Prečo nejdem voliť

Poznám veľa ľudí, ktorí si myslia, že voľby niečo zmenia. Myslia si, že keď budú voliť takzvané “menšie zlo“, že sa niečo zmení. Keby mohli voľby niečo zmeniť, už dávno by boli zakázané. Voľby sú len fraška, ktorá má dať ľuďom falošný pocit slobody a slobodnej voľby.

Odovzdávanie moci

Tým, že budem niekoho voliť, odovzdávam mu svoju moc a môže tak za mňa rozhodovať v dôležitých otázkach najbližšie 4 roky. Môže rozhodovať tak, že s tým nebudem súhlasiť, ale nespravím s tým už nič. Dal som mu svoju moc a on túto moc využíva na rozhodnutia, s ktorými nesúhlasím. Politici majú síce svoje krásne vyšperkované predvolebné sľuby, ale sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú. Nepoznám ani jedného politika, ktorý by splnil svoje predvolebné sľuby. Akonáhle sa dostane k moci, na svoje sľuby zabudne a rieši si svoje záujmy. Nech sa dostane k moci ktokoľvek, bude si robiť po svojom. Mám odovzdávať cudziemu človeku moc a čakať, že bude hájiť moje záujmy? Ďakujem, neprosím.

Andrej Kiska - ŽIADAJME ZMENU K LEPŠIEMU Aby politici cítili tlak

Vraj toto je demokracia… nie je. Je to iba totalita prezlečená za demokraciu. Ľudia majú falošný pocit slobody a slobodnej voľby, ale sloboda vyzerá inak.

Keď si ľudia zvolia “menšie zlo“, stále tu bude zlo. Nemôžeme očakávať, že na pozície moci budú chcieť ísť ľudia, ktorí po moci nebažia.

Nemôžeme očakávať, že 150 politikov niečo zmení tak, aby to vyhovovalo všetkým.

Sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú

Politici vo svojich predvolebných kampaniach sľubujú vždy to, po čom ľudia túžia. Využívajú aktuálne problémy, ktoré ľudí trápia a sľubujú ich vyriešenie. A keď ich ľudia zvolia? Dodržia svoje sľuby? Ukážte mi jedného politika, ktorý svoje sľuby dodržal a budem ho voliť. Teda ak sa jeho hodnoty budú zhodovať s mojimi hodnotami.

Ľudia sa vždy ako ovce nahrnú do volebných ohrádok a dúfajú, že svojim hlasom niečo zmenia.

Náš šúčasný systém je systém, v ktorom hlúpa väčšina môže prehlasovať múdru menšinu. Je to šialené, no je to tak. Tento systém je postavený na hlavu a nemôže správne fungovať. Teda on funguje správne, ale pre tých, ktorým to vyhovuje. Mne to teda nevyhovuje a chcem Nový systém. Nový systém, v ktorom sa každý občan môže aktívne zapojiť do fungovania štátu a ovplyvniť tak jeho fungovanie. Píšem o tom v článku “Nový systém“. Avšak zavedenie a fungovanie Nového systému nie je možné bez zmeny jednotlivcov. Slováci ešte stále nie sú na Nový systém pripravení.

Slováci nie sú jednotní

Problém Slovenska je ten, že Slováci nie sú jednotní. Mohli sme to vidieť v nedávnom referende o rodine a v diskusiách o utečencoch. Môžeme to vidieť aj teraz pred voľbami. Ľudia sa rozdeľujú do rôznych táborov, nadávajú si a bojujú medzi sebou namiesto toho, aby sa zjednotili a začali konať spoločne pre blaho celej spoločnosti. Problém je v tom, že blaho si predstavuje každý inak. Ešte stále veľa ľudí hrabe len pre seba a nevidí potreby ostatných. Veľa ľudí si neuvedomuje veľa vecí.

Zarazil ma článok, ktorý sa celkom nepekne vyjadruje o ľuďoch, ktorí nejdú voliť. Na začiatku článku sa píše:

Ostať vo volebný deň doma nie je zanedbanie občianskej povinnosti. Ľudia, ktorí sa rozhodnú ignorovať voľby, sú zbabelci a pokrytci. Človek, ktorý hodil do urny lístok (takmer) akejkoľvek strany, má viac dôstojnosti ako ktorýkoľvek nevolič, bez ohľadu na to, že sa práve vykúpal v žumpe slovenskej politiky.

Ľudia, ktorí majú veľkú potrebú ísť voliť mysliac si, že voľbami sa niečo zmení, majú tiež z nejakého dôvodu potrebu slovne útočiť na ľudí, ktorí sa rozhodli žiť slobodnejšie a nepodporovať tento prehnitý systém.

Jediná vec, na ktorej sa väčšina Slovákov zhodne je, že už nechcú vidieť Fica v politike. Lenže aj keby Fico nevyhrá, nájde sa zase niekto iný na koho budú ľudia nadávať. Tu nejde len o Fica, ide o celú slovenskú politickú scénu a celú slovenskú spoločnosť.

Slováci žili veľmi dlho pod nadvládou a preto sú zvyknutí držať hubu a krok nech sa deje čokoľvek. Túto situáciu politici zneužívajú už niekoľko desaťročí.

Dosť bolo

Už mám plné zuby toho, čo politici napáchali. Bolo toho už dosť, nemyslíte? Je čas na zmenu. Avšak zmena musí prísť v prvom rade zdola. Zmeniť sa musia jednotlivci. Pokiaľ sa ľudia budú spoliehať na iných, že za nich všetko vyriešia a budú stále len držať hubu a krok, nič sa nezmení.

Politici sú len odrazom občanov. Pokiaľ občania klamú, klamú aj politici. Ak občania hrabú len pre seba, hrabú pre seba aj politici. Aký je národ, taká je vláda.

To, či nebudem voliť vôbec, alebo budem voliť “menšie zlo“, je v konečnom dôsledku jedno. Či vyhrá zlo, alebo menšie zlo, na tom naozaj nezáleží. Na čom skutočné záleží, sú jednotlivci. Keď sa zmenia jednotlivci, zmení sa aj systém.

Ľudia nemajú záujem podporovať “menšie zlo”

Niet sa čomu čudovať, že účasť na voľbách je slabá. Na jednej strane sú ľudia leniví ísť voliť. Na druhej strane si začínajú uvedomovať nezmyselnosť tohto systému a odmietajú ho podporovať. Odmietajú dávať moc tým, ktorí túto moc zneužívajú.

Náš pán prezident Andrej Kiska v jednom zo svojich statusov napísal: “Nevoliť znamená nechať prepadnúť svoj hlas v prospech politickej strany, ktorú by ste si možno v parlamente ani neželali.” A čo keď si neželám žiadnu zo súčasných politických strán v parlamente? Moje sympatie si zatiaľ nikto nezískal. A len tak si ani nezíska. Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú…

Niektorí ľudia sú presvedčení o tom, že keď odovzdajú svoj hlas niekomu vo voľbách, že tým reálne niečo zmenia.

V playliste vyššie sa mi páči posledné Filipove video, kde rozpráva o tom, že za súčasnú situáciu na Slovensku môžu hlavne nevoliči. Je to úplná pravda. Ale treba pochopiť prečo ľudia nechodia voliť. Pretože stratili dôveru v politikov a v súčasný systém. Načo voliť niekoho, komu nedôverujem?

Ja nechcem voliť “menšie zlo“. Keby sa dalo vo voľbách voliť dobro, pravdepodobne by som voliť išiel. Ale táto možnosť tu momentálne nie je. Aspoň pre mňa nie. Odmietam podporovať “menšie zlo“. Keby som šiel voliť menšie zlo, po voľbách by som si trieskal hlavu prečo som ho vôbec volil. Ak nepôjdem voliť, budem mať čisté svedomie, že som menšie zlo nepodporil. Neúčasťou na voľbách síce podporujem víťaznú stranu, ale mne je v podstate jedno či tam bude väčší diabol, alebo menší diabol. Diabol ako diabol. Odmietam podporovať súčasný diabolský systém, kde 150 pajácov dokáže ovplyvňovať celý štát. Volím si slobodu a súčasťou slobody je aj sloboda nevoliť a nepodporovať tento systém. Ak by som voliť išiel, skôr, či neskôr by som ľutoval svoje rozhodnutie. A ja nechcem robiť nič, čo by som ľutoval. Ak nepôjdem voliť, nebudem ľutovať, že si ľudia zvolili opäť “zlo“, alebo “menšie zlo“. Pre mňa je 100x lepšie nevoliť vôbec a mať čisté svedomie ako voliť “menšie zlo“. To, čo si ľudia zvolia, to majú. Ak majú potrebu odovzdávať svoju moc iným, nech sa páči. Pokiaľ sa sami ľudia nezmenia, nezmenia sa ani ľudia v politike a nezmení sa ani systém. Všetko je to o ľuďoch. Ľudia majú to, čo si zaslúžia. Pokiaľ budú ľudia ochotní odovzdávať svoju moc iným a spoliehať sa na iných, že za nich vyriešia všetky problémy, moc sa toho nezmení.

zmena stavu mysli

Keď príde správny čas, príde revolúcia. Najskôr nastane vnútorná revolúcia v jednotlivcoch a potom môže nastať revolúcia vonku. Tento systém nie je trvalo udržateľný. Stále viac ľudí si začína uvedomovať nezmyselnosť súčasného systému. Ľudia sa skôr, alebo neskôr vyburcujú tak, že budú chcieť zmenu. Keď sa zmenia jednotlivci, zmení sa aj spoločnosť a systém. Dovtedy by mal každý žiť najlepšie ako vie a snažiť sa prispieť k vylepšeniu aspoň svojho okolia. Ak si niekto myslí, že svojim hlasom vo voľbách prispeje k lepšiemu Slovensku, nech sa páči.

Ja sa snažím byť zmenou, ktorú chcem vidieť vo svete. Snažím sa robiť čo je v mojich silách, aby som zlepšil aspoň svoje okolie. Zameriavam sa na to, čo reálne môžem zmeniť. Neodovzdávam moc a zodpovednosť za svoj život niekomu inému, kto môže za mňa rozhodovať celé 4 roky. Nevolím “menšie zlo“.

Môžete kľudne nadávať, že kvoli takým ako ja bude Fico opäť zvolený. No predtým, než začnete nadávať, zamyslite sa úprimne nad tým, či voľbami raz za 4 roky dokážete reálne niečo zmeniť. Keď sa nad tým zamyslíte, dajte mi vedieť na čo ste prišli. Tiež sa môžete zamyslieť nad tým ako môžete reálne niečo zmeniť.

Koniec pýchy

Keď píšem články pod vplyvom pýchy a nevedomosti, dopadá to ako tento článok.

Ak ste to dočítali až sem, môžete si prečítať článok “Prečo idem voliť“. Tento článok “Prečo nejdem voliť” som písal v pyšnom rozpoložení že “Ja neodovzdávam svoju moc iným“. Pri písaní zo mňa sršala pýcha. A tiež som ho písal v nevedomosti, ktorá spôsobovala to, že som si myslel, že ak nebudem voliť “zlo”, budem voliť “menšie zlo“. No rozhodol som sa naštudovať si o voľbách a kandidátoch viac a narazil som na stránku volebnakalkulacka.sk. Tá zmenila môj názor na voľby. Píšem o tom v článku “Prečo idem voliť“.

Môže sa vám zdať, že mením názory pomerne rýchlo. Áno, som človek, ktorý sa neustále učí na vlastných chybách a tým pádom neustále mení názory. Dnes som iný ako som bol včera.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥