Mýty, ktorým ľudia veria – Od nôh prechladneš

Mnohí ľudia žijú desiatky, ba až stovky rokov v klamstvách, ktoré prevzali od svojich rodičov, od učiteľov a od priateľov. Niekto im niečo povedal a to prijali za fakt bez toho, aby si to overili.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (6 min):

Od nôh prechladneš

Keď ma ľudia uvideli v zime chodiť naboso, prvé čo mi povedali bolo: “Prechladneš“. A ja som sa na nich nechápavo pozrel: “Ako vieš?“. Stále ma udivuje ako si ľudia myslia, že niečo vedia a pritom vedia prd. Nikdy neskúsili chodiť naboso a budú mi hovoriť, že od nôh prechladnem? To kde sme? V Matrixe, ja viem. Chodím naboso už nejaký ten piatok a viem ako na to moje telo reaguje. Keď som v máji 2015 začal chodiť naboso, tak som na druhý deň dostal nádchu, lebo telo nebolo zvyknuté na niečo také. Bol to pre telo šok. Telo sa muselo prečistiť a zvyknúť si na nový pocit chôdze naboso. Neodradilo ma to a chodil som naboso aj naďalej. Odvtedy som nebol chorý. Zažil som extrémne teplo aj extrémny chlad. Chodil som po rozpálenom asfalte, po snehu, po ľade a zamrznutom potoku.

IMG_20160111_110257

Ľudia, ktorí to nikdy neskúsili, mi môžu hovoriť, že prechladnem, ale to nevypovedá nič o skutočnosti. Keby len ľudia vedeli koľkým hlúpostiam slepo veria… Pripájam jeden príklad z Matrixu, kde sa jedna žena pýta či má svojho malého syna nechať chodiť naboso, alebo nie:

Dobry den.

Riesim jednu dilemu a potrebujem sa poradit. Moj priatel je Anglican a mame spolu dieta. U nich je normalne, ze vsetci chodia po byte bosi, dokonca som na poslednej navsteve zazila, ako jeho sestra nechala svojho dvojrocneho syna behat cele rano po byte uplne boseho, a to aj po studenych kachlickach. Mne samej tam bolo zima, a to som mala ponozky. Z domu som naucena, ze vzdy mam nosit prezuvky, aby som neprechladla a azda generacie sa traduje, ze od noh rychlo prechladnem. Moj priatel vsak tvrdi, ze to by vsetci obyvatelia Anglicka museli byt permanentne chori. Co si o tom myslite? Je to len taka povera starych mam alebo je na tom skutocne nieco pravdy? Nas maly ma problem s imunitou a moc sa mi teda nepaci predstava nechat ho behat cele dni boseho.

Tento príklad nádherne ilustruje zbytočné obavy vytvorené domnienkami pochádzajúcich z Matrixu. Vraj od nôh rýchlo prechladnem. To môže tvrdiť len človek, ktorý nikdy neskúsil chodiť naboso, pretože sa bojí, že prechladne. Ako bonus pripájam odpoveď, ktorú na svoju otázku Katka dostala:

Dobry den Katka. Ked som sa nedavno v novembri prechadzal po Londyne v zimnych topankach, polovica populacie tam chodila v slapkach. Urcute maju ine zvyklosti ako my, a tak vramci prevencie sporov je dobre najst nejaky kompromis. Ja by som vlastnemu dietatu dal ponozky.

Prečo tento mýtus vznikol?

Mám na to svoju teóriu, ktorú nemusíte brať ako ultimátnu pravdu. Možno tento mýtus vznikol práve pre prvotnú reakciu tela, ktorou je očistná choroba. Ľudia sa zľakli a vytvorili si mýtus “Od nôh prechladneš“. Keď ma vidia chodiť v zime naboso, tak sa ním oháňajú. Keď sa ľuďom v hlave zakorení myšlienka, že “Od nôh prechladneš“, tak urobia všetko preto, aby izolovali nohy od zeme.

Avšak chôdza naboso je veľmi priaznivá pre psychické aj fyzické zdravie človeka. Stačí chodiť pár minút denne naboso po tráve, po hline alebo v zime po snehu nad trávou, či hlinou a človek na sebe pocíti rozdiel. Chodiť po betóne sa neoplatí, lebo betón izoluje energiu zeme. Chôdza po betóne navyše nie je taká príjemná ako chôdza po tráve, či po hline. Podrážka topánok takisto izoluje a ľudia nedokážu byť v harmónii s prírodou kvoli tomu, že chodia v topánkach. Nedokážu pochopiť, že Zem je ich matka. Keď sa ľudia izolujú od zeme, dostávajú sa do disharmónie a vzniká tak priestor pre vznik rôznych chorôb. Naši predkovia bežne chodili naboso a určite nemali toľké zdravotné problémy ako majú ľudia dnes. Naši predkovia tiež dokázali žiť viac v harmónii s prírodou, pretože s ňou boli vďaka chôdzi naboso prepojení a dokázali tak chápať oveľa viac ako chápu ľudia dnes. Ľudia sa od prírody natoľko vzdialili, že nechápu, že príroda je ich matka a preto jej dokážu veľmi ubližovať.

Obuj sa lebo prechladneš” je jeden z mýtov Matrixu, ktorý treba zboriť. Vyskúšajte chôdzu naboso a neoľutujete. Prvýkrát to bude možno pre telo šok, pretože nie je na to zvyknuté. Vďaka chôdzi naboso sa telo aj myseľ očisťujú. Súčasťou očisty môže byť prechladnutie, alebo iná choroba. Ale keď sa telo očistí a zvykne si na chôdzu naboso, odvďačí sa vám pevným zdravím a myseľ sa vám odvďačí dobrou náladou.

11709995_10206076587746337_2707721111824991011_o

IMG_20160122_160940

Viac o chôdzi naboso píšem v článku “Prvé dojmy z chôdze naboso” a “Čo mi chôdza naboso dala a čo mi vzala“.

Koniec prvej časti

Toto bol prvý článok zo série článkov “Mýty, ktorým ľudia veria“. V blízkej budúcnosti budem písať o ďalších mýtoch. Je ich celkom dosť. Možno z toho časom bude aj kniha.

Nezabudnite si chôdzu naboso vyskúšať. Prajem krásny deň :)


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥