Ako vnímam jedlo po fruitariánskej diéte

Nedávno som skúšal jesť iba ovocie. Bola to celkom výzva. Podarilo sa mi vydržať jesť väčšinu času iba ovocie po dobu troch týždňov. 1 – 2 dni v týždni som si doprial jedno varené/pečené jedlo pre chuť. Kupodivu som ani nepotreboval jesť veľa ovocia aby som zahnal hlad. Zvyčajne stačil jeden kus ovocia (pomaranč, jablko, banán,…) a stačilo mi to na niekoľko hodín.

Čo je vlastne to fruitariánstvo?

Fruitariáni jedia iba ovocie. Podľa Biblie je to to najsprávnejšie, čo by mali ľudia jesť: “Boh stvoril človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril. Stvoril ich ako muža a ženu. 28  Boh ich požehnal a povedal im: Ploďte sa a množte sa, naplňte zem a podmaňte si ju! Panujte nad morskými rybami, nad nebeským vtáctvom a nad všetkou zverou, čo sa pohybuje na zemi! 29  Potom Boh povedal: Dal som vám všetky semenné rastliny na zemi a všetky stromy, prinášajúce ovocie, v ktorom je semeno, aby vám boli pokrmom. 30  No všetkým suchozemským živočíchom, všetkému nebeskému vtáctvu a všetkému živému tvorstvu, čo sa pohybuje po zemi, dávam za potravu všetky zelené byliny. Tak sa aj stalo. ”

Existuje mnoho dlhoročných fruitariánov, ba dokonca fruitariánskych športovcov, ktorí podávajú lepšie výkony ako iní športovci.

Sloboda – nemusím variť

Zbehol som do obchodu, nakúpil som plný batoh ovocia a mal som vystarané na niekoľko dní. Už len tá myšlienka, že nemusím variť bola pre mňa lákavá. Ráno pomaranč, na obed banán, na večeru jablko. Cítil som sa oveľa slobodnejšie.

Teraz viem, že nemusím variť keď sa mi nechce. Dokážem fungovať len na ovocí. Varené jedlo jem iba pre chuť.

Jedlo ako pôžitok

Pred diétou som vnímal varenie ako otravnú činnosť (ach, čo si zase navarím,…) a jedlo ako nutnosť. Po troch týždňoch na ovocí vnímam varené a inak pripravované jedlo ako pôžitok. Teším sa keď si môžem niečo uvariť, napiecť, alebo pripraviť nejakú surovú pochutinu. Vlastne aj preto som sa vrátil k varenej strave. Pre pôžitok. Zistil som ako moc mi chýbajú určité jedlá a ako veľmi ich mám rád.

Potrebný mindset pre fruitariánstvo

Pre vegetariánstvo, vegánstvo, vitariánstvo, fruitariánstvo a iné spôsoby alternatívneho stravovania je potrebný určitý druh stavu mysle a myslenia. Človek sa málokedy stane zo dňa na deň vegetariánom, vitariánom, či fruitariánom. Častokrát ho držia späť staré zvyky a spoločnosť – veď nedáš si to mäso, keď ho máš na tanieri? Nie je to len tak. Treba vedieť ovládať svoje chúťky a vášeň. Treba vedieť prečo sa chcem stravovať tak, či onak a treba byť o tom skalopevne presvedčený. Až tak, že keď predomňa niekto postaví tanier a na ňom ten najchutnejší steak na svete, tak si ho nedám a dám si radšej to jablko.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Araskama Sute

    ahoj. paci sa mi clanok, som vegetarianka cca 12 rokov a chcela by som prejst cisto na fruitariansku stravu-pretoze si myslim ze je pre cloveka prirodzena. a ano okolie velmi dokaze odradit od takychto planov 😀