Túžby a očakávania

Každý po niečom túži. Niekto túži mať skvelého partnera, niekto túži mať pekný dom, iný zase túži po drahom aute, alebo bicykli. Ja mám tiež svoje materiálne túžby a ich naplnenie mi dá dočasný pocit šťastia.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (8 min):

Dočasný pocit šťastia

Ľudia túžia po niečom, pretože si myslia, že to niečo ich spraví šťastnými. Až keď dosiahnem toto, až keď budem mať tamto, až vtedy budem šťastný. Áno, splnenie túžob prináša šťastie. Ale len dočasné. Kúpim si nové auto, som šťastný. Chvíľu. Auto sa môže pokaziť, alebo si ho po čase prestanem vážiť a šťastie je fuč. Tak to chodí so všetkým v materiálnom svete. Dokonca aj so vzťahmi.

Niekto túži po partnerovi snov a keď sa ten partner snov objaví, po čase môžeme zistiť, že nie je až taký skvelý. Vo vzťahoch musíme riešiť rôzne problémy, robiť kompromisy, obetovať kus svojej slobody za šťastie iných. Vzťahy môžu byť fajn, ale môže prísť rozchod a namiesto šťastia prichádza utrpenie. Au.

Skutočné trvalé šťastie nie je v externých zdrojoch. Je v každom z nás. Píšem o tom v článku “Čo je šťastie a ako ho dosiahnuť?“.

Otroci túžob

Ja by som chcel toto, ja by som chcel tamto,… a ešte hento. Čím väčšie túžby ľudia majú a čím viac ich majú, tým viac sa stávajú otrokmi svojich túžob. Ak niekto túži po drahom aute, musí veľa pracovať a veľa zarábať aby si ho mohol dovoliť. A tak pracuje a pracuje, roky rokúce až si nakoniec zarobí na vysnívané auto. Neskôr sa mu auto pokazí a je z toho nešťastný.

Alebo niekto túži mať dom a rodinu a neskôr možno zistí, že to nebol až taký dobrý nápad. Že mohol ešte počkať a mohol chodiť s kamošmi na pivo. Nemusel si brať hypotéku a zadĺžiť sa na 30 rokov.

Nový mobil každý rok, každú sezónu nové oblečenie, nové topánky, dovolenka, nové auto… stále niečo, čo stojí peniaze. Peniaze nerastú na strome. Treba chodiť do práce a zarábať veľa peňazí. Moderný človek je otrokom svojich túžob a tým pádom aj otrokom peňazí.

Zamysli sa nad tým, či naozaj potrebuješ všetko čo chceš. Potrebuješ drahý telefón? Potrebuješ drahé auto? Potrebuješ drahý dom? Nevystačíš si so starým telefónom, prípadne bez telefónu? Nevystačíš si so starým autom, prípadne bez auta? Potrebuješ bývať v luxusnom dome? Možno si myslíš, že áno, ale v skutočnosti to nepotrebuješ.

Najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí toho moc nemajú. Možno poznáte príbeh o chudobnom obuvníkovi, ktorý si pri práci veselo pospevoval. Oproti nemu býval bohatý muž, ktorý pre starosti nevedel ani spávať, nieto ešte spievať. Keď ho už majetok obral o všetku energiu, vzal peniaze a daroval ich obuvníkovi. Po týždni i obuvník prestal spievať. Vstúpil do neho strach. Stále myslel len na peniaze a na to, kde by ich schoval, aby mu ich nik neukradol. Strach o majetok mu zobral chuť do spevu, pokoj, radosť i spánok. Preto sa majetku vzdal a vrátil ho späť boháčovi. Opäť pocítil radosť v srdci a mal chuť i spievať. Človek ku šťastiu nepotrebuje veľa. Stačí mu keď má kde bývať, má čo jesť a má sa ským porozprávať. Človek je tvor spoločenský. Človeku naozaj stačí ku šťastiu málo. Existuje takzvaný minimalizmus o ktorom si môžete prečítať v článku “Minimalizmus ako nový životný štýl“.

Dnešná spoločnosť je založená až príliš materialisticky a má úplne prevrátené hodnoty. Ľudia sa už nerozprávajú medzi sebou, ale ťukajú do dotykových obrazoviek ako ďateľ. Na vrchole hodnotového rebríčka sú u mnohých ľudí peniaze. Peniaze sú najčastejšie skloňované slovo na svete. Pritom sú to len papieriky a mince, ktorým ľudia prikladajú až príliš veľkú hodnotu. Peniaze nemôžete zjesť, ani vypiť. Ak prídete do zahraničia, kde neplatí váš druh peňazí, nekúpite si za to nič. Najskôr musíte ísť do zmenárne vymeniť papieriky za iné papieriky. Až za tie iné papieriky vám dajú jedlo, vodu, alebo niečo iné. Je to zvláštne, no je to tak. O peniazoch píšem v článku “Peniaze“.

Hľadanie šťastia

Základom šťastného života je jednoduchý život a hlboké myslenie. Jednoduchý život znamená uspokojiť sa so strechou nad hlavou, jedlom a spoločnosťou skvelých ľudí. Hlboké myslenie nám práve umožňuje pochopiť, že jednoduchý život je pre človeka najvhodnejší. Túžby po materiálnom, či sexuálnom uspokojení sú plytké túžby, ktorých naplnenie prináša len dočasný pôžitok. Človek by mal vykonávať činnosti, ktoré prinášajú trvalejší pôžitok. Človek by mal pracovať na sebazdokonaľovaní a následne na zdokonaľovaní svojho okolia. Môže sa sebazdokonaľovať napríklad pomocou yogy. O yoge píšem v článku “Čo je yoga?

Máš všetko čo potrebuješ, tak čo ešte chceš? Čo ti chýba ku šťastiu? Nič. Všetko máš tu a teraz. Len lipnutie na túžbach ťa robí nešťastným.

Túžby sú potrebné

Túžby sú fajn, ale príliš veľké túžby a príliš mnoho túžob zotročuje človeka. Nehovorím, že netreba túžiť. Túžby sú prirodzené a sú potrebné. Túžby sú to, čo nás poháňa vpred. Ak by sme nemali túžby, boli by sme ako zvieratá. Stačilo by nám jesť, piť, spať a páriť sa. Človek ale vďaka svojim túžbam dokáže tvoriť, cestovať, vytvárať si zážitky, ale žiaľ aj ničiť.

Tiež mám svoje túžby. Ale viem, že ich naplnenie mi dodá len dočasné šťastie. Som šťastný tu a teraz. Šťastie mám v sebe. Moje šťastie nezávisí na výške majetku, či životnej láske. Ak mám čo jesť, mám kde bývať, mám sa s kým porozprávať, nič viac mi ku šťastiu nechýba. Všetko ostatné je len bonus. Toto pochop a môžeš byť šťastný. Tu a teraz. Nenechaj sa zotročovať svojimi túžbami. Nenechaj túžby, aby ti zobrali šťastie, ktoré môžeš pocítiť tu a teraz.

Očakávania

Očakávania bývajú hlavným zdrojom sklamania. Ak sa očakávanie naplní, všetko je v najväčšom poriadku. Človek je spokojný. Ale ak človek robí nejakú činnosť s očakávaním a jeho očakávanie sa nenaplní, zákonite býva sklamaný.

Keď niekomu pomôžeš, môžeš očakávať, že ti to nejako oplatí, alebo že ti tiež pomôže keď to budeš potrebovať. Ak sa tvoje očakávanie nenaplní, budeš sa na neho hnevať. Ale to ti nepomôže.

Keď ideš vykopnúť nejakú ženu až pred jej vchod, môžeš očakávať, že ťa pobozká, alebo že ťa pozve k sebe domov. Ak sa tak nestane, budeš odchádzať sklamaný.

Keď chodíš pravidelne odprevadiť kamarátku až pred jej vchod, môžeš očakávať, že sa do teba zamiluje. Ak sa zamiluje do iného, budeš sklamaný.

Ak očakávaš čokoľvek a tvoje očakávanie sa nenaplní, budeš sklamaný. Stojí za to očakávať? Nie, nestojí. Nestojí to za ten pocit sklamania. Preto som sa naučil neočakávať. Neočakávam, že moja pomoc bude oplatená. Neočakávam, že kamoška, ktorú pravidelne odprevádzam až ku dverám, sa to mňa zamiluje. Neočakávam a nebývam sklamaný.

Neočakávaj. Buď pozorovateľ. Pozoruj svoj život ako film. Konaj najlepšie ako vieš a pozoruj ako sa tvoje túžby postupne naĺňajú. Keď niečo chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol. Len musíš byť na to pripravený.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥