Význam ľudského života

Čím sa líši ľudský život od zvieracieho? Ľudia majú so zvieratami veľa spoločného, no predsa sa v niečom líšia – ľudia sa môžu pýtať a dostávať odpovede. Môžeme sa napríklad pýtať aký je zmysel života. Prečo sme vlastne na tomto svete, v tomto vesmíre, aký veľký je vesmír, ako vznikol život,… rôzne náboženstvá a učenia dávajú na tieto otázky rôzne odpovede. Rôzni ľudia majú rôzne vedomie a tak niekomu stačí jednoduchšie vysvetlenie, iní chcú vedieť viac a potrebujú komplexnejšie vysvetlenie.

Veda

Vedci študujú hmotu a snažia sa tiež objaviť odpovede na rôzne otázky o našej existencii. Niektorí ľudia sa uspokoja s doterajšími vedeckými vysvetleniami a iným to nestačí a snažia sa ísť ešte hlbšie a dozvedieť sa viac. Veda stále nepozná odpovede na rôzne otázky.

Náboženstvá

Niektorí ľudia sa uchyľujú k náboženstvám a náboženské písma bez akéhokoľvek kritického myslenia považujú za pravdivé. Inak povedané, slepo veria týmto písmam.

Véda

Slovíčko „Véda“ pochádza zo sanskritu a znamená poznanie. Védy sú komplexné písma zo starovekej Indie, ktoré obsahujú všetko potrebné o živote. Sú akýsi manuál na život. Obsahujú liečiteľstvo, vznik vesmíru a života v ňom, spoločenské usporiadanie, etiketu, náboženský život a veľa ďalšieho.

Niektorí ľudia prijímajú poznanie vo Védach za Absolútnu pravdu. Avšak takisto iní ľudia prijímajú ako Absolutnú pravdu Bibliu, Korán, Kabalu, či iné písma. Ako sa má z toho človek vysomáriť?

Jedna možnosť je študovať všetky písma, všetky náboženstvá a učenia, porovnať ich a vybrať si to najlepšie. Toto je celkom náročné. Ľudia si zvyčajne vyberú to, čo im je najbližšie. V akej spoločnosti sa pohybujú, takí sú. Ak sa niekto pohybuje v kresťanskej spoločnosti, je veľká šanca, že bude kresťan a za Absolútnu pravdu bude považovať len Bibliu a nič iné. Takisto je to aj s inými veriacimi ľuďmi. Za Absolútnu pravdu považujú len to svoje bez toho, aby preskúmali iné učenia. Tento pohľad na život je veľmi obmedzený.

Keď som vysvetľoval jednému kresťanovi, že Védy obsahujú oveľa viac poznania ako Biblia, samozrejme namietal. Nemal ani poňatia o védach a tvrdohlavo tvrdil, že v Biblii je všetko. Ja som sa mu snažil vysvetliť, že v Biblii bude márne hľadať ako vznikol vesmír, čo je duša, ako funguje hmotná príroda, správne spoločenské usporiadanie atď.

Veriť, vedieť, pochopiť

Je rozdiel v tom, či človek verí, vie, alebo chápe. Veriť môžem čomukoľvek a komukoľvek, no to ešte nezaručuje, že je to naozaj tak. Mnohí ľudia veria veľa veciam bez toho, aby si to overili. Rôzni ľudia majú rôzne presvedčenia a medzi týmito presvedčeniami sú často rozpory a na základe nich vznikajú v spoločnosti konflikty. Len preto, že jeden človek prijal svoje presvedčenie za Absolútnu pravdu, ktorá sa bije s presvedčením iného človeka, ktorý prijal svoje presvedčenie za Absolútnu pravdu. To je hlúpe a detinské. Inteligentní dospelí ľudia by sa mali snažiť vedieť a chápať.

Všetci vieme, že oheň páli. Ako to vieme? Máme s tým osobnú skúsenosť. Keď sme boli malé deti, rodičia nám hovorili, že oheň páli. My sme im mohli veriť, neveriť, alebo si to overiť. Mne samozrejme nestačilo veriť, či neveriť a musel som sa popáliť, aby som získal poznanie, že oheň naozaj páli. Tak som pochopil, že rodičia neklamali a už som vedel ako to naozaj je.

Takisto by sme sa mali snažiť vedieť načo vôbec žijeme… aký je zmysel ľudského života? Aký je zmysel celého stvorenia? Ako celý vesmír vôbec vznikol a prečo? Jednoduchí ľudia prijímajú jednoduché vysvetlenie. Vraj na začiatku nebolo nič a z toho nič bol zrazu veľký tresk, z ktorého vznikol vesmír, galaxie, planéty a život. Keď sa nad tým človek zamyslí, tak je to totálne psycho a nedáva to žiadny zmysel. Aby to zmysel dávalo, teória vyžaduje prítomnosť Inteligencie.

Mali by sme hľadať vysvetlenia, ktoré zmysel dávajú. Lenže materialistovi nedáva zmysel stvorenie popísané v náboženstvách a nábožensky založeným ľuďom nedáva zmysel veľký tresk. Keď sa na to pozrieme logicky, tak každý výtvor potrebuje stvoriteľa. Obraz tvorí maliar, hudobnú skladbu hudobník atď. Nič sa nedeje len tak pre nič za nič. Všetky deje majú svoj význam. Prší, aby rastliny mohli rásť. Rastliny vytvárajú kyslík, aby zvieratá a ľudia mohli dýchať, Slnko dáva teplo a svetlo atď. Celé toto stvorenie je tak dokonalé, že môžeme vážne spochybňovať takzvané vedecké teórie o vzniku sveta.

Načo žijeme?

Aj ľudský život má určitý význam. Človek je tvor tvorivý, ale aj zvedavý. Chce prirodzene vedieť o tomto stvorení viac. Prirodzene hľadá odpovede na svoje otázky. Môže ich nájsť v rôznych učeniach, ktoré učia ako vznikol život, vesmír a aký je zmysel ľudského života. Alebo ich môže hľadať vo vede, ktorá skúma len hmotnú podstatu sveta a tak jej unikajú hlbšie súvislosti.

Problém je, že rôzne učenia podávajú rôzne vysvetlenia a potom sú z toho ľudia zmätení. Ľudia často len veria, alebo neveria. Málokedy si nadobudnuté vedomosti overia. Preto sú zmätení a vznikajú medzi nimi nedorozumenia a hádky: „Ježiš je Boh. Verte v Ježiša a budete spasení. Len cez Ježiša Krista dosiahnete spasenie!“, „Allah je najväčší!“, „Krišna je Najvyššia Osobnosť Božstva!“.

Hippiesákov v šesťdesiatych rokoch nenapĺňal materialistický spôsob života. Mnohí hippiesáci pochádzali z bohatých rodín, ale neboli šťastní. A tak hľadali šťastie v drogách a sexe. Tam ho tiež nachádzali len dočasne a ich životy boli stále akési prázdne.

Keď Šríla Prabhupáda prišiel v roku 1965 do USA, už len svojim výzorom zaujal veľa ľudí, hlavne hippiesákov. Ľudia vytušili, že im Šríla Prabhupáda niečo priniesol. Priniesol im poklad v podobe vedomia Krišnu, ktoré mnohých ľudí uchvátilo a začali sa mu venovať naplno. Konečne našli naplnenie, ktoré toľko hľadali.

Vedomie Krišnu

Vedomie Krišnu nie je len akési náboženstvo, ktoré učí ľudí uverte a budete spasení. Kdeže… Vedomie Krišnu je oveľa viac. Je to pôvodné vedomie živej bytosti. Každá živá bytosť pochádza z duchovného sveta, ale kvoli svojej túžbe stať sa ovládateľom sa živé bytosti dostávajú do hmotného sveta, kde majú možnosť vyskúšať si aké je to byť ovládateľom. Mnohé životy sa snažia ovládať hmotnú prírodu a užívať si zmyslový pôžitok. Mnohé životy premárnia a nezistia aký je skutočný zmysel ľudského života. Až po mnohých, mnohých životoch dospeje živá bytosť k záveru, že v tomto svete niet skutočného šťastia a začne hľadať skutočné šťastie a zmysel života.

Ten, kto hľadá, nájde. Našťastie existujú osobnosti, ktoré si nenechávajú svoje poznanie len pre seba a šíria ho medzi ostatných. Šríla Prabhupáda zasvätil väčšinu svojho života šíreniu vedomia Krišnu v angličtine. Vďaka Šrílovi Prabhupádovi sa rozšírilo vedomie Krišnu z Indie do celého sveta behom pár rokov (1965 – 1977) a tak tisíce ľudí po celom svete objavili skutočný zmysel ľudského života a dostali tak šancu žiť kvalitnejší život, ktorý vedie k oslobodeniu.

Sebarealizácia

Ľudský život nie je určený pre uspokojovanie zmyslov. To robia aj zvieratá – jedia, spia, pária sa a obraňujú sa. Ľudský život je určený na sebarealizáciu a obnovenie svojho zabudnutého vzťahu s Bohom. V súčasnom veku hádky a pokrytectva je podľa Véd odporúčaný spôsob sebarealizácie počúvanie a spievanie Hare Krišna mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Táto mahá-mantra prebúdza naše pôvodné vedomie – vedomie Krišnu. Rozdiel medzi teóriou a praxou je ten, že praxou získame skúsenosť a teda aj hlbšie poznanie. Môžeme veriť, alebo neveriť, že Hare Krišna mahá-mantra očisťuje naše vedomie, alebo si to môžeme jednoduchým experimentom overiť a získať tak poznanie – osobnú skúsenosť, ktorá je lepšia ako viera, či mentálna špekulácia. Môžeme tak získať poznanie či to funguje a čo znamená očisťovanie vedomia. Zo začiatku stačí venovať opakovaniu Hare Krišna mahá-mantry 5 minút denne. Aj ten najzaneprázdnenejší človek na svete si nájde 5 minút denne na recitovanie jednoduchej mahá-mantry.

Mnohí ľudia považujú vedomie Krišnu za akúsi vieru bez toho, aby mali o tom hlbšie poznanie. Vytvárajú si rôzne pochybné domnienky, ktoré nemajú s realitou nič spoločné. Ak chceme niečo naozaj vedieť, musíme mať aj osobnú skúsenosť. Osobná skúsenosť je nad všetky mentálne špekulácie. Každý môže osobnou skúsenosťou pochopiť aký je skutočný zmysel ľudského života a nemusí si vytvárať rôzne filozofické špekulácie, ktoré ľudí len zbytočne popletú.

Šríla Prabhupáda často spomínal Hare Krišna mahá-mantru vo svojich knihách. Ak živá bytosť skúsi tento jednoduchý proces sebarealizácie opakovaním Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare, rozvinie svoje vedomie a bude tak môcť chápať duchovné námety a veľa iného.

Rozvíjanie a znovuobnovenie vedomia Krišnu je zmysel ľudského života a liek na všetky problémy na svete. Za toto tvrdenie sa môžu podpísať tisíce ľudí, ktorým učenie Hare Krišna pomohlo skvalitniť ich život a stať sa lepšími ľuďmi.

Učenie Hare Krišna s nikým nesúperí. Len učí ľudí ako môžu skvalitniť svoj život a nájsť hlbší zmysel života a ľudia vďaka praktikovaniu tohto učenia dosahujú viditeľné výsledky. Každý, kto vyskúšal ísť cestou sebarealizácie spievaním Hare Krišna mahá-mantry môže potvrdiť účinky mahá-mantry. Preto sa nejedná o nejakú slepú vieru, či dogmu. Vedomie Krišnu je liek na všetky problémy ľudstva. Ak by sa všetci ľudia venovali spievaniu Hare Krišna, svet by bol rajom.

Ak chcete zlepšiť svet a naplniť zmysel ľudského života, spievajte:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a buďte šťastní.

Znie to jednoducho a je to jednoduché. Naozaj. Stačí to len skúsiť a neskôr vďaka očistenému vedomiu pochopíte viac.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Eduard Brody

    Prší aby rastliny mohli rásť. Možno prší, aby ľudia mohli rásť. Začínam mať pocit, že to človek má tendenciu priraďovať veciam zmyselnosť. Vidieť v neporiadku poriadok a určité vzorce, “logiku”. Ak sa ale zamyslíš nad tvrdením, že tú zmyselnosť muselo stvoriť niečo vyššie (inteligentné) dostávaš sa do inkrementačného cyklu, ktorý nemusí mať koniec. Dokonalé, nemusí byť dokonalé a zmyseľné nemusí byť nutne zmyselné. Tak ako občas môže a občas nemusí byť zrejmý zmysel. S vedomím môže prísť aj zmysel no vôbec nemusí. Dokonca aj neživé veci môžu mať zmysel svojej existencie, ak im ho priradíš, ale či vie neživá vec priradiť zmysel živej. To asi takto nejde. Hoci čoskoro možno ani to nebude tak celkom pravda.