Ako môže vedomie Krišnu zlepšiť svet

Koncom roku 2016 a začiatkom roku 2017 som strávil 3 dni v chráme Hare Krišna – Simhachalam v Nemecku. Konal sa tam Sankírtanový festival, na ktorý prišli oddaní Krišnu z rôznych kútov Nemecka, zo Slovenska, z Česka, z Chorvátska, zo Škótska a z iných krajín. Už prvý deň som pochopil, že vedomie Krišnu je to, čo môže spojiť svet. Ľudia dnes žijú v ilúzii oddelenosti – som Slovák, som Nemec, som kresťan, som buddhista, som to, som ten, som tamto… tieto označenia žiaľ vytvárajú medzi ľuďmi oddelenosť a následne nedorozumenia a konflikty. V chrámoch Hare Krišna vládne úplne iná atmosféra ako v spoločnosti ľudí, ktorí žijú v ilúzii oddelenosti. Keď som bol svedkom ako všetci spoločne – Nemci, Slováci, Česi a ďalšie národnosti spievajú spoločne Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare, pocítil som zrazu jednotu. Zrazu mi to docvaklo. Docvaklo mi, že vedomie Krišnu spája ľudí. Je jedno či je niekto Slovák, Američan, Rus, kresťan, žid, moslim, ateista,… všetci môžu spievať Hare Krišna a všetci môžu pocítiť jednotu a zbaviť sa tak ilúzie oddelenosti, ktorá v spoločnosti vytvára len problémy.

Zmyslový pôžitok a sebectvo

Ľudia si chcú neustále užívať zmyslový pôžitok (sex, intoxikáciu, hazard,…) a to v nich vytvára sebeckú mentalitu, ktorá spôsobuje v spoločnosti nemalé problémy. Ľudia tak myslia len na seba a nehľadia na ostatných. Najskôr ja, potom ostatní. Potom spoločnosť vyzerá tak ako vyzerá – je plná hnevu, strachu, chamtivosti, nenávisti, neovládnutého chtíču, pýchy a ďalších nepekných vlastností a emócií. Takto však spoločnosť nemusí vyzerať. Záchrana pre spoločnosť je vedomie Krišnu, ktoré je riešením na všetky problémy.

Vedomie Krišnu

Ľudia, ktorí nasledujú učenie Hare Krišna, teda cestu sebarealizácie, pociťujú vo svojom vedomí obrovskú pozitívnu zmenu. Zbavujú sa závislostí (na sexe, na drogách – cigarety, káva, alkohol,…, na mäse, na hazarde) zlých vlastností (sebectvo, pýcha, hnevlivosť, chamtivosť, chtíč, faloš,…) a objavujú sa v nich dobré vlastnosti (pokora, milostivosť, odriekanie, štedrosť, pravdovravnosť…). Kedysi mali tiež sebeckú mentalitu, ale tým, že úprimne, vytrvalo, pravidelne a dlhodobo rozvíjajú vedomie Krišnu, sa táto sebecká mentalita vytráca a vynára sa mentalita služobníka.

Služobnícky vs. egoistický postoj

Postoj služobníka je pre egoistických ľudí neprijateľný a podradný. Egoistický človek si hovorí: „Prečo by som JA mal niekomu slúžiť? Nech slúžia mne.“ A presne tento egoistický postoj vytvára v spoločnosti najväčšie problémy. Každý chce, aby mu slúžili ostatní, ale takmer nikto nechce slúžiť. A to je problém.

V dnešnej dobe je služobnícky postoj nepochopený. Ľudia si služobníka mylne zamieňajú za otroka. Pritom každý je služobník, aj keď si to neuvedomuje. Rodičia slúžia deťom, deti slúžia rodičom, ľudia sa starajú o svojich domácich miláčikov, o iných členov rodiny a teda im tiež slúžia. Môžeme nájsť veľa príkladov kedy ľudia slúžia bez toho, aby si to uvedomovali. Mnohí ľudia sa venujú dobročinným činnostiam, alebo ich aspoň podporujú. Pre živú bytosť je služobnícky postoj prirodzený, ale kvoli vplyvu falošného ega sa tento služobnícky postoj vytráca a strieda ho sebectvo – len JA, JA, JA. Najskôr JA a potom ostatní. To je problém.

Pokiaľ ľudia budú myslieť len na seba, na svete bude veľa utrpenia. Ak chceme, aby bol svet lepší, musíme sa naučiť odstrániť túto sebeckú mentalitu a zaujať služobnícky postoj.

Chudoba by rázom zmizla keby sa medzi chudobných rozdelilo bohatstvo tých najbohatších ľudí a organizácií na svete. Vojny a iné spôsoby vykorisťovania by neexistovali, keby ľudia nepociťovali oddelenosť namiesto jednoty.

Všetko utrpenie na svete existuje kvoli nepriaznivým vlastnostiam. Všetky nepriaznivé vlastnosti vychádzajú z falošného ega, ktoré vytvára pocit oddelenosti. Z tohto pocitu oddelenosti potom vzniká sebecká mentalita „Ja a moje – môj dom, moja rodina, moje auto, moje telo, moje peniaze,…“. Akonáhle človek považuje niečo za svoje a veľmi sa k tomu pripúta, nedokáže sa s tým podeliť. Nedokáže poskytnúť dom, auto, peniaze, alebo čokoľvek iné na dobročinné účely. Aj to je problém. Keď si každý žgrloší len pre seba, prípadne pre svoju rodinu, nie je to pre spoločnosť príliš prospešné. Ak by sa ľudia dokázali podeliť s tým čo majú, svet by vyzeral inak ako vyzerá dnes. Keby sa ľudia zbavili chamtivosti a dokázali by si navzájom slúžiť, svet by bol rajom.

Život v ISKCONe

V Medzinárodnej spoločnosti pre vedomie Krišnu (ISKCON) vládne služobnícka nálada. Každý sa učí slúžiť ostatným a tak sa očisťuje od falošného ega a zbavuje sa sebeckej mentality.

vedsky sposob stolovania

Spoločnosť, ktorá funguje na báze pokory a slúženia, funguje úplne inak ako spoločnosť, ktorá funguje na báze falošného ega, pýchy, chamtivosti a pocitu oddelenosti. Je to priepastný rozdiel.

Veľa ľudí, ktorí sa rozhodli začleniť do Medzinárodnej spoločnosti pre vedomie Krišnu, boli spočiatku pyšní a egoistickí, chceli aby boli obsluhovaní namiesto toho, aby slúžili, boli pod nadvládou falošného ega a boli plní nepekných vlastností. No vďaka procesu sebarealizácie – Bhakti jóge (jóge oddanosti) sa z nich stali lepší ľudia.

Hare Krišna mahá-mantra

Súčasťou Bhakti jógy je počúvanie, spievanie, alebo opakovanie Hare Krišna mahá-mantry. Ľudia, ktorí vyskúšali počúvať, spievať, alebo len opakovať Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare si overili teóriu, že Hare Krišna mahá-mantra očisťuje vedomie od všetkého zlého a vytvára tak priestor pre všetko pozitívne. Mnohí ľudia sa vďaka Hare Krišna mahá-mantre zbavili zlých vlastností a emócií, závislostí a rozvinuli dobré vlastnosti.

Ak by sa viac ľudí zapojilo do praktikovania Bhakti jógy, svetu by to veľmi pomohlo.

13308680_1322072101139498_7394241469994159807_o

Vedomie Krišnu a lepší svet

Ľudia potrebujú vedomie Krišnu ako soľ. Len kvoli nedostatku vedomia Krišnu existuje na svete utrpenie. Ľudia, ktorí sú na ceste sebarealizácie a rozvíjajú vedomie Krišnu, prirodzene chápu, že vedomie Krišnu je to, čo svet potrebuje najviac, pretože vedia ako im vedomie Krišnu pomohlo. Ale žiaľ ľudia pohrúžení v materialistickom vedomí vedomie Krišnu často odmietajú, považujú ho len za akúsi ďalšiu vieru a nevenujú mu ďalšiu pozornosť. Mnohí stále netušia čo vlastne vedomie Krišnu je. Preto je veľmi dôležité čo najviac šíriť vedomie Krišnu, aby ľudia aspoň mali možnosť prísť do styku s vedomím Krišnu a uvážiť či sa vydajú cestou sebarealizácie rozvíjaním vedomia Krišnu, alebo nie.

Ťažko je niekomu, kto je pod vplyvom falošného ega vysvetliť, že robí niečo zle a môže to robiť lepšie. Ťažké je ľuďom vysvetliť, že to čo v skutočnosti hľadajú a potrebujú, je vedomie Krišnu. Našťastie sa vždy nájde zopár duší, ktoré pochopili, že v hmotnom svete materiálnymi činnosťami nedosiahnu skutočné šťastie. Také duše sa vydajú cestou sebarealizácie a objavia skutočný poklad, v podobe vedomia Krišnu, ktorý tak dlho hľadali. Spievajte

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a buďte šťastní. Skutočne šťastní.

kirtan


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥