Načo sú duchovní učitelia a guruovia

Načo potrebujeme guruov, alebo duchovných učiteľov? Niekto môže povedať, že duchovného učiteľa nepotrebuje, že on sa učí sám. Naozaj? Tak to teda klobúk dole. Neviem ako ty, ale ja som sa naučil písať a čítať vďaka učiteľom. Bez nich by som nevedel čo všetky tie písmenká vôbec znamenajú, nemal by som ani poňatia… nemal by som sa to odkiaľ dozvedieť.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (11 min):

Dôležitosť guruov

Osoba považovaná za autoritu v duchovnej sfére sa nazýva Guru. “Gu” znamená temnota. “Ru” znamená “ten kto zaháňa”. Guru znamená “ten kto zaháňa temnotu“. Guruovia sa teda snažia priniesť svetlo do života ľudí.

Úlohou guruov nie je učiť ľudí. Úlohou guruov je vzbudzovať v ľuďoch pochybnosti a udržiavať ľudí na pochybách a v bdelosti. Pretože akonáhle ľudia niečomu uveria, uviaznu v slepej uličke, obmedzia svoje poznanie a to nie je dobré. Ľudia by si mali svoju vieru overiť osobnou skúsenosťou. Nemali by slepo veriť všetkému čo guruovia hovoria. Správny guru sa snaží svojich žiakov nasmerovať na cestu skutočného poznania – na cestu vnútorného poznania. Ak spoznáš samého seba, spoznáš celý vesmír. Ak budeš mať osobnú skúsenosť, bude ti jasné o čom guruovia celý ten čas hovorili.

Dôležitosť duchovných učiteľov

Duchovný učiteľ má podobnú úlohu ako guru. Rozdiel medzi guruom a duchovným učiteľom je nepatrný. Guru je v podstate skúsenejší duchovný učiteľ. Názov “duchovný učiteľ” nie je celkom presný. Ľudia si myslia, že duchovný učiteľ má niečo učiť. Nie je to celkom tak. Úloha duchovného učiteľa je usmerňovať ľudí na ich ceste za poznaním. Duchovný učiteľ len podáva svoje poznanie iným a je už na ľuďoch, čo si z neho zoberú. Duchovný učiteľ len ukazuje cestu a jeho žiaci sa môžu rozhodnúť po nej kráčať. Duchovný učiteľ tiež nevie všetko. Môže učiť len to, s čím má osobnú skúsenosť. Každý duchovný učiteľ má inú osobnú skúsenosť a tak každý podáva svoje poznanie iným spôsobom. Preto je fajn sledovať viacerých duchovných učiteľov a s veľkou pravdepodobnosťou narazíte na takého, ktorý vám úplne vyhovuje.

Kto je duchovný učiteľ?

Duchovný učiteľ je človek, ktorý zdieľa svoje poznanie s ostatnými. Vraj by sa sám nemal prezentovať ako duchovný učiteľ. Mal by len podávať svoje poznanie a za duchovného učiteľa by ho mali považovať ostatní.

Ako rozoznať podvodníka a pravého duchovného učiteľa?

Podvodníci existujú žiaľ aj v duchovnej sfére. Existuje veľa falošných učiteľov, na ktorých ste možno už stihli naraziť a možno ste sa stali aj obeťou podvodu, alebo máte k tomu blízko. Žijeme v informačnej dobe a najjednoduchší spôsob ako si overiť dôveryhodnosť človeka, je vygoogliť si jeho meno. Môžete si tak spraviť lepší obraz o človeku, ktorý sa vydáva za duchovného učiteľa. Môžete zistiť zaujímavé veci.

Treba si dať pozor na falošných duchovných učiteľov a guruov. Mnohí sa skrývajú za rúško duchovna len aby zarobili na naivných ľuďoch. Píšem o tom v článku “Praktiky falošných guruov“.

Potrebujeme guruov a duchovných učiteľov?

Ak to máš rád natvrdo, môžeš kráčať duchovnou cestou bez duchovného učiteľa alebo gurua. Môžeš sa pokúsiť naučiť sa abecedu sám. Možno sa ti to podarí, možno nie. A keď sa ti to aj podarí, bude ti to pravdepodobne trvať oveľa dlhšie ako keby si sa to mohol naučiť od niekoho iného.

Ak šoféruješ na miesto, ktoré nepoznáš, môžeš použiť GPS, mapu, alebo môžeš blúdiť a pýtať sa okoloidúcich na cestu. Guruovia a duchovní učitelia sú ako GPS. Ukážu ti cestu a ak budeš nasledovať ich pokyny, s veľkou pravdepodobnosťou sa dostaneš tam kam chceš.

Na začiatku je dobré keď sa máš od koho učiť. Je dobré mať odrazový mostík, aby si mal jednoduchší štart. Duchovný učiteľ alebo guru ťa môže nasmerovať na správnu cestu. Po tej ceste už musíš kráčať sám. Sám získaš na tej ceste skúsenosti a poznanie a potom ti už bude jasné o čom celý ten čas duchovný učitelia a guruovia hovorili.

Napríklad môj obľúbený spisovateľ Hirax čítal 15 rokov knihy od Osha a snažil sa im porozumieť. Nedávno mu jeho 4 ročná dcéra povedala jednu vetu a on zrazu pochopil “Silu prítomného okamihu“. 15 rokov čítal knihy a snažil sa ich pochopiť a po 15-tich rokoch stačila jedna veta v správny okamih a zrazu bolo všetko jasné.

Skutočné poznanie teda nezískavame z kníh ani od duchovných učiteľov. Skutočné poznanie nám dáva sám život a získavame ho osobnou skúsenosťou. Len osobnou skúsenosťou dokážeme pochopiť o čom duchovní učitelia a guruovia hovoria. Ja mám napríklad veľmi často najskôr osobnú skúsenosť a až neskôr si o svojej osobnej skúsenosti prečítam v nejakej knihe, alebo sa o nej dozviem z iného zdroja.

Vďaka duchovným učiteľom si môžeme pripomenúť to, čo už vieme. Duchovní učitelia nás nič nové neučia, len nám pripomínajú to, čo sme zabudli. Každý z nás hlboko v sebe vie ako má žiť a vie aké má schopnosti. Len vďaka materiálnemu spôsobu života sme to zabudli a musíme si to znova pripomenúť ak chceme byť naozaj šťastní. Poznanie je v nás.

Moji duchovní učitelia

Od roku 2014, teda od začiatku mojej duchovnej cesty som získaval poznanie a usmernenie od viacerých duchovných učiteľov. Vďačím im za to, kde som teraz. Bez nich by som len tápal životom a nevedel by som čo sa somnou deje a o čom je vôbec život.

Väčšina mojich duchovných učiteľov učí po anglicky. V Česku sú zaujímaví ľudia, ktorí sa zaoberajú duchovnom ako Jaroslav Dušek, Eduard Tomáš, či Mark Dzirasa. Na Slovensku sa mi pozdáva Peter Starec a Marián Kuffa, ktorý je síce kresťanský kňaz, ale je mi srdcu blízky. Hirax takisto pomáha veľa ľuďom na ich ceste k sebaspoznaniu a k sebapremene. Pomohol aj mne.

A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Zvaný tiež Šríla Prabhupada. Je to môj prvý duchovný učiteľ, od ktorého som sa naučil, čo je duša, že nie som toto telo, čo je vlastne mäso a veľa iných vecí. Najviac ma ovplyvnila jeho kniha “Vědecké poznání duše“, vďaka ktorej som pochopil, že nie som toto telo, naučil som sa čo je duša a čo je mäso. Vďaka tejto knihe sa zo mňa stal vegetarián.

Šríla Prabhupáda napísal a preložil veľa kníh. Napríklad Bhagavad-gíta, Šrímad bhagavatam, Život pochádza zo života, Vedecké poznanie duše, Cesta sebarealizácie a veľa ďalších.

Teal Swan

Teal Swan bola mojou druhou duchovnou učiteľkou. Po svojom duchovnom prebudení na začiatku roku 2015 som pozeral jej videá takmer každý deň po dobu niekoľko mesiacov a nestačil som sa čudovať o čom všetkom hovorí. Napozeral som si desiatky hodín jej videí, rozhovorov a diskusií s ňou a spoznal som ju trochu aj ako človeka. Mám ju veľmi rád.

Ralph Smart (Infinite waters)

Ralph Smart – neustále sa usmievajúci človek. Vo svojich videách šíri pozitívnu energiu a krásne poznanie. Jeho kanál na youtube má názov “Infinite waters“. Učí podobné veci ako Teal Swan, len trochu iným svojským spôsobom. Ralph rozhodne stojí za pozretie.

Simona Rich

Simona Rich vyzerá ako bežná tuctová blondínka, ale nenechajte sa zmiasť výzorom. Vďaka jej článkom som pochopil silu myšlienok a ich zhmotňovanie. Môžete si o tom prečítať v článku “Thought vibration“. Simona píše pekne zrozumiteľne aby to pochopil naozaj každý.

Sadhguru

Sadhguru je zaujímavý človek. Svojou múdrosťou si získava aj ľudí, ktorí sa nezaoberajú duchovnom. Duchovno podáva racionálnym ba až vedeckým spôsobom a to sa mi na ňom veľmi páči. Všetko dokáže vysvetliť tak priamo a jednoducho, že to pochopí naozaj každý. Sadhguru ma naučil, že veriť nestačí. Čo viem to viem, čo neviem, to neviem. Treba si svoju vieru overiť, aby som získal poznanie. Sadhguruovi vďačím za to, že ma vytrhol z oblakov a z ezoterických vôd opäť na zem do reality. Vďaka nemu vlastne vznikol tento článok.

Jeho racionálne vysvetľovanie duchovna je úžasné. Založil organizáciu Isha foundation, kde učí ľudí yogovým praktikám.

Najlepší duchovný učiteľ

Každému môže vyhovovať iný duchovný učiteľ. Veľa ľudí oslovil Eckhart Tolle, ale mňa akoby obišiel obklukou a keby o ňom ostatní nerozprávajú, tak ani neviem, že existuje. Osho mi takisto nevyhovuje.

Najlepší duchovný učiteľ je sám život. Môžeme si prečítať stovky kníh a môžeme mať teoretickej znalosti koľko chceme, ale kým nemáme prax, nevieme nič. Môžem si prečítať o tom čo je oheň, môžem o ňom vedieť úplne všetko na teoretickej úrovni ale ak som ešte oheň nikdy nevidel, nebudem vedieť aké to naozaj je uvidieť žiaru ohňa a pocítiť jeho teplo. Až keď oheň uvidím a pocítim jeho teplo, celá teoretická znalosť nadobudne iný rozmer. A tak je to so všetkým. S láskou, šťastím, smútkom, bolesťou,… osobná skúsenosť je na nezaplatenie. Osobnou skúsenosťou sa naučíme a pochopíme viac ako čítaním kníh a pozeraním videí. Duchovní učitelia a guruovia nám môžu ukázať cestu a ďalej už musíme kráčať sami.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥