Nie je túžba ako túžba

Túžby sú skvelé. Bez túžieb by bol život človeka nemastný, neslaný. Túžby a ich naplnenie sú dôležité pre šťastný život. Horšie je ak sa naše túžby nevyplnia podľa našich predstáv, alebo vôbec.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (4 min):

Nie je túžba ako túžba

Túžby môžeme rozdeliť do dvoch kategórii:

  1. Sebecká túžba – túžba, ktorej naplnenie uspokojí iba mňa.
  2. Túžba pre ostatných – napríklad “Túžim po celosvetovom mieri”, “Túžim aby boli všetci šťastní”, “Túžim aby bol môj milovaný partner šťastný”,… z časti táto túžba spadá do kategórie sebecká túžba, pretože jej naplnenie ma tiež naplní, no okrem mňa naplní aj iných, takže to nie je iba sebecká túžba.

Sebecká túžba

Veľa ľudí v materiálnom svete má sebecké túžby. Prakticky drvivá väčšina túžob je sebeckých. Túžba mať veľa peňazí, túžba zmeniť nejakého človeka aby nám jeho správanie vyhovovalo,…

Sebecké túžby sú prirodzené. Každý človek túži po niečom, čo uspokojí iba jeho. No ak sebecké túžby prevládajú nad nesebeckými, nie je to pre spoločnosť príliš dobré. Ak má väčšina ľudí v spoločnosti viac sebeckých túžob, potom spoločnosť podľa toho vyzerá. Viz. dnešná spoločnosť.

Nesebecká túžba – túžba pre ostatných

Túžba pre ostatných by mala u človeka a v spoločnosti prevládať nad sebeckými túžbami aby bol život na tejto Zemi lepší, krajší. Túžba po spoločnom blahobyte a naplnenie tejto túžby je pre život na Zemi prínosnejšia ako sebecká túžba a jej naplnenie pre jednotlivca.

Ak je jeden milionár a milión chudobných, čo z toho ten milionár má keď sa nemôže podeliť o svoje pocity z bohatstva? Chudobní ľudia netušia aké je to byť milionárom, nerozumeli by mu. No ak bude milión rovnako bohatých ľudí, môžu sa podeliť o svoje pocity a dojmy z tohto bohatstva. Budú si rozumieť, budú sa cítiť rovnocenní.

Inými slovami, nesebecká túžba a jej naplnenie môže spraviť svet krajším miestom pre život ako sebecká túžba a jej naplnenie.

Nenaplnená túžba

Občas sa mi stane, že sa moje túžby nenaplnia, alebo sa naplnia ale naplnenie je v konečnom dôsledku iné ako som očakával. Išiel som na pracovný pohovor a nakoniec som tú prácu nedostal. Myslel som si, že moja túžba bola získať tú prácu. No neskôr som zistil, že moja naozajstná túžba bola robiť niečo iné. Takže ak nedostanete to, po čom túžite, pravdepodobne to nebola vaša skutočná túžba.

Môžete si myslieť – chcem to, túžim po tom, ale život vie čo je pre vás najlepšie. Niekedy sa vám nesplní to, po čom túžite aby ste mohli získať niečo iné.

Sleduj svoje túžby

Sú tvoje túžby viac sebecké, alebo viac túžiš pre blaho ostatných? Túžiš byť milionárom, alebo túžiš aby boli všetci milionári?

Sleduj svoje túžby a analyzuj či máš viac sebeckých túžob, alebo viac túžob pre ostatných. Ak chceš zmeniť svet, sebeckými túžbami to nepôjde.

Napĺňaj svoje túžby

Ak už vieš po čom túžiš, mal by si spraviť všetko pre to, aby sa túžba naplnila. Ako sa hovorí, bez práce nie sú koláče. Zdvihni zadok zo stoličky a začni konať. Ak môžeš túžbu uskutočniť aj zo stoličky, zadok samozrejme zdvíhať nemusíš. Ale začni konať.

Nevzdávaj sa aj keď si budeš myslieť, že si spravil pre to všetko a tvoje úsilie vyšlo nazmar. Nikdy nevieš ako ďaleko si od cieľa.

never-give-up

Pamätaj: Ak niečo naozaj chceš, celý vesmír sa spojí aby si to dosiahol. Nemôžeš vedieť či to dosiahneš o rok, o dva, alebo o desať. Dôležité je, že to vôbec dosiahneš.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Gregor Gogo Galeta

    vyborny blog 😉