Nič sa nedeje len tak

V poslednej dobe si uvedomujem, že nič sa nedeje len tak. Nič nie je náhoda ako si niektorí ľudia myslia. Názor, že je niečo náhoda, pramení z nevedomosti. Ľudia si neuvedomujú, že všetko má svoj poriadok a zmysel. Keď ľudia niečomu nerozumejú, jednoducho to nazvú náhodou a hotovo. Aké jednoduché, však? Lenže inteligentný človek sa neuspokojí s náhodou. Inteligentný človek sa snaži dozvedieť viac.

Fakt náhoda?

Len tak náhodou vznikol tento vesmír z veľkého tresku a všetky planéty a hviezdy sa náhodou vyformovali do súčasnej podoby. Len tak náhodou je Zem umiestnená presne v takej vzdialenosti od Slnka, aby tu nebolo príliš teplo, ani príliš zima a mohol tu exitsovať život v podobe, v akej ho poznáme. Len tak náhodou sa vyparuje voda, potom sa z vyparenej vody vytvárajú dažďové mraky a potom padá dážď, ktorý je potrebný pre rast rastlín, ktorými sa živia niektoré živočíchy a ľudia…

A takto by som mohol pokračovať. Inteligentný človek sa začne nad týmto zamýšľať a dospeje k záveru, že toto nemôže byť náhoda. Je to až príliš veľa náhod. Ten, kto nie je zarytý materialista s obmedzeným zmýšľaním, dospeje k záveru, že za týmto výtvorom stojí Vyššia bytosť, ktorá je pre nás nepochopiteľná. Všetko je tak dokonale usporiadané, tak dokonale vymyslené. Materialisti sa snažia pochopiť toto stvorenie svojimi obmedzenými mozgami a darí sa im to len z malej časti. Často dospejú k neúplným, alebo nesprávnym záverom, ktoré neskôr zase zmenia, keď dospejú k novému zisteniu, ktoré vyvráti ich staré zistenie. A tak to môžu robiť donekonečna a aj tak nepochopia toto stvorenie. Len zbytočne špekulujú a mätú ľudí.

Materialistické vs. duchovné vedomie

Pokiaľ má človek materialistické vedomie, nedokáže ani len trochu chápať duchovné témy a považuje ich za hlúposti. Sám som mal ešte pred rokom 2013 materialistické vedomie. Bol som zarytý ateista a náboženstvá a duchovno som považoval za výmysly. Nemal som žiadnu skúsenosť s duchovnom. Až v roku 2015 som zažil svoje duchovné prebudenie a začal som sa viac venovať duchovnu. Pochopil som zrazu toľko vecí, ktoré materialisti nie sú schopní pochopiť, pretože s nimi nemajú žiadnu skúsenosť. Až keď človek získa osobnú skúsenosť, vtedy môže skutočne začať chápať. Nie len na teoretickej úrovni, ale aj na praktickej (videnie aury, astrálne cestovanie, cítenie bezpodmienečnej lásky, cítenie čakier, kundalini atď).

Materializmus a obmedzené zmýšľanie

Ako zarytý materialista som mal veľmi obmedzené zmýšľanie. Nevedel som pochopiť, že existuje Vyššia inteligencia, ktorá stojí za stvorením tohto vesmíru. Vo vesmíre má všetko dokonalý poriadok. Ako môže z chaosu vzniknúť poriadok? Máme skúsenosť, že by sme len tak náhodou vyliali farby na plátno a vznikol by z toho nádherný obraz krajiny? Alebo môžeme vytvoriť chutné jedlo, keď zmiešame náhodou akékoľvek suroviny, ktoré nájdeme? Len ťažko. Len s veľmi malou pravdepodobnosťou.

Všetko je výtvor niekoho

Všetko, čo vidíme, je výtvor niekoho. Keď vidíme rožok, vieme, že je to výtvor pekára. Keď vidíme obraz, vieme, že je to výtvor maliara atď. Vieme, že rožok, obraz, alebo čokoľvek iné nevznikne len tak z ničoho nič. Bum a je to.

Ani tento vesmír a život v ňom nevznikol len tak z ničoho nič. Už len zapojením logického myslenia môžeme dospieť k tomuto záveru. Nemáme skúsenosť, že by niečo pekné vzniklo z ničoho len tak, no aj tak sú niektorí ľudia tak opovážliví a nevedomí, že to tvrdia.

Za všetkým je osoba

Bývam s viacerými ľuďmi a každý má na zodpovednosť nejakú službu. Niekto upratuje, iný chodí nakupovať potraviny, drogériu a všetko, čo treba, ďalší varí atď. Keď idem ráno na záchod, je krásne čistý. Keď som hladný, čaká ma lahodné jedlo, ktoré pripravil kuchár. Keď niečo potrebujem, stačí to len napísať na papier a zvyčajne na druhý deň to mám. Keď si každý plní svoju povinnosť dôkladne, všetko funguje automaticky. To ale neznamená, že sa to deje samo od seba. Za všetkým je osoba, ktorá má na zodpovednosť danú službu. Keď sa idem najesť, tak viem, že jedlo pripravil kuchár. Keď je v dome čisto, tak viem, že niekto upratal.

Podobne funguje príroda a vesmír. Keď sa v prírode niečo deje automaticky, neznamená to, že sa to deje samo od seba. Všetko má svoj zmysel a svoj poriadok. Tento poriadok nevzniká len tak. Poriadok musí niekto udržiavať.

Vyššie bytosti ako udržiavatelia

Védske písma ako Bhagavad-gíta, Šrímad Bhágavatam, Brahma samhitá a ďalšie popisujú ako Boha Stvoriteľa, tak rôznych polobohov, ktorí majú na starosti rôzne veci vo vesmíre. Poloboh Slnka sa stará o teplo a svetlo. Poloboh mesiaca sa stará o chuť a vôňu ovocia, zeleniny a iných rastlín. Poloboh nebies sa stará o vlahu pomocou dažďa a veľa ďalších. Dokonca aj naše orgány nefungujú samy od seba, ale starajú sa o ne rôzni polobohovia.

Staré civilizácie mali poznanie o polobohoch a Najvyššej Božskej bytosti. Rôzni polobohovia mali v rôznych kútoch sveta rôzne mená, ale veľmi podobnú funkciu. U Vikingov je Thor boh hromu a blesku, u Slovanov je to Perún, v Indii Indra, v starovekom Grécku Zeus. Ako je možné, že v rôznych kútoch sveta mali podobných polobohov? Všetky prírodné úkazy spájali s vyššími bytosťami. Kým boli ľudia v spojení s prírodou, mali väčšie poznanie ako ľudia dnes. Dnes si mnohí ľudia myslia, že všetko sa to deje samo a vyššie bytosti považujú za výmysel.

To, že nedokážeme svojimi obmedzenými zmyslami vnímať tieto bytosti, ešte neznamená, že neexistujú. Takisto keď vidím rožok, ale nevidel som pekára, nebudem predsa tvrdiť, že rožok vznikol len tak, sám od seba. Za rožkom aj za stvorením je vždy inteligencia.

Vedci nevedci

S nástupom vedeckých objavov a materialistického vysvetlenia fungovania prírody ľudia prestali veriť v duchovné bytosti ako sú polobohovia. Začali veriť vedcom. Vedci však často menia svoje tvrdenia na základe nových objavov: „Mysleli sme si, že je to tak, ale zistili sme, že je to inak…“. Vedci často nevedia. Vedci sa len domnievajú a vytvárajú rôzne hlúpe teórie, ktoré ľudí len mätú. Poznatky vedcov sa neustále menia a tak sú nespoľahlivé. Nedá sa veriť výmyslom vedcov, keď každých pár rokov svoje tvrdenia menia.

Je tu ale poznanie, ktoré sa nemení.

Védske poznanie

Védy popisujú vesmír, stvorenie vesmíru, polobohov, ako by mala správne fungovať spoločnosť, čo je zmyslom ľudského života a veľa ďalšieho. Védy obsahujú komplexné poznanie. Veľa informácií z védskych písiem už súčasná veda potvrdila. Nájdeme však aj zopár informácií, ktoré so súčasnou vedou nesúhlasia. To ale nemení nič na autentickosti védskeho poznania, ktoré je nemenné, kdežto vedecké poznatky sa neustále menia.

Védy sú staré tisíce rokov a moderná veda je stará len pár storočí. Védy obsahujú informácie, ktoré moderná veda objavila nedávno. Ako je to možné? Moderná veda snáď jedného dňa dospeje do bodu, kedy potvrdí všetky informácie vo védach.

Očistenie vedomia

Aby človek mohol začať chápať duchovné témy, musí očistiť svoje vedomie a tak získa osobnú skúsenosť s duchovnou sférou života. Kým materialistický človek neočistí svoje vedomie, nie je možné, aby chápal duchovné témy.

Na očistenie vedomia slúži jednoduchý spôsob počúvania a spievania Hare Krišna mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Zvuková vibrácia Hare Krišna mahá-mantry je to najčistejšie, čo v tomto svete existuje a každý, kto bude v pravidelnom spojení s touto vibráciou, pocíti na vlastnej koži čoskoro zmenu vedomia. Odkedy praktikujem počúvanie a spievanie Hare Krišna mahá-mantry, cítim, že sa očisťujem viac a viac a chápem viac a viac. Príbehy veľkých svätcov v Šrímad Bhágavatame už nevnímam ako rozprávky, ale ako skutočné a úžasné príbehy. Navyše aj načúvaním týchto príbehov sa očisťuje naše srdce. Môžeme si z nich zobrať ponaučenie.

Veriť / Neveriť / Vedieť

Nejde o to len veriť, alebo neveriť, ale overiť si všetko v praxi. Nazýva sa to veda o duchovnom živote, kde si teóriu môžeme overiť experimentom.

Spievajte Hare Krišna a sami uvidíte aký to má účinok. Môžete si o tom prečítať, ale až keď to zažijete na vlastnej koži, získate skutočné, hodnotné poznanie a už nebudete musieť len veriť, alebo neveriť.

Veľa šťastia.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • silvester

    ahoj
    poznáš knihu
    Prebudili ma anjeli
    od Monika Jakubeczova

    toto je zaujímavé video
    https://youtu.be/uzo6gZD_h0k

    neviem čo si mám o tom čo nachádzam
    na internete s v knihách myslieť, či sú to
    nejaké nezmysly alebo výplody fantázie,
    alebo je to naozaj tak, ale asi sa tu niečo deje

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Niečo sa deje, ale tá zmena, o ktorej sa hovorí, nebude taká rýchla. Môže to trvať stovky, ba tisíce rokov. V súčasnosti sa prebúdza len pár jednotlivcov. Títo jednotlivci prebúdzajú ďalších a ďalších a popri tom sa spontánne zobúdzajú ďalší. Je to dlhodobý proces.

      Stačí len pozorovať svoje okolie a sledovať ako sa pomaly prebúdzajú ďalší a ďalší.