Vyjadrenie sa k výsledkom volieb 2016

Parlamentné voľby 2016 - Výsledky volieb

Možno ste si už všimli, že dojmy z výsledkov parlamentných volieb 2016 sú zmiešané. Ako vždy. Podľa môjho pozorovania prevládajú nespokojné dojmy. Ako vždy. Je to typická vlastnosť Slováka, len nadávať, nadávať a nič s tým nerobiť. Ľudia nadávajú už viac ako 20 rokov po každých voľbách a čo sa zmenilo? V podstate nič, stále nadávajú.

Plno rečí a skutek utek

Môžete nadávať “ten za to môže, tá za to môže, to je nahovno, tamto je nahovno…” sme slobodná krajina, aspoň zatiaľ. Ale čo tým zmeníte keď budete len nadávať? Úprimne sa zamyslite, čo tým zmeníte? Čo tým dosiahnete? Poukazovať na problémy a nedostatky je síce fajn, ale bez návrhu riešení sú to len prázdne a zbytočné slová.

Ľudia už dlhé roky nadávajú pri pive ako je všetko naprd, ale čo s tým reálne robia, aby bolo lepšie? Nič. Lebo majú plnú hlavu myšlienok ako je všetko naprd a na riešenia už neostáva miesto. Aspoň tak to vidím ja. Ľudia už síce nedržia hubu, ale držia krok. Sú natoľko zvalcovaní systémom, že nie sú schopní niečo vo svojom živote zmeniť. Žijú v strachu a obávajú sa zmeny. Boja sa vziať zodpovednosť za svoj život do svojich rúk a preto sa spoliehajú na iných, že za nich všetko vyriešia.

Veď politici sa postarajú o fungovanie štátu, doktori sa postarajú o naše zdravie, policajti a vojaci o naše bezpečie, zamestnávatelia nám dajú prácu a my môžeme v kľude pracovať 8 a viac hodín denne a nemusíme sa zamýšľať nad ničím. Všetko za nás zariadia ostatní. Nemusíme sa učiť, všetko nájdeme predsa na Googli. Aký pohodlný život. Ale cena za tento pohodlný život je pomerne veľká. Ľudia zleniveli a sú leniví zamyslieť sa nad svojim životom a nad následkami svojich činov.

Veľmi sa mi páči jedno povolebné vyjadrenie:

No aby som to uzavrel sám pre seba. Každý druhý človek v tejto krajine je buď idiot, alebo fašista. Najviac ma mrzí, že tu musím platiť dane na debilov, ktorí len parazitujú, mrnčia, nevytvárajú žiadne hodnoty, prípadne všetko a všetkých nenávidia.

Krásne zrhnutie výsledkov volieb.

Nespokojnosť

Všimol som si to minulé voľby, všimol som si to teraz a všímam si to neustále, každý jeden deň. Ľudia, špeciálne Slováci, sú neustále s niečim nespokojní. Doteraz ľudia nadávali na Fica a teraz nadávajú na Kotlebu. Všetkým sa nezavďačíš.

kotleba-premier

Politici len využili nespokojnosť Slovákov, aby získali ich hlasy. Predvolebné kampane mnohých strán boli založené na poukazovaní súčasných problémov Slovenska, ale reálne riešenia neponúkli. Ponúkli len sladké slová ako vždy. A na tieto slová im naleteli státisíce ľudí. Politici tiež využili protiutečeneckú propagandu a strach z imigrantov a zazneli predvolebné heslá ako “Bezpečné Slovensko“, “Bezpečný domov” a podobne.

Výsledok volieb je len odrazom slovenskej spoločnosti. Takto to dopadá keď ide k urnám masa nespokojných a ustráchaných ľudí. Niet sa čomu čudovať.

Zbavovanie sa zodpovednosti

Keď som išiel voliť, z voličov som vycítil niečo ako “Teraz ich zvolíme a oni to dajú všetko do poriadku“. Žiaľ takéto zmýšľanie má stále veľké množstvo ľudí. Jeden zo spôsobov (ak nie jediný) ako by sme sa mohli mať na Slovensku lepšie, je práve zmena myslenia ľudí, akási osveta. Každý Slovák vie len nadávať a kydať na ostatných a práve preto by sa mala spraviť osveta, aby tak nebolo. Osvetu môže robiť každý z nás. Môžeme sa snažiť ľuďom vysvetliť ako sa veci majú, s kľudom, mierumilovne a s láskou. Bez akýchkoľvek urážok, či napádania ako to býva na Slovensku zvykom.

Ak si ľudia nedajú povedať a nezamyslia sa nad názormi ostatných, Slovensko čaká nemilý osud.

Riešenie problémov

Spolu s poukazovaním na problémy sa snažme zamýšľať nad riešeniami a začnime problémy reálne riešiť. Problémov máme na Slovensku dosť a je to práve kvoli tomu, že sa neriešia. Nemá ich kto riešiť keď väčšina ľudí o problémoch len rozpráva a rozpráva a rozpráva… a na riešenia už neostáva čas. Medzitým sa ľudia v internetových diskusiách urážajú a slovne bojujú medzi sebou. Našťastie zatiaľ iba slovne.

Na Slovensku je stále veľa múdrych hláv, ktoré dokážu vymyslieť riešenia na problémy. Ale tiež veľa múdrych hláv odišlo zo Slovenska za lepšími podmienkami pre život.

Odísť zo Slovenska ako riešenie

Ako vždy, aj teraz sú ľudia nespokojní s výsledkami volieb a majú silné reči, že odídu zo Slovenska. To je riešenie pre jednotlivcov, ktorí sa chcú mať možno trochu lepšie. Ale nie je to riešenie pre Slovensko. Státisíce Slovákov zvolilo možnost odísť zo Slovenska a už sa nevrátiť. Slovensko stratilo státisíce múdrych hláv, pre ktoré na Slovensku neboli podmienky. Môžeme sa aj my rozhodnúť, že opustíme Slovensko, ale čo tým dosiahneme okrem osobného úžitku? Je život len o nás? Žijeme predsa v spoločnosti, ktorú tvoria ďalší ľudia. Ak budeme pred problémami len utekať, tie problémy nás môžu dostihnúť aj inde. Potom budeme zase utekať? Žije sa lepšie v spoločnosti, kde myslí každý len seba, alebo v spoločnosti, kde si ľudia navzájom pomáhajú?

homelessness-look-away

Slovensko potrebuje pomoc od vzdelaných a láskyplných ľudí viac ako kedykoľvek predtým. A nie len Slovensko, ale celý svet.

Zmena

Často počúvam sťažnosti typu: “Fašista v parlamente, to sme zase dopadli“.  A ja si vravím “No čo už…“. Je to len vizitka Slovenského národa. Každý jeden z nás je súčasťou Slovenského národa aj keď na to možno nie je hrdý. A je len na nás aby sme spravili niečo preto, aby sme mohli bez hanby povedať “Som Slovák“, prípadne “Mám rád Slovensko“.

Slováci dostali to, čo si zaslúžia. Chcú zmenu, ale sami sa ešte nezmenili. Pokiaľ sa jednotlivci nezmenia, zmena nepríde ani z hora. Slováci síce túžia po zmene, ale sami nie sú ochotní sa zmeniť.

kto chce zmenu

Problém je v ľuďoch

Slováci majú zvláštnu mentalitu. Majú potrebu ohovárať, navzájom sa urážať, mať za každú cenu pravdu a nerešpektovať názory ostatných. Čím viac človeka urazíš, tým väčší si frajer. Urážanie sa a nerešpektovanie sa je bežná praktika mnohých Slovákov. Možno si viete predstaviť kam to takýmto spôsobom dopracujeme. Do riadných srač…

Neviem kde súdruhovia zo Slovenska spravili chybu. Chyba bude pravdepodobne v rodičoch, ale aj našom úžasnom školstve.

podla-veku-18-21

Zodpovednosť za súčasný stav tiež nesie každý z nás, pretože neriešime skutočné problémy, ale neustále o problémoch len hovoríme. Tým sa problémy nevyriešia. Pochopte to prosím.

Extrémizmus

Po voľbách získali na sile 2 extrémy. Extrémna pravica a extrémna ľavica. Treba si uvedomiť, že akýkoľvek extrém vytvára protipól – ďalší extrém. Keď budeme niekoho oslovovať “Ty fašista“, čo tým zmeníme? Je to iba zbytočná provokácia. Kotleba je možno fašista, ale ako fašista momentálne nevystupuje a je umiernený. Presne vie čo robí. Nespráva sa ako fašista, nerozpráva ako fašista, je umiernený a získava na sile. Získava si bežných nespokojných ľudí, ktorým sľubuje akúsi spravodlivosť. Panika, ktorá okolo toho vznikla, ho len posilňuje. To, že s ním ostatní politici odmietajú spolupracovať ba dokonca komunikovať, v konečnom dôsledku nič nerieši a len to posilňuje Kotlebovu pozíciu. Keď si získa viac ľudí a získa väčšiu moc, vtedy bude dôvod na paniku. Vtedy bude možno neskoro. Kotleba je rafinovane zamaskovaná časovaná bomba, zatiaľ len tiká a tiká, ale keď vybuchne, vtedy bude dôvod na paniku. Dobrá správa je, že táto bomba sa dá zneškodniť. Len treba nájsť tie správne kábliky a prestrihnúť ich. Čím skôr, tým lepšie… Len mám obavy, že Kotlebovi voliči sú natoľko tvrdohlaví, že to nedokážu pochopiť.

Kotleba využíva nespokojnosť Slovákov vo svoj vlastný prospech, v podstate ako každý politik. Používa sladké slová, ktoré sú v skutočnosti jed.

Extrémizmus na oboch stranách

Problém nie je len pravicový extrémizmus. Problém je akýkoľvek extrém. Opäť pripomínam: akýkoľvek extrém vytvára protipól – ďalší extrém. Ignorovať právoplatne zvoleného Kotlebu a vôbec sa s ním nebaviť absolútne nič nerieši. Tento postoj ľudí a politikov je v súčasnej situácii nezodpovedný a veľmi nebezpečný, pretože takýmto spôsobom Kotleba len naberá na sile. Zbytočne. Problém sú ľudia, ktorí v sebe živia nenávisť a odpor. Nenávisť k nacionalistom, či nenávisť k iným rasám, stále je to len nenávisť, ktorá plodí ďalšiu nenávisť.

8.8.2009-pochod proti cigánom-sarisské-michalany

Opäť pretláčanie sa lanom a boj medzi sebou, extrémna pravica verzus extrémna ľavica. Kedy to už skončí? Kedy sa oba extrémy umiernia a skúsia pochopiť aj tú druhú stranu? Jeden extrém vychádza z presvedčenia, že jeho pravda je jediná správna a nedokáže sa pozrieť s triezvou hlavou na to, ako to vidí druhý extrém a čo chce vlastne dosiahnuť. Zaslepenosť vlastnou takzvanou pravdou je najhoršia zaslepenosť. Oba extrémy sa navzájom nevedia dohodnúť a pochopiť, lebo spolu odmietajú komunikovať. Nedokážu tak nájsť spoločnú reč a to je obrovská chyba, ktorá nás bude stáť veľa.

Extrémna pravica v Európe

Extrémna pravica nezískava na sile len na Slovensku, ale v celej Európe. Časovaná bomba tiká a tiká… a je len na nás či dovolíme aby vybuchla, alebo sa ju pokúsime zneškodniť.

Politici ako odraz ľudí

Politici sú len zrkadlo národa. Môžeme vidieť, že politici sa medzi sebou nevedia dohodnúť, nedokážu spolu vychádzať ba ani komunikovať. To isté môžeme vidieť v ľuďoch samotných. Ohováranie, závisť, hašterenie, strach, predsudky a iné fascinujúce vlastnosti, skutky a emócie prevládajú medzi Slovákmi. Pokiaľ sa sami ľudia nezmenia, nemôžu očakávať, že sa niečo zmení aj v politike. Politika je dieťa a ľudia sú rodičia. Aká matka, taká Katka. Aký otec, taký syn.

Zmeň seba a zmeníš celý svet

Ak chceme niečo zmeniť, v prvom rade musíme zmeniť sami seba. Inak to nejde. Ak máme problém sami so sebou, zaručene budeme mať problém s ostatnými. Ak chováme v sebe strach, hnev, ba dokonca nenávisť, nemôžeme rozdávať radosť a lásku. Všetky problémy ľudstva pramenia z jednotlivcov. Píšem o tom v článku “Pôvod všetkých problémov ľudstva“. Nie nadarmo sa hovorí: “Zmeň seba a zmeníš celý svet“.

Seriózne, ak dokážeš na sebe popracovať a dokážeš vedome pracovať s hnevom, strachom, nenávisťou a inými nepeknými emóciami a vlastnosťami, svet sa zmení. Minimálne tvoje vnímanie sveta sa zmení. Ak začneš žiť vedome, budeš si uvedomovať viac a viac a viac. Každý deň si uvedomíš niečo nové. O vedomom žití píšem v článku “Vedomé žitie“. Ak dokážeš zmeniť seba, následne dokážeš zmeniť svoje okolie a tvoje okolie dokáže zmeniť zase svoje okolie a tak ďalej.

viral

Postupne dokážeme zmeniť celú spoločnosť vďaka tomu, že sme zmenili seba.

Spojme sily

Žiadny politik, guru, alebo spasiteľ nenapraví ľudstvo. Napraviť ho musíme my sami. My sami máme obrovskú moc, ktorú si možno ešte neuvedomujeme. Keď sa spojíme, dosiahneme oveľa viac ako oddelene. V jednote je sila. Obrovská sila. Začnime ťahať za jedno lano a výsledky budú hmatateľné už čoskoro.

Dobrí ľudia dobrej vôle, spojme sa a začnime spoločne robiť niečo pre lepšiu spoločnosť, lepší svet. Tým, že budeme o problémoch len hovoriť, tým nič nezmeníme. Začnime problémy riešiť. Najskôr si musíme vyriešiť problémy v sebe, až potom môžeme riešiť ďalšie problémy. Začnime malými problémami a postupne môžeme riešiť väčšie a väčšie problémy. Problémy sú tu od toho, aby sa riešili, nie od toho, aby sa o nich len hovorilo.

“Svet nie je nebezpečné miesto pre život kvoli zlým ľuďom, ale kvoli ľuďom, ktorí s tým nič nerobia.” – Albert Einstein

Tak sa konečne zobuďme a spojme sily. Je čas zahodiť predsudky a začať konať spoločne či už si antifák, fašista, róm, gay, lesba, kresťan, moslim, ktokoľvek,… všetci chceme to isté. Všetci chceme žiť šťastný a láskyplný život plný hojnosti. Tak prečo sa rozdeľujeme? To je mi záhadou. Spoločne dosiahneme oveľa viac ako oddelene. Už viac nie je JA a TY, sme MY. Tvoríme jeden celok a ako jeden celok by sme sa mali naučiť fungovať. Nemali by sme sa spoliehať na politikov, že za nás vyriešia všetky problémy. Začnime si navzájom pomáhať a možno zistíme, že politikov nepotrebujeme.

unity earth

Nechcem strašiť, ale ak sa nespojíme a nezačneme konať spoločne, čakajú nás veľmi ťažké časy. Berme si príklad z povesti O troch Svätoplukových prútoch:

„Synovia moji, ak budete žiť svorne a vzájomne si budete pomáhať, budete silní a nijaký nepriateľ vás nepremôže. Tak, ako ste ani vy nemohli zlomiť tie tri prúty, keď boli zviazané spolu. Ak však budete nesvorní, budete sa hádať a ríšu si podelíte na kúsky, nepriateľ vás poľahky ako ten prút premôže a vy zahyniete.“

PS: Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. A na záver sa aspoň môžete zasmiať cez slzy na tomto videu: https://www.facebook.com/fici.sk/videos/945168138923689/


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥