Empatia, sebectvo, predsudky, utečenci, Moslimovia

Ľudia sú od prírody sebci, alebo sú aspoň tak vychovávaní. Česť výnimkám. Na základnej škole na etickej výchove sme sa učili čo je empatia. Dodnes si veľmi dobre pamätám poučku: “Empatia je schopnosť vcítenia sa do pocitov a myslenia druhého”.

Ako by menej sebectva spravilo svet lepším je možno na prvý pohľad jasné – ľudia by nehrabali len pre seba, ale dokázali by sa podeliť s ostatnými. Nemysleli by len na seba, ale aj na iných. Ako by viac empatie mohlo spraviť svet lepším možno na prvý pohľad nie je jasné, najmä ak nevieme čo je empatia.

Empatia, utečenci, vojny

V poslednej dobe často vídam články o utečencoch, nenávistné statusy a komentáre voči utečencom. Problém ľudí v Európe je, že majú nedostatok empatie. Nedokážu si ani len trochu predstaviť akým peklom si takzvaní imigranti prešli a prechádzajú, v akých podmienkach žijú. Stačila by len štipka empatie a ľudia by nereagovali tak, ako reagujú.

Čítal som komentáre, kde boli utečenci označení ako zločinci, naničhodníci a že väčšina utečencov sú muži, ktorí sa chcú len priživovať na sociálnych dávkach. Kto by nechcel keď im to systém dovolí? Problém nie je v utečencoch, problém je v nastavení systému.

Odsúdenie rýchlosťou blesku

nenavist pre utecencov

Keď čítam internetové diskusie, tak sa veľakrát chytám za hlavu ako môže niekto také hlúposti napísať. Niekedy sa až musím plesknúť po čele.

Ľudia, obzvlášť Slováci, majú obrovský talent súdiť druhých. V správach sa dozvedia, že rómovia niekoho napadli a okradli a tým pádom sú pre nich všetci rómovia zlodeji a násilníci. To isté platí o utečencoch – Moslimoch. Raz za čas nejaký fanatický Moslim spraví samovražedný útok a automaticky sú všetci moslimovia videní rovnako.

Paranoja a strach z nepoznaného

Koľkí z vás poznajú osobne nejakého róma? Koľkí z vás poznajú osobne nejakého černocha? Koľkí z vás môžu povedať, že majú osobnú negatívnu skúsenosť s rómom, či černochom? Asi nie veľa… ľudia sú paranoidní na základe často skreslených informácií, ktoré sa dozvedeli z médií, ktoré majú v obľube manipulovať s informáciami ako sa im to hodí. Všimol som si, že informácie z médií často vyvolávajú v ľuďoch hnev, strach a nespokojnosť.

Je jednoduchšie lamentovať a vybíjať si svoj hnev na sociálnych sieťach ako zamyslieť sa nad situáciou, skúsiť sa vžiť do situácie z rôznych uhlov pohľadu a na základe toho ju posúdiť.

Viac empatie prosím

Skúste si teraz predstaviť, že žijete v krajine, kde zúri vojna. Každý deň počujete streľbu, výbuchy a výkriky “Allahu akbar”. Schválne, pozrite si video či sa dá v takom prostredí žiť:

Asi by sa vám tam nebývalo dobre a radšej by ste utiekli. Bolo by vám príjemnejšie žiť v krajine, kde nie je vojna a kde máte šancu na nový život. A bolo by vám príjemnejšie keby vám tá krajina pomohla ten nový život získať.

Sme predsa všetci ľudia

Ja som človek, ty si človek, bezdomovec aj utečenec je človek. Čo na tom, že človek má inú farbu pleti a pochádza z inej kultúry? Stále je človek z mäsa a kostí tak ako ty, či ja. Žijeme všetci na tej istej planéte a musíme sa naučiť spolunažívať.

Ružové okuliare

Môžete si povedať, že to vidím všetko ružovo a že prehliadam skutočné problémy, ktoré môžu nastať. Tož neviem, či tie problémy sú naozaj tak reálne ako ich vykresľujú niektoré médiá: http://medzicas.sk/absurdne-informacie-o-utecencoch-vedu-k-zavaznym-otazkam/ Ak budú chcieť Moslimovia naozaj ovládnuť Európu, tak ju ovládnu. Skôr, či neskôr. Podľa niektorých zdrojov sa to už začalo a zatiaľ tomu Európa (EU) nemá ako zabrániť.

Spravte si rozhľad prosím

Ak chcete kritizovať Moslimov a imigrantov, čerpajte prosím z viacerých zdrojov, nie len z tých, ktoré vám vyhovujú. Tu sú moje tipy:

Korán vyzýva k násiliu

V Koráne je veľa veršov, kde sa propaguje násilie a vraždenie neveriacich. Častokrát sú to verše vytrhnuté z kontextu, ktoré potom vyzerajú naozaj tak, že propagujú bezohľadné násilie voči neveriacim. Keď si prečítate verše v kontexte, pochopíte ich pôvodný význam a pochopíte, v akých situáciach Korán vyzýva k násiliu.

Multi-kulti

Multikulturalizmus môže fungovať keď sa ľudia začnú chovať ako ľudia.

Po prečítaní tohto článku možno niektorí z vás vyzerajú takto:

No to je v poriadku. Rád si vypočujem/prečítam váš pohľad na vec.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • cuger

    Chvalim

  • Ivan Teleranko Dvorsky

    pisal som dlhy text ale nakoniec som to zmazal. poviem len jedno: ano naozaj je problem v empatii, plne suhlasim. len chcem podotknut ze je problem v empatii vsade. utecencom/pristahovelcom moznoze chyba este viac nez domacim, pretoze sa citia ukrivdeny z vojny a myslia len na svoje problemy a svoj tazky zivot.

    Keby zalezalo odomna, vsetcia maju dvere otvorene. Ale nastavil by som prisne podmienky ktorych porusenie by viedlo k nutenemu opusteniu.

    ozaj k otazke ci poznam roma, abo cernocha. poznam a su to skvely ludia.

    ci mam zlu skusenost napr s romami? Ano mam, romsky susedia otravili babkinho psa. Na vychode je to naozaj problematicke, a kazdy kto si to zazil na vlastnej kozi ma na to zial ovela vyhranenejsi nazor, nez ludia ktory si to nezazili.

    Ked na taketo veci myhslim, prebudza sa moje nahnevane fasisticke ja, ktore by najradsej vystrielalo vsetkych kokotov (skoda ze viem ze ani to nieje riesienie, ale javi sa ze by mohlo byt)

    (ha naknoiec je to znova dlhy text)

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Veď určite, už keď prijmeme utečencov, tak by sme im mali pomôcť integrovať sa do spoločnosti. Oni nemajú odkiaľ vedieť čo môžu a čo nemôžu na Slovensku, resp. v Európe.

      “utecencom/pristahovelcom moznoze chyba este viac nez domacim, pretoze sa
      citia ukrivdeny z vojny a myslia len na svoje problemy a svoj tazky
      zivot.” – z tejto vety cítiť hádzanie všetkých do jedného vreca na základe subjektívnych pocitov. Zase, ak nepoznáš a nebol si s utečencami, tak nemôžeš posudzovať akí sú.