho vytvorili iný svet. Aspoň na chvíľu.

Ďakujem organizátorom, že na seba vzali bremeno organizácie nemalého podujatia vo svojom voľnom čase.

Ďakujem dobrovoľníkom, že pomohli uskutočniť túto parádnu akciu.

Ďakujem účastníkom, že vytvorili príjemnú pozitívnu atmosféru.

Ďakujem prednášajúcim za ich inšpiratívne prednášky.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥