Pozor na fanatizmus (nie len) v náboženstve

Pri distribúcii kníh Šrílu Prabhupádu často stretávam sfanatizovaných kresťanov, ktorí tvrdia, že len cez vieru v Ježiša Krista je možné dosiahnuť spasenie. Všetky ostatné cesty považujú za Satanovo dielo a preto k nim majú odpor a majú z nich strach. Keď títo sfanatizovaní kresťania vidia, alebo počujú slovíčka ako „jóga“, „karma“, „reinkarnácia“, „Krišna“, okamžite sa odvracajú. Niektorí farári v kostoloch do svojich ovečiek zasievajú myšlienky, že iné učenia sú zcestné a nebezpečné. Aby im náhodou ich ovečky neušli niektorou z týchto ciest. Ľudia sfanatizovaní vierou nedokážu triezvo rozmýšľať, nedokážu používať inteligenciu. Slepo prijímajú idey, ktoré do nich zasiali. Takýto stav vedomia je veľmi smutný a je veľmi smutné, že sa do tohto paralyzovaného stavu dostalo veľmi veľa ľudí. Netýka sa to len kresťanov, ale prakticky všetkých ľudí, ktorí čokoľvek prijímajú ako pravdu bez toho, aby si to overili. Nemusíme veriť, alebo neveriť. Radšej si priznajme, že nevieme ako sa veci majú. Každý, kto verí, alebo neverí, v skutočnosti nevie. Ak by vedel, nemusel by veriť alebo neveriť.

Veriť nestačí

Existujú rôzne praktické učenia (Buddhizmus, Hare Krišna, Šamanizmus, Ezoterika…), vďaka ktorým si človek svoju vieru môže overiť, ale slepo veriaci kresťania tieto učenia zavrhujú a považujú ich za zcestné a nebezpečné. Pretože si myslia, že stačí len keď budú veriť v Ježiša a budú spasení. Aká idylka. Keď stretnem fanatického Kresťana, zvyčajne mu poviem, že svoju vieru by sme mali overiť. Niektorí na mňa nechápavo pozerajú a iní o tom začnú uvažovať. Pre mnohých lenivých ľudí je jednoduchšie uveriť hocičomu bez toho, aby sa nad tým zamysleli. Sú ako malé deti, ktoré veria, že Ježiško nosí darčeky. Aj ja som veril na Ježiška. Snáď každý veril na Ježiška. Ale keď verím na Ježiška, znamená to, že Ježiško naozaj existuje a nosí darčeky? Keď verím čomukoľvek, znamená to, že je to tak? Nie. Ľudia slepo veria rôznym výmyslom a považujú tieto hlúposti za pravdu. Akonáhle človek niečomu uverí, vytvorí si o tom idealistický obraz a už nezapája svoju inteligenciu. To je chyba. Nenechajme svoju myseľ a inteligenciu zmraziť slepou vierou. Inteligentný človek by sa mal snažiť overiť si svoju vieru.

Pozor na fanatizmus

Inteligenciu sme dostali, aby sme mohli získavať poznanie, aby sme si mohli svoju vieru overiť. Každý inteligentný človek by sa mal snažiť vedieť, nie len slepo veriť. Pretože ak ľudia len slepo veria, sú veľmi ľahko manipulovateľní. Tendenciu slepo veriť využívajú rôzne sekty, ktoré ľuďom natlačia do hlavy rôzne výmysly a ľudia sú potom z toho zmagorení, strácajú schopnosť triezvo uvažovať.

Ak budeme len slepo prijímať náboženské písma ako Absolútnu pravdu bez toho, aby sme im rozumeli, budeme za fanatikov. Ak budeme čokoľvek slepo prijímať ako Absolútnu pravdu, budeme za fanatikov.

Fanatizmus v akejkoľvek podobe je nebezpečný. Sfanatizovaný človek nedokáže triezvo rozmýšľať. Pozor na to.

V histórii môžeme nájsť veľa príkladov fanatizmu – križiacke výpravy, upaľovanie čarodejníc, fašizmus, nacionalizmus, terorizmus, atď.

Fanatizmus a agresia

Fanatizmus sa zvyčajne prejavuje agresiou a utláčaním ostatných. Kamarátovi raz našiel jeho sfanatizovaný veriaci otec Bhagavad-gítu a mal s otcom konflikt. Len kvoli tomu, že jeho otec fanatik považuje Bibliu za jediné sväté písmo a všetko ostatné je pre neho dielo diabla. Totálne psycho. Sfanatizovaní ľudia stratili inteligenciu a schopnosť triezvo rozmýšľať.

Ako sa vyhnúť slepej viere a fanatizmu

V prvom rade treba mať na pamäti, že naša viera neurčuje realitu. Môžeme veriť hocijakej hlúposti, no to ešte neznamená, že je to tak ako si myslíme. Mnohí ľudia to majú naopak. Niečomu veria, niečo si myslia, nemajú to ani overené, ale považujú to za pravdu. To nie je príliš rozumné. Je to hlúpe. Svoju vieru by sme si mali overiť, aby sme získali poznanie.

Teória + prax = poznanie

Pokiaľ má človek len teóriu bez praxe, má len slepú vieru. Ak si však teóriu overí v praxi, získa poznanie a už nebude len veriť, ale bude vedieť ako to je. Napríklad rodičia môžu hovoriť dieťaťu: „Nedotýkaj sa toho sporáka, lebo páli“. Dieťa im môže veriť, alebo neveriť. Sporák môže páliť, ale aj nemusí. Dieťa je zvyčajne zvedavé a chce vedieť či sporák páli a dokne sa ho – získa osobnú skúsenosť. Potvrdí, alebo vyvráti teóriu, že sporák páli. A tak získa určité poznanie. „Rodičia mi hovorili, že sporák páli. Ja som im neveril, dotkol som sa sporáka a popálil som sa. Už budem vedieť, že sporák krátko po varení páli a nebudem sa ho dotýkať“.

To je princíp. Teoretická časť by mala byť spojená s praxou. Tak najviac pochopíme a už nebudeme musieť len slepo veriť, ale budeme vedieť.

Prax v Hare Krišna

Šríla Prabhupáda, zakladateľ Medzinárodného hnutia pre vedomie Krišnu (ISKCON) neučil „Uverte a budete spasení“. Učil: „Spievajte Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare, čítajte knihy, ktoré som napísal, jedzte prasádam (vegetariánske jedlo obetované Krišnovi), združujte sa s oddanými Krišnu a vďaka tomuto procesu urobíte duchovný pokrok a pochopíte aký je skutočný zmysel ľudského života a čo je vedomie Krišnu.“

Tento jednoduchý praktický proces učenia Hare Krišna pomohol státisícom ľudí po celom svete objaviť skutočný zmysel ľudského života. Ľudia, ktorí praktikujú vedomie Krišnu, nemajú slepú vieru. Majú osobnú skúsenosť so zmenou vedomia a teda aj zmenou osobnosti. Vidia aké osobnosti sú duchovní učitelia a teda majú zosobnený dôkaz, že tento proces funguje.

Je obrovský rozdiel keď človek niečomu len slepo verí a keď si svoju vieru overí a získa osobnú skúsenosť.

Rola inteligencie v osobnej skúsenosti

Ak budeme svoju inteligenciu udržiavať v strehu, nemali by sme podľahnúť slepej viere. Inteligenciu môžeme použiť k tomu, aby sme mohli zvážiť či nám to, či ono učenie dáva aspoň trochu zmysel a či sa vydáme cestou rozvoja duchovného poznania (cestou sebarealizácie), alebo nie.

Osobnou skúsenosťou môžeme získať oveľa viac ako slepou vierou a fanatizmom. Osobnou skúsenosťou môžeme tiež veľa stratiť. Preto musíme zapojiť svoju inteligenciu a veľmi pozorne zvážiť či sa vydáme tou, či onou cestou.

Môžete vyskúšať spievať:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a získate osobnú skúsenosť s Hare Krišna mahá-mantrou, ktorá je na nezaplatenie. Môžete čítať o účinkoch mahá-mantry a môžete tomu veriť, alebo neveriť. Ale až keď ich pocítite na vlastnej koži, budete naozaj vedieť aké účinky má mahá-mantra.

Používajte inteligenciu

Neverte všetkému čo si prečítate, alebo čo vám niekto povie. Použite inteligenciu. Pokiaľ nebudete používať inteligenciu, veľmi ľahko sa zamotáte do nejakej sekty, ktorá vám vymyje mozog a budete len slepo veriť rôznym hlúpostiam. Radšej si priznajte, že neviete ako to je ako by ste mali veriť, či neveriť. Veriť a neveriť je pre deti. Dospelí by sa mali snažiť vedieť ako sa veci majú.

Veľa šťastia na ceste získavania skutočného poznania.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥