Školstvo je napiču

Prepáčte mi za ten hrubý výraz v nadpise, ale nadpis článku má vraj zaujať a nadávky ľudí očividne priťahujú. A vlastne prepáčte mi aj za tento článok, ale musel som ho napísať. Pokúsim sa slušne popísať prečo je školstvo na… nič.

5 stratených rokov produktívneho života

Magisterské alebo inžininierske štúdium trvá spravidla 5 rokov. Za tých 5 rokov sa človek na škole naučí obrovské množstvo vecí, ktoré v živote s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nevyužije a s najväčšou pravdepodobnosťou ich aj zabudne. Takto to funguje už na základných a stredných školách.

Zo základnej a strednej školy si pamätám len zlomok vecí a sú to zväčša veci, ktoré denno denne používam – čítanie, písanie, počítanie,… Ak niekoho zaujíma geografia, tak si bude pravdepodobne pamätať učivo z geografie a môže študovať geografiu. Ak niekoho bavila matematika, bol v nej dobrý aj na strednej, tak mohol ísť študovať matematiku na VŠ. Ostatné predmety mu pravdepodobne moc nešli a nemali pre neho veľký význam. Človek by mal robiť to, v čom je dobrý a venovať sa tomu pokiaľ možno naplno. Ak sa človek môže venovať naplno veciam, ktorého bavia, je potom vidieť výrazne lepšie výsledky ako keby robil veci nasilu.

Kamaráti študenti mi často hovoria “Musím sa naučiť toto, tamto a ešte hento a neviem kde mi hlava stojí”. Nehovoria “Chcem sa naučiť toto a tamto”. Škola ich núti učiť sa veci, ktoré ich nezaujímajú a najradšej by sa ich neučili pretože k nim nemajú zrovna láskyplný vzťah. Výuka v súčasnom školskom systéme je postavená príliš obecne a núti jednotlivcov učiť sa veci, ku ktorým majú doslova odpor.

Na VŠ sa ľudia učia zbytočné veci. Keby si mohli vybrať iba predmety, ktoré ich zaujímajú, zrazu by hovorili “Chcem sa naučiť toto” alebo “Idem sa učiť to a to” namiesto “Musím sa naučiť…”. Súhlasím, že mať širší rozhľad je fajn, ale odtiaľ potiaľ. Ak by si študenti mohli vybrať iba predmety, ktoré ich zaujímajú, doba štúdia by sa skrátila asi na 2 roky ak nie menej. 2 roky by sa učili čo ich zaujíma, mohli by rozvíjať svoj potenciál a nemuseli by zabíjať čas učením sa pre nich nepodstatných vecí.

Keby sa ľudia mohli učiť a venovať sa výlučne tomu, čo ich naozaj baví a v čom sú dobrí, život ľudí a svet by vyzeral trošku inak.

Škola ako generátor stresu

Poznám značné množstvo študentov, ktorých skúšky a skúškové obdobie stresujú. Vlastne nepoznám nikoho, kto by sa na skúškach nestresoval. Maturita bola pre mňa najväčší stres v živote. Niečo také už nikdy nechcem zažiť. Viem si len ťažko predstaviť aký stres musia byť štátnice.

Maturita a Štátnice

Dávať do hlavy kvantum informácií niekoľko rokov a potom z toho všetkého mať na konci skúšku mi nepríde zrovna najšťastnejšie riešenie overenia znalostí študentov. Nie je priebežné overovanie znalostí dostatočné? Opakovanie je síce matka múdrosti, ale opakovať si kvantum informácií v krátkom časovom úseku nemá príliš veľký efekt. Keby boli skúšky rozdelené do viacerých celkov a väčšieho časového úseku, malo by to myslím väčší efekt, študenti by sa toľko nestresovali a viac by si zapamätali.

Vzdelávanie inak

Predstavte si, že sa môžete učiť iba to, čo v praxi naozaj využijete. Vznikajú rôzne kurzy, školy, akadémie, kde získate poznatky a skúsenosti od naozajstných profesionálov z oboru. Zatiaľ poznám iba kurzy, ktoré úzko súvisia s IT, ale verím, že časom začnú vznikať aj nie IT kurzy, školy a akadémie.

Ja preferujem kurzy, kde je možnosť komunikácie s učiteľom, kde sa učiteľ priamo venuje žiakom, zadáva im domáce úlohy, kontroluje, urmerňuje a vysvetľuje keď je študentom niečo nejasné. Také kurzy sú napríklad:

  • Truniversity sa zameriava na online marketing a komunikáciu.
  • UX Akadémia sa zameriava na User Experience Design.
  • CoderMania sa zameriava na výuku programovania a web developmentu.
  • Learn2Code majú rôzne kurzy zamerané ná web development, dizajn, mobilné aplikácie,…

Online kurzy (bez učiteľov/mentoringu):

U nás je síce školstvo zatiaľ zadarmo, ale kvalitné kurzy vás môžu veľakrát naučiť užitočnejšie veci ako škola a posunúť vás o niekoľko rokov dopredu. Môžete vyštudovať školu ale neviete takmer nič do praxe. Keď si so šťastím nájdete prácu, zrazu zistíte, že veľa toho, čo ste sa učili v škole, nevyužijete v praxi. Môžete si sami vybrať, či chcete stráviť 3 – 5 rokov na škole, kde sa budete učiť hromadu zbytočných vecí a na konci za cenu obrovského stresu získate titul, ktorý nevypovedá takmer nič o vašich znalostiach, alebo si zvolíte cestu kurzov, kde sa za oveľa kratší čas naučíte to, čo naozaj využijete v praxi.

EDIT: Pre špekulantov: Tento článok nenaráža na (ne)potrebnosť titulu. Podstata tohto článku je poukázať na nezmyselnosť aktuálneho (ne)fungovania oficiálneho vzdelávania (škôl).


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Ivan Teleranko Dvorsky

    skolstvo je naozaj naprd. riesit vsak problemy na urovni vysokych skol je to najjednoduchsie (a myslim ze su na tom aj najlepsie, minimalne na dobrej ceste), problem je uz na zakladnych skolach, skratka su prilis zastarale. lenze problem je ze aj ucitelia su zastarali. koncept a osnovy mozu byt ako kolvek zle ci dobre, najviac vzdy bude zalezat na ucitelovi samotnom. to najlepsie a zaroven najtazsie co sa da spravit je nejakym sposobom dokazat ze budu ucit len fakt dobry ucitelia ktorych to dokonca ani po rokoch neomrzi. ale to je samozrejme utopia.

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Haha utopia… Tele… mám kamošku, ktorá učí. Učenie ju baví a myslím, že nie je zastaralá keďže nedávno začala učiť. Deťom dáva nie len znalosti, ale aj morálku a usmerňuje ich. Nová generácia učiteľov je iná… lepšia. Chcú robiť to, čo ich baví a chcú to robiť najlepšie ako len vedia. Takže slovíčko “utopia” by som si nebral do úst :)

      • Ivan Teleranko Dvorsky

        haha, az takto extremne ako si to ponal som to nemyslel. Jednotlivci su, ja sam som zazil zopar neuveritelne skvelych ucitelov na zakladke, aj na strednej a aj na vyske! a prave vzdy ma naucili nesmierne vela. bez ohladu na to ci ma predmet bavil alebo nie, vdaka tym ze boli taky skveli ma skratka bavilo sa ucit, ci uz matiku alebo dejepis, abo anglictinu, alebo advanced windows hah.

        prave preto ze viem na vlastnej kozi ake je skvele ked mas to stastie na dobreho ucitela, mam pocit ze je to to najdolezitejsie. utopia pre mna je aby sme mali 90% takychto ucitelov. vsade.

        ale asi by stacilo keby si mohol mat to stastie na zopar za zivot tak ako som mal napr ja

  • John Frasier

    Nuž nedá mi, len sa pozastaviť nad tvojimi slovami… No pozeráš sa na to dosť skreslenou optikou. Tým nehovorím, že jadro tvojho tvrdenia je nepravdivé, ale argumentačne to celé stojí… no vlastne ani nestojí. Tak kritizované „zbytočné“ učenie na základnej škole! Ako vážne? A prosím ťa, keď som malé hlúpe dieťa, ako mám vedieť, čo ma naozaj zaujíma? Ako mám zistiť, čo je to naozaj moje? Áno, dieťa k niečomu vždy inklinuje. A ako dieťa rastie, lepšie chápe, čo chce. No ako by si to chcel pochopiť, keď by si ani nevedel, že to existuje? Že Internet? Nuž, ale keď neviem, čo vlastne chcem, tak to ani nenájdem. Tak kde by som mal spoznať svet a možnosti, ktoré mi ponúka, ak nie na základnej škole? A že je to niekedy úmorné? No prepáč, ale ja si nepamätám na to, že by ktokoľvek v našej triede plakal nad tým, ako nemôže nič, lebo sa musí len a len učiť. Ono toho až tak moc nie je. Deti na to jednoducho kašlú, pretože im je to jedno. Pretože im nikto nevysvetlí, prečo je to dôležité. A to sa s nimi vlečie celý život. Krásny príklad. Chlap berie lieky na tlak a jedáva presolené jedlá a myslí si, že je to v poriadku. Pretože mu nikto nevysvetlil, že týmto konaním neguje účinok lieku a sám si ubližuje. Myslí si, že to niekto zaňho vyrieši. A keby naozaj robil to, čo mu lekár povie, tak by ten liek zabral a mohol by ho prestať užívať. Ale každý vie všetko najlepšie. Len škoda, že je to len pocit a nie merateľná hodnota. A tak to pokračuje ďalej a ďalej. Vysoké školstvo má mnoho neduhov. To, čo si popisoval s tým odhadom 2 rokov je len polopravda. Vysoké školy, tak ako sú, majú generovať vedecky zdatných odborníkov. A to je v poriadku. Ale nie je v poriadku, ako si sa snažil naznačiť, aby ľudia, ktorý nestoja o vedeckú prácu boli do nej nútený. Pre týchto ľudí by mala existovať ďalšia alternatíva, do ktorej by spadala väčšina vysokoškolákov. A to taká, ktorá by sa zameriavala na generovanie určitého typu „zamestnanca“ na pracovnom trhu, ktorý potrebuje špecifické znalosti a je po skončení práce pripravený pracovať. Tu však netreba zabúdať na to, že vysoká škola sa snaží aj o to, aby jej absolventi mali lepšie kritické myslenie a umelecké cítenie. To sú aspekty, ktoré sa ťažko dajú učiť, keď sme deťmi. Takže by som toto zaradil do osnov. Ale to ide ruku v ruke ku vzdelávaniu v emočnej inteligencii, ktorá je zatiaľ veľmi podhodnotená. Aby som to uzavrel. Školstvo samo o sebe nie je dobré, ale nie je ani také hrozné, ako sa niektorý snažia naznačovať. Problém je, že deti, študenti, rodičia, učitelia, pedagógovia, jednoducho my, Slováci, sme malí a nedokonalí a nedokážeme stále pochopiť to, že stimuly sú fajn, ale pracovať na sebe, chcieť, musíme sami.

  • krkavec_blog

    Spravujem FB stránku Škola je CHORÁ. Je to celkom silný nástroj osvety, máme asi 3000 nadšencov… Vec je, že najbližšie obdobie nebudem mať čas sa tomu venovať – takže ak by ste sa toho niekto chceli chytiť, ste vítaní :)

    https://www.facebook.com/skola.je.CHORA

    Tu sú podrobnosti, ale som otvorený aj odlišnému poňatiu:
    https://www.facebook.com/notes/%C5%A1kola-je-chor%C3%A1/pozadie-str%C3%A1nky/1163567013669464

    Maťo Krkavec
    http://www.krkavec.sk

  • KiniMod

    Veľmi dobrý blog, proste taká je realita a treba na sebe pracovať :3 (Y)