Rob čo cíti tvoje srdce, nie čo ti hovorí tvoja hlava

Veľa ľudí nedokáže dosiahnuť pravé šťastie a to z jedného jediného dôvodu – nepočúvajú svoje srdce. Namiesto srdca počúvajú svoju hlavu (rozum) a ostatných ľudí. Ako môžu iní ľuia vedieť čo je pre MŇA najlepšie? Ani rozum nevie čo je pre mňa najlepšie. Rozum iba dáva také návrhy, ktoré sa naučil z učebníc a z doterajšieho života.

Srdce je vševediace. Srdce vie čo je pre nás najlepšie. Tí, ktorí sa riadia srdcom, nemôžu byť nešťastní. Naopak tí čo sa riadia viac rozumom, bývajú nešťastní a nespokojní veľmi často, takmer neustále.

Počúvam svoje srdce a som šťastný

Znova pripomínam – ak sa niekto riadi srdcom, nemôže byť nešťastný. To proste nejde. Posledné mesiace robím len tie veci, na ktoré mám práve chuť. Robím veci, o ktorých mi srdce hovorí, že sú správne. A som šťastný. Rozum a okolie síce protestuje, ale tí nevedia čo je pre mňa to najlepšie. Nevedia čo ma dokáže spraviť naozaj šťastným.

Musíš zarábať a mať veľa peňazí

Rozum a okolie mi vraví presne toto. Keď som nemal peniaze a hľadal som prácu, ktorá by ma napĺňala, moje okolie hovorilo “Veď choď robiť do nejakej IT firmy, tam si zarobíš veľa peňazí…”. Lenže moje srdce hovorilo “Nie, práca v IT firme nie je pre teba, ty potrebuješ slobodu, potrebuješ pracovať z domu”. A tak som si vďaka srdcu po 2 mesiacoch hľadania práce našiel prácu snov z domu. Prácu pre Švajčiarov za 20 a neskôr 30€ na hodinu. Keby som počúval rozum a zamestnal sa v nejakej IT firme, musel by som dochádzať do práce, pracovať 8 hodín denne a nezarobil by som ani polovicu z toho, čo som zarábal z domu. Doma som mohol pracovať akokoľvek dlho, 8 alebo aj 4 hodiny denne. Nemusel som mať odrobených 160 hodín za mesiac ako v zamestnaní na plný úväzok. V tom bola tá neskutočná sloboda. Sloboda, ktorú mi prinieslo moje srdce.

Z čoho žiješ?

Jedného dňa som prestal pracovať pre Švajčiarov. Moje srdce zatúžilo opäť po zmene. Zatúžilo robiť niečo užitočné pre ľudí. Zatúžilo učiť ľudí robiť weby a webové aplikácie. Začal som sa venovať svojmu projektu CoderMania a Web developerskej škole, kde som učil ľudí programovať prakticky zadarmo. Srdce mi hovorilo, že mám dávať svoje znalosti za dobrovoľný príspevok. A tak som robil. Rozum mi síce vravel “Pýtaj si peniaze, nech zarobíš aspoň niečo”. Na chvíľu som rozum poslúchol a chcel som za Web developerskú školu aspoň malý poplatok. 200 – 400€ na 3 mesiace. Táto suma sa zdala veľa ľuďom vysoká. Ponúkal som aj možnosť splatenia po ukončení školy až keď si študent nájde prácu, no ani to ľudia nechceli. Tak som opäť zvolil cestu, ktorú mi radilo srdce a nechal som školu za dobrovoľný príspevok, aby mohli študovať všetci, ktorí chcú.

Ľudia sa ma pýtali “A z čoho žiješ keď ti ľudia za učenie neplatia?”, odpoveď bola jednoduchá “Žijem z úspor”. Ľudia, ktorí sa riadia rozumom majú pocit, že musia robiť neustále za peniaze. Že musia mať nejaký ten stály príjem. Je to možno aj preto, lebo ľudia zarábajú málo a veľa míňajú. Preto im neostávajú peniaze nazvyš. Nedokážu počúvať hlas srdca, pretože ho prehlučuje hlas rozumu – musíš zarábať peniaze, musíš robiť prácu, ktorá ťa nebaví, ale aspoň ťa živí.

V dnešnej dobe sú ľudia otrokmi peňazí, ani si to neuvedomujú. Ak má niekto nedostatok peňazí, musí robiť to, čo ho nebaví aby sa uživil. Ale akonáhle mám peňazí dosť, môžem robiť to, čo ma naozaj baví a čo má naozaj zmysel. Ak má človek dosť peňazí a nemusí riešiť existenčné a iné problémy, má viac priestoru na to, aby počúval svoje srdce.

Ďalšie volanie srdca

Učil som ľudí vo svojej Web developerskej škole a napĺňalo ma to. Mal som popritom veľa času aj na osobný rozvoj a na štúdium rôznych vecí. Ako to už v živote býva, opäť prišla zmena a zmenil sa mi rebríček životných hodnôt. Učenie ľudí programovať mi prestalo dávať zmysel. Mal som už s Web developerskou školou dobre našlapnuté, žiaci pribúdali a ľuďom sa páčilo čo robím a ako to robím. Vytvoril som si dobré meno ako učiteľ aj ako vývojár. Volali ma dokonca prednášať na konferencie. Fajn pocit pre ego, no nie až taký super pocit pre srdce ak to nechce.

Hodnoty spoločnosti ako kariéra, peniaze, uznanie, sláva, materiálne bohatsvo,… toto všetko mi prestalo dávať zmysel. Rozplynula sa mi ilúzia materiálnej spoločnosti pred očami. Uvidel som svet taký, aký naozaj je. Vo svete vládne na jednej strane extrémna chudoba a na druhej extrémne bohatstvo. Na jednej strane zúria vojny, na druhej strane ľudia žijú ako prasce v žite a ešte nariekajú ako sa majú zle. Toto sa ma zrazu dotýka osobne, už nedokážem pred tým zatvárať oči a tváriť sa, že je všetko v poriadku.

Veľa ľudí v dnešnej spoločnosti prijalo strach, nenávisť, násilie, vojny, podvody a iné špinavosti a negativitu ako súčasť života. Navyše ako “niečo s čím sa nedá nič robiť”. Táto spoločnosť je chorá a treba ju vyliečiť – to mi hovorí moje srdce. A keď sa na to pozriete aj rozumom, tiež vám dá za pravdu. Tam, kde sa srdce aj rozum zhodnú, tam je tá pravá cesta. Cesta naplnenia a skutočného šťastia.

Už viac nemôžem učiť ľudí programovať keď vidím prehnitú spoločnosť, ktorá je až príliš negatívna a navyše pasívna. Chcem pracovať na zlepšení spoločnosti od základu. Dom nebude stabilný kým nemá pevné základy. Spoločnosť nemôže fungovať správne kým nemá správne hodnoty. Zo začiatku chcem písať aspoň články, ktoré môžu ľuďom pomôcť uvedomiť si určité veci a neskôr uvidím čo ďalej…

Kým svet nebude plný harmónie, mieru a lásky, dovtedy budem pomáhať ľuďom stať sa (lepšími) ľuďmi. Tak to cíti práve teraz moje srdce.

Počúvaj svoje srdce a buď šťastný

Zhrnuté a podtrhnuté: Kým budeš počúvať rozum namiesto srdca, nikdy nebudeš naozaj šťastný. Započúvaj sa do svojho vnútra a objavíš tam veľké veci. Spoločnosť a rozum ti budú spočiatku brániť v tom, čo chce srdce, no cestu k svojmu šťastiu napokon nájdeš. Srdce si vždy nájde cestu. Ak tvoj rozum často zvádza boj so srdcom, článok “Rozum vs. srdce” je pre teba.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥