Veríš, neveríš?

Veľmi často sa stretávam s vetami typu “Ja neverím, že toto môže byť takto…”, “Ja neverím, že Boh existuje”, “Ja neverím, že niekto dokáže žiť bez jedla” atd.

Nie je viera ako viera

To, že niekto neverí v Boha, ešte neznamená, že Boh neexistuje. To, že niekto neverí, že Zem je guľatá, ešte neznamená, že Zem nie je guľatá. To, že niekto neverí, že ľudia dokážu žiť bez jedla, ešte neznamená, že to nedokážu.

Viera je dôležitá. Aj to, že niekto neverí je viera, ktorá je ale založená na nedostatku pochopenia a neschopnosti porozumieť. Niektorí veriaci veria slepo. Takí veriaci iba veria, ale nežijú podľa viery. Na druhej strane sú veriaci, ktorí si vieru zažili na vlastnej koži a začali podľa nej žiť. Majú osobnú skúsenosť a pravdu, ktorú im nikto nezoberie.

Osobná skúsenosť

Pokiaľ človek nemá s niečim osobnú skúsenosť, nedokáže tomu uveriť, nedokáže to pochopiť. Ja môžem ľuďom aj tisíckrát povedať, že 6 mesiacov potom čo som prestal jesť mäso, sa mi očistilo srdce a myseľ. Nedokážem sa naštvať pre somariny ako predtým, nedokážem sa naštvať takmer vôbec, zažil som bezpodmienečnú lásku, nezabijem už ani komára, neurážam sa, vidím a vnímam biedu oveľa viac ako predtým a snažím sa pomáhať, vidím všetkých ľudí rovnako, či sú to bezdomovci, policajti, politici, boháči,… medzi ľuďmi nevidím žiadny rozdiel. Všetci sme ľudia.

Toto môžem rozprávať ľuďom, ktorí si to nezažili, ale nepochopia ma. Vnímajú svet úplne inak. Budú si ešte aj myslieť, že si vymýšľam, že mi preskočilo… To isté je aj s veriacimi a neveriacimi. Praví veriaci si zažili niečo, na základe čoho veria v Boha. Neveriaci si to nezažili a preto to nedokážu pochopiť.

Neverím vs. neviem

Ja nehovorím, že niečomu neverím. Keď nemám niečo zažité na vlastnej koži, tak poviem, že neviem, či to tak môže naozaj byť. Ja neviem, či človek dokáže žiť bez jedla, pretože som si to nevyskúšal a nezažil. Niektorí ľudia o sebe tvrdia, že to dokážu. Prečo by som mal hovoriť, že tomu neverím, keď o tom viem veľké prd? Slovíčko “neverím” je len krajšia forma pre ego. Pre ego lepšie vyznie, keď poviem “Ja tomu neverím” ako keď poviem “Ja to neviem”.

Človek je tvor omylný

Niekto sa môže oháňať rôznymi vedeckými poznatkami a tváriť sa aký je múdry. V histórii ľudstva sa nájde nejeden vedecký omyl. Jeden chybný výpočet a zrazu je všetko úplne inak. Veď človek je tvor omylný, alebo nie? Ľudské rozumové vnímanie a chápenie je natoľko obmedzené, že ani s najmodernejšou technikou nedokáže vysvetliť niektoré nadprirodzené javy alebo vznik života. Vtedy si vedci priznajú: “Nevieme ako je to možné, ale domnievame sa, že…” A už začínajú vznikať rôzne teórie a domnienky, ktoré majú častokrát od pravdy ďaleko.

Nenechajte sa klamať

Nenechajte sa klamať vedcami, šarlatánmi ani náboženstvami… Netvrdím, že nemôžu mať pravdu. Tvrdím, že nemusia mať pravdu vo všetkom. Môžu sa mýliť a mať odchylky od pravdy.

Vlastná skúsenosť

Jediná a skutočná pravda je naša vlastná skúsenosť. Mne môžu hovoriť, že oheň páli. Ale kým sa naň budem pozerať z diaľky, tak tomu nebudem veriť, pretože teplo ohňa nemôžem cítiť. Jakmile sa k ohňu dostanem bližšie, pocítim jeho teplo a keď stále neuverím, že ma môže popáliť, tak pôjdem ešte bližšie a popálim sa. Až potom uverím a hlavne pocítim, že veď naozaj to páli, neklamali ma.

Keď mi niekto povie:  “Keď budeš dodržiavať také a také zásady, budeš robiť to a to, tvoj život sa zmení a budeš naozaj šťastný”, tak môžem povedať: “To je blbosť, veď ja som šťastný teraz…”. Alebo sa môžem zamyslieť a skúsiť to. Keď mi niekto ukáže cestu k pravému šťastiu a tá cesta je v súlade s mojim presdvedčením, prečo neskúsiť po nej ísť?

Každému vyhovuje niečo iné

Na svete je veľa rôznych náboženstiev a filozofií, pretože každý človek je iný a každému môže vyhovovať niečo iné, niekomu nič. Môžeme sa z každého náboženstva a filozofie inšpirovať. Zo začiatku bude ťažké chápať niektorým veciam. Je to tak, ako keď sa učíte cudzí jazyk. Najskôr nerozumiete ničomu. Potom sa začnete učiť slovíčka, gramatiku, robiť cvičenia a zrazu dokážete rozumieť písanému textu, alebo hovorenej reči. A neskôr dokážete aj písať a rozprávať v cudzej reči, dokážete sa dorozumieť, čož je super. S náboženstvami a filozofiami je to podobne. Ako budete študovať, učiť sa, precvičovať a uplatňovať nadobudnuté poznatky v praxi, začnete tomu celému rozumieť. Už nikdy nebudete mať taký pohľad na svet, aký ste ho mali predtým, než ste začali študovať. Otvoria sa vám nové možnosti, odstránia sa hranice. Hranice, ktoré vytvára vaše ego a rozum, sa rozpustia ako maslo na horúcej panvici.

Ak ste to dočítali až sem, gratulujem. A ďakujem, že čítate moje písmenká. Možno niektorým z vás pomôžu dostať iný pohľad na svet a na život.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥