Práca, peniaze a zmysluplná práca

Práca za peniaze

Práca za peniaze je fajn. Veď dostávam odmenu v podobe papierikov zvaných peniaze, za ktoré si môžem kúpiť už takmer čokoľvek. Ale je to naozaj všetko, čo môžem za prácu dostať? Nemyslím si. Za prácu môžem dostať ako odmenu dobrý pocit z dobre vykonanej práce. Ak mám tento dobrý pocit a dostávam k tomu peniaze, je to super. Ale ak tento dobrý pocit nemám a robím prácu iba pre peniaze, niečo je zle.

Dilemma – práca za peniaze vs. zmysluplná práca

Občas sa stane, že môžem robiť prácu, ktorá ma baví a ešte dostanem za ňu zaplatené. To je super. No neskôr, keď už mám zarobených dostatok peňazí, mi tá práca väčšinou začne liezť na nervy a prestane ma baviť. Už mi viac nedáva taký zmysel ako na začiatku. Nedáva mi zmysel pracovať pre niekoho iného za peniaze. V prvom rade chcem mať z práce dobrý pocit, peniaze sú druhoradé. Chcem pracovať na niečom, čo mi dáva zmysel. Najlepšie na niečom, čo môže niekomu pomôcť.

Práca ako vášeň – zmysluplná práca

Najradšej pracujem na vlastných projektoch. Doteraz som vytvoril také projekty, ktoré boli totálne hovadiny a nemali reálnu pridanú hodnotu. Dnes ale robím niečo, čo má pre mňa, pre ľudí a pre IT firmy veľký význam a veľkú pridanú hodnotu. Robím e-learningovú platformu pre výuku programovania a web developmentu s názvom CoderMania. Pomocou tejto platformy budem robiť online kurzy. Kurzy nebudú spoplatnené, budú za dobrovoľný príspevok. Nechcem, aby ľudia platili za vzdelávanie. Sám by som nebol ochotný zaplatiť si drahý programátorský kurz. Celé to teda stavám na báze dobrovoľných príspevkov a je už len na ľuďoch, či si budú môcť dovoliť ma podporiť. Pevne verím, že sa nájdu ľudia, ktorí mi prispejú, aby som sa CoderManii mohol venovať dlhšie ako len pár mesiacov. Plánujem spraviť crowdfundingovú kampaň, ktorá by mohla priniesť nejaké drobné. Peniaze sú potrebné ale idú bokom, prvoradá je práca a jej výsledok. Možno si nabijem držku, ale o to budem zase silnejší a múdrejší. A možno to nakoniec vyjde a všetci budú spokojní. Teda skoro všetci. Firmy, ktoré robia kurzy za peniaze ma nebudú mať v láske. Možno neskôr spoplatním kurzy aj ja… stať sa môže čokoľvek. Ale kým nebude dostatok ľudí v IT, čo možno nebude nikdy, tak by som chcel, aby boli kurzy prístupné všetkým ľuďom.

Ale priznám sa, že som spravil platený online video kurz “Build your first real-time web application with Meteor.js”. Tento kurz som robil na jeseň 2014 keď som mal finančné suchoty a hľadal som 2 mesiace zmysluplnú prácu. Bolo to ešte predtým, než vznikol nápad na CoderManiu. Kurz som vytvoril preto, lebo som nemal nič iné na práci a prišlo mi to ako super nápad a príležitosť zarobiť si nejaké peniaze. Dúfal som, že mi kurz zarobí niečo viac, ale zistil som, že to nie je len o tom vytvoriť kurz, ale aj získať zákazníkov a tak mi zatiaľ vynáša len nejaké drobné. Mám tam síce viac ako 1000 študentov, ale drvivá väčšina sa do kurzu zaregistrovala prvé dni, kedy som ho sprístupnil zdarma na oslavu Meteor Day aby som získal spätnú väzbu.

Okrem toho píšem knihu, články, tvorím hudbu,… proste tvorím a baví ma to hrozne moc.

Pokúste sa robiť zmysluplnú prácu

Človek by nemal robiť prácu, ktorá ho nebaví a nenapĺňa. Keď človek robí prácu iba pre peniaze, je z neho chodiaca mŕtvola. Je nespokojný. V práci trávime hrozne moc času a mali by sme sa snažiť tento čas stráviť zmysluplne. Zistite čo by vás bavilo a začnite sa tomu venovať. Pokiaľ zistíte, že by vás to mohlo aj uživiť, o to lepšie.

Určite mnohí z vás chodia na vysokú len kvôli rodičom, alebo kvôli tomu, aby ste mali titul a možno mohli zarábať viac peňazí. No veľa ľudí zabúda, že život nie je iba o peniazoch a ja im to stále musím pripomínať. Nútite sa do učenia a neučíte sa preto, že by vás to bavilo, ale preto, že musíte. V skutočnosti nemusíte. Ak chcete byť spokojní, musíte robiť to, čo vás baví.

Mnohí ľudia hovoria: “Ale ja neviem čo by ma bavilo robiť”. Ja im hovorím: “Ale to je smutné”. Ja si myslím, že každý časom zistí čo ho baví. A to je presne to, čomu by sa mal venovať. Nemusí to byť len jedna vec. Jeden človek môže písať, športovať, cestovať, programovať,… a časom môže predávať knihy, cestopisy, aplikácie,… v dnešnom svete sa toho dá robiť veľa. Žijeme vo svete neobmedzených možností, tak prečo to nevyužiť?

Moje slová podporuje aj Jim Carrey. A kviete anglicky, venujte minutku tomuto videu (od 10m 11s):


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥