Utečenecké mýty a fakty

Ako odpoveď na protiutečeneckú propagandu vzniklo jedno krásne video, ktoré borí mýty o utečencoch.

Je to veľmi pekne spracované video, no mám pocit, že jedno video nestačí. Že treba celý dokument o utečencoch. Niečo na spôsob “Dotknúť sa utečencov” akurát s dlhšími príbehami konkrétnych ľudí. Cítiť nenávisť k cudzej skupine ľudí je veľmi jednoduché. Súcitiť s príbehami jednotlivých utečencov tiež.

Opäť sa našli jedinci, ktorí tieto videá označili ako jednostranný pohľad na utečencov.

4 pohľady

Existujú aspoň 4 pohľady na utečencov:

  1. Xenofóbia – (chorobný) strach, že mi utečenci znásilnia ženu, zabijú ma, založia islamský štát a podobne. Nechceme ich tu, nech idú tam odkiaľ prišli!
  2. Plačkovia – plačkovia sú ľudia, ktorí nariekajú ako sa máme na Slovensku zle. Že sa má v prvom rade pomáhať svojim občanom, až potom utečencom. Svojim spôsobom majú pravdu, no v tejto situácii je to irelevantné.
  3. Humanisti – utečenci sú ľudia ako my akurát sú na tom oveľa horšie. Utekajú pred vojnou, snažia si zachrániť holý život. Našou morálnou povinnosťou je pomôcť im ako len vieme.
  4. Experti – experti, ktorí vedia ako problém utečencov vznikol a ako ho vyriešiť. Netreba riešiť (len) dôsledok, treba riešiť príčinu. Treba ukončiť vojnu, dať dokopy zničenú krajinu aby sa mohli utečenci vrátiť do svojich domovov.

Xenofóbia

17.6.2015 vojaci utecenci

Xenofób je človek, ktorý má chorobný strach zo všetkého cudzieho (ľudí, prostredia, miest atď.). Strach z utečencov vznikol vo veľkej miere kvoli protiutečeneckej propagande, ktorá ukazuje utečencov len v tom najhoršom svetle so zámerom vyvolať v ľuďoch strach a odpor voči utečencom. Zatiaľ sa im to celkom darí. A to nie je dobré pretože xenofóbia môže viesť k rasizmu a vo väčšom rozsahu až ku genocíde.

Plačkovia

1.9.2015 o akej ludskosti pisete

Je pravda, že štát by sa mal starať o svojich občanov. Čož na Slovensku akosi moc nefunguje. No Slováci sa majú oproti utečencom veľmi dobre. Majú aspoň v krajine mier a nemusia utekať aby si zachránili holý život. Plačkovia si totiž neuvedomujú aké majú šťastie, že žijú v krajine, kde vládne mier.

Humanisti

2.9.2015 vyzva k ludskosti

Muselo umrieť 71 ľudí v blízkosti Slovenska a ľudia museli napísať otrasné komentáre aby vznikla Výzva k ľudskosti. Niekomu sa to môže zdať pokrytecké, keďže aj doteraz umieralo vo svete nespočetné množstvo ľudí. Lenže doteraz tu nebolo toľko strachu a nenávisti voči ľuďom, ktorí prakticky nemôžu za to v akej situácii sa nachádzajú.

Humanisti chcú pomáhať utečencom ako len môžu. Chcú mať s utečencami osobnú skúsenosť, pomáhať im, sú ochotní riešiť vzniknutú situáciu. Experti im vyčítajú, že riešia dôsledok a nie príčinu. A ja aj viem prečo. Pretože vyriešenie príčiny nie je také jednoduché a prakticky nemožné pre bežného človeka. Preto riešia aspoň dôsledok, kým niekto kompetentný nevyrieši príčinu.

Experti

28.8.2015 jednoduchsie vojny zastavit - ako co prosim

Experti majú na všetko riešenie. Preto ich nazývam experti. No už nie sú takí experti, aby si uvedomili, že riešenie súčasnej situácie s utečencami nie je také jednoduché ako si myslia. Vojna nejde ukončiť len tak lusknutím prsta. Nastoliť mier a obnoviť zničenú krajinu sa nedá zo dňa na deň. Ani z mesiaca na mesiac. Keby to bolo také jednoduché, už dávno by bolo po probléme.

Preto artumenty typu:

“Nechcem ich tu preto, lebo toto nie je riešenie problémov, toto je ignorovanie príčiny. Aby sa to všetko prestalo, treba riešiť príčinu, potom následky.”

Sú zcestné a mimo reality. Sám si rád ulietavam mimo realitu, ale čo je moc, to je moc.

Každý z nich má svoju pravdu

Či už je to xenofób, plačko, humanista, alebo expert, každý z nich má svoju pravdu. Svoju neoblomnú pravdu. Svoju obmedzenú pravdu. Obmedzovať svoju pravdu jednostranne nie je príliš dobré. V tejto situácii obzvlášť. Problém utečencov je príliš komplexný na to, aby sa naň dalo pozerať len z jednej perspektívy.

Generalizácia

Najväčší problém, ktorý vidím prakticky v každej téme, v každom probléme, ktorý sa kedy riešil je generalizácia.

“Všetci utečenci sú teroristi”

“Odrežú ti hlavu, znásilnia ti ženu, pozabíjajú nás všetkých, lebo sú Moslimovia”.

Ak pár Slovákov spácha zločin v cudzej krajine, znamená to, že všetci Slováci žijúci v iných krajinách sú zločinci?

Ak pár kňazov zneužije niekoľko detí, znamená to, že všetci kňazi sú úchyli?

Skupina niekoľko miliónov ľudí sa nedá generalizovať. Veď je to šialené. Ľudia nie sú strojovo vyrábané kusy mäsa, ktoré sa delí na niekoľko druhov a rovnaké druhy majú rovnakú príchuť, rovnaké vlastnosti. Každý človek je unikátny kus

Riešenie problému

Problémy sú od toho, aby sa riešili. Experti síce majú riešenia, no momentálne neuskutočniteľné. Humanisti riešia namiesto príčiny aspoň dôsledok. Xenofóbovia neriešia nič, naopak problémy pridávajú. Plačkovia len plačú…

Tento komplexný problém vyžaduje komplexné riešenie. Nie je to len tak, že niekto luskne prstom a vojna je fuč. Nie je to len tak, že Európa prijme státisíce utečencov a na riešenie príčiny bude kašlať. Situácia už zašla tak ďaleko, že treba riešiť aj dôsledok, kým sa nevyrieši príčina. Tento problém nie je iba čierna a biela. Tento problém má celú škálu menších podproblémov, ktoré vyžadujú samostatné riešenia.

Výzva

Výzva k ľudskosti a humanitárnej pomoci už existuje. Výzva k ľudskosti spôsobila to, že ľudia začali reálne pomáhať utečencom. Sú síce kritizovaní, že táto výzva nie je pre pomoc slovenským občanom ale cudzincom, ktorých veľká časť musela odísť zo svojej rodnej krajiny, aby si zachránila holý život. Čo už, všetkým sa nezavďačíš.

Ľudia, ktorí kritizujú Výzvu k ľudskosti sú práve xenofóbovia, plačkovia a experti. Ľudia, ktorí reálne nerobia nič pre zmiernenie, alebo vyriešenie problému, ktorý neustále rastie a čoskoro sa bude týkať každého občana EU ak sa nevyrieši jeho príčina.

A preto vyzývam všetkých, ktorí tvrdia, že treba riešiť príčinu, aby ju začali riešiť!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥