Život je ako škola, škola hrou

Veľa ľudí nevie ako funguje život. Žijú v nevedomosti. A preto zákonite trpia keď prežívajú niečo nepríjemné. Tí, ktorí sa z nevedomosti dostali, chápu, že život je ako škola. Situácie v živote sú ako skúšky, vďaka ktorým sa dostávame do ďalšieho ročníka. Čím viac sa naučíme, tým viac si dokážeme život užiť. Už len pochopenie, že život je ako škola, prináša obrovskú úľavu od utrpenia. A keď pochopíme čo sme sa mali naučiť a naučíme sa to, utrpenie je zrazu fuč.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (6.5 min):

Škola života

V živote čelíme rôznym situáciam, vďaka ktorým sa môžeme niečo naučiť. Kým sa to nenaučíme, budeme tomu čeliť zonvu a znovu. Je to ako v škole. Keď sa nenaučíme, prepadneme a musíme opakovať ročník. A keď sa naučíme, môžeme ísť do ďalšieho ročníka a učiť sa nové veci. Keď raz zvládneme skúšky, už viac ich nemusíme robiť znova. Nemalo by to zmysel. Keď raz pochopíme čo sa nás život snažil naučiť a naučíme sa to, už by nemalo zmysel zažívať to znova. Bola by to nuda. Život si pre nás prichystá nové skúšky, vďaka ktorým sa môžeme posunúť zase o krok ďalej.

Aký je rozdiel medzi školou a životom? V škole sa najskôr učíš a potom dostaneš test na overenie znalostí. Naopak život ti dá test a ty sa potom učíš.

Na vysokej škole máme predmety, ktoré musíme zvládnuť. Ak sa nedostatočne pripravíme, budeme ich musieť opakovať. Ale ak sa naučíme a zvládneme ich, už ich opakovať nemusíme. Máme hotovo.

Život na Zemi má zmysel len dovtedy, kým sa máme čo učiť. Ak by sme všetko vedeli, nemuseli by sme tu byť. To, čo nazývame osud, sú vlastne naše lekcie, ktoré si máme prejsť. A je na nás, či sa naučíme čo sa máme naučiť, alebo budeme opakovať ročník a budeme musieť trpieť znova a znova. Budeme sa musieť rodiť znova a znova. Slobodnú vôľu máme v tom, či sa to chceme naučiť, alebo nie. Je to len na nás. Nikto za nás skúšky nespraví. Už keď tu sme, skúšky nás čakajú, či sa nám to páči, alebo nie. Je len na nás či skúšky spravíme, alebo nie.

Ak príde nejaká skúška a my sa z nej niečo naučíme, podobné skúšky už budú hračka. Ak sa niečo naučíme, už nemusíme trpieť. S poznaním prichádza úľava. Predstavte si, že vás v škole čaká písomka. Ak sa nepripravíte, máte stres, že nič neviete a že dostanete zlú známku. Ľudia, ktorí nemajú poznanie, zákonite trpia. Ale ak sa na písomku pripravíte, ak sa naučíte čo sa máte naučiť, písomku zvládnete ľavou zadnou a dostanete dobrú známku. Žiaci, ktorí sa neučia, majú z písomiek stres a boja sa, že dostanú zlú známku lebo nič nevedia. Žiaci, ktorí sa učia, nemajú z písomiek strach. Vedia, že sú na písomku dobre pripravení. Jednoducho vedia čo sa od nich požaduje a písomka je pre nich hračka. Naopak tí, ktorí na písomku nie sú pripravení, veľmi trpia. Ak nechceme trpieť, musíme sa učiť.

Na svete sú krádeže, násilie, vojny, chamtivosť, hnev, nenávisť a veľa iných obludností. Je veľká šanca, že na niečo z toho narazíš a budeš tomu musieť čeliť a niečo sa naučiť. Ak sa to naučíš, získaš poznanie a vďaka poznaniu sa stráca utrpenie. Ak sa to nenaučíš, budeš musieť trpieť znova a znova. Tak to funguje. No vedz, že v živote nenarazíme na prekážku, ktorú by sme nedokázali prekonať.

Ako sa niečo naučiť?

V škole sa učíme z učebníc a z poznámok, ktoré nám nadiktoval učiteľ. V živote môžeme nájsť tiež rôzne učebnice, napríklad Šlabikár šťastia. Alebo iné knihy, vďaka ktorým môžeme získať poznanie a pochopiť o čom je život. V živote sa môžeme učiť aj vďaka rôznym situáciam.

Stáva sa, že ľudia majú načítanej veľa teórie, ale v praxi zlyhávajú. Teoreticky vedia čo a ako, no uplatniť vedomosti v praxi sa zdá byť oveľa ťažšie. V praxi je utrpenie reálne a nie je ľahké sa ho zbaviť.

Ja v praxi využívam techniku vedomého žitia. Pýtam sa neustále “Prečo? Prečo sa mi deje to čo sa mi deje? Čo sa mám naučiť?” A dostávam odpovede. Treba sa naučiť počúvať svoj vnútorný hlas. Píšem o tom v článku “Počúvaj svoj vnútorný hlas“. Technika vedomého žitia mi funguje na 100%. Vďaka otázke “Prečo?” dostávam odpovede, získavam poznanie a vďaka poznaniu sa utrpenie stráca.

Keď sa ľuďom stane niečo nepríjemné, tak trpia, pretože nevedia, že sa majú niečo naučiť. Ale človek, ktorý má poznanie vie, že život je ako škola a teší sa na ďalšie skúšky. Pretože tie ho posúvajú ďalej. Dozvedá sa viac a viac. Teší sa, že sa niečo nové naučí a bude si môcť otestovať svoje vedomosti. Prajem si, aby ľudia získali toto poznanie. Žilo by sa im oveľa ľahšie. Život s týmto poznaním je ako škola hrou. Život s týmto poznaním je jednoducho krásny.

Ako zistím, že som sa niečo naučil?

Ak prežívaš negatívne emócie ako strach, hnev alebo nenávisť, je to znak toho, že si sa nič nenaučil. Ak pocítiš slobodu a šťastie, vtedy vieš, že si sa naučil to, čo si sa mal naučiť. Mnohé situácie sú ťažké a prinášajú negatívne emócie. Je pomerne ťažké zvládnuť situáciu hneď ako vznikne. Málokto zvládne neľahkú situáciu na výbornú. Pochopenie prichádza väčšinou neskôr. S pochopením prichádza úľava, sloboda a šťastie.

Keď trpíš, zdá sa ti, že je toto utrpenie príliš veľké. Zdá sa ti, že ti bolo ukrivdené. No keď pochopíš čo sa máš naučiť a naučíš sa to, utrpenie pominie. Prajem ti krásny vedomý život.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥