Úvaha o Bohu

Vzchádza Slnko či chceš či nechceš, ty ho nezastavíš. Riadenie prírody a osudu nie je úplne v tvojich rukách. Vypni gravitáciu ak môžeš. Zhasni Slnko ak môžeš. Zabráň všetkému zlu ak môžeš. No nemôžeš, lebo nie si všemohúci. Nie si Boh, Stvoriteľ, ktorý má všetko pod kontrolou. On je všemohúci, vševediaci a večný.

Vedci skúmajú Božie stvorenie, ale nerozumejú mu. Nemajú šancu porozumieť Božiemu stvoreniu pokiaľ nemajú vedomie Boha.

Ateizmus vs. teizmus

Bol som ateista, bol som hlupák. Popieral som existenciu Boha a myslel som si, že okolitý svet je len akýsi zhluk atómov, ktorý vznikol len tak, z ničoho – z veľkého tresku. Ako by mohlo tak dokonalé stvorenie vzniknúť čírou náhodou? Pozri sa okolo seba. Stromy, kvety, státisíce druhov rastlín a živočíchov, prírodné úkazy, planéty, vzdialenosti medzi planétami, obrovský vesmír,… vari je toto všetko dielom akejsi náhody a vzniklo to len tak z ničoho? Môj mozog to neberie. Nič nevzniká len tak, z ničoho nič. Každé stvorenie si vyžaduje stvoriteľa. Maliar tvorí obraz, stavbári tvoria stavby, pekári pečivo atď. Ak vidím rožok, ale nevidím pekára, vari si môžem myslieť, že rožok vznikol len tak? Zhluk atómov sa sám od seba usporiadal tak, že z toho vznikol rožok. Tento a ďalšie podobné príklady slúžia na poukázanie absurdity vedeckých teórií o vzniku vesmíru, Zeme a života. Prírodné zákony sú dané. Ale kým sú dané? Kto umiestnil nespočetné planéty vo vesmíre? Kto im zadal ako sa majú pohybovať? Kto umiestnil planétu Zem do takej vzdialenosti od Slnka, že je možné, aby tu existoval život v tejto forme? Kto zariadil, aby dážď kropil Zem a dával tak životodarnú vlahu pre rastliny, ktoré slúžia ako potrava pre mnohé živočíchy? Kto zariadil, aby z malého semienka vyrástla veľká rastlina? Kto to všetko takto dokonale zariadil? Vari to mohla byť náhoda? Zoberiem štetec a budem ho náhodne namáčať do rôznych farieb a budem ním náhodne pohybovať. S veľkou pravdepodobnosťou sa mi nepodarí vytvoriť nič, len farebnú machuľu. Ale svet, vesmír a život v ňom nie je len machuľa. Je to dokonalé usporiadanie atómov, ktoré sú očividne riadené pre nás neviditeľnou a nepochopiteľnou inteligenciou. Túto ingeligenciu mnohí nazývajú Boh a iní ju zase nazývajú Vesmír. Niektorí túto inteligenciu dokonca odmietajú, lebo ju nevedia pochopiť a vytvárajú rôzne teórie o vzniku vesmíru a života v ňom.

Mnohé náboženstvá hovoria o Bohu – Stvoriteľovi a uvádzajú, že človek bol stvorený na obraz boží. Takisto rôznymi spôsomi hovoria o stvorení vesmíru, Zeme a života. Mnohým ľuďom stačí len veriť, alebo neveriť rôznym náboženským príbehom a vedeckým teóriam bez toho, aby sa nad nimi hlbšie zamysleli. Veriť, alebo neveriť znamená nevedieť ako to naozaj je. Kým budú ľudia len veriť, neveriť a vytvárať si domnienky, budú sa medzi sebou handrkovať že to je tak, alebo onak. Inteligentný človek by sa mal snažiť vedieť ako to naozaj je, nie len veriť, alebo neveriť.

Mnohí ľudia tvrdia, že poznajú Boha osobne. Mnohí tvrdia, že Boh je Ježiš, iní zas tvrdia, že Boh je Allah, Jehova, Višnu, či Krišna. Iní považujú Boha za akúsi energiu, ktorá všetko poháňa a riadi. Ako sa z tohto guláša vysomáriť a zistiť kto, alebo čo je naozaj Boh a či vôbec niečo také existuje? Aby sme neboli odkázaní len veriť, alebo neveriť, musíme získať osobnú skúsenosť. Rodičia nám v detstve tvrdili, že Ježiško nosí darčeky. My sme im to verili a boli sme v úžase z toho, že sme našli pod stromčekom naše vysnívané darčeky. Nikdy sme Ježiška nevideli, ale verili sme, že to On nosí darčeky. Až neskôr, keď sa nám rozvinula inteligencia, sme začali zisťovať ako to s tým Ježiškom a darčekmi naozaj je a rodičia nám museli priznať, že Ježiško sú vlastne oni. Podobne mnohí ľudia len slepo veria, že existuje nejaký Boh bez toho, aby ho poznali. Bol som jedným z nich. Málokto vie, že svoju vieru si môžeme overiť a preto málokto naozaj pozná Boha.

Hľadanie Boha

Keď som sa kresťanov pýtal ako môžem spoznať Boha, všetci mi tvrdili, že mám otvoriť svoje srdce a uveriť v Ježiša Krista. Vraj keď budem túžiť spoznať Boha, dá sa mi spoznať. Veril som, že Ježiško nosí darčeky a kedysi som slepo veril v Boha. Už nechcem len veriť. Chcem vedieť kto je Boh. Rady kresťanov sú pre mňa teda nepraktické. Keby mi poradili, aby som sa modlil na ruženci, možno by som to zvážil. To je praktickejšie ako len rada: uver a budeš spasený.

Manipulácia cez vieru

Cez vieru sa dajú ľudia najľahšie manipulovať. Môže to zájsť do takého extrému ako môžeme vidieť v Islamskom štáte, alebo sme mohli vidieť v križiackych výpravách (verili, že deti sú bez hriechu a deti poslali ako vojsko) a upaľovaní čarodejníc. Prosím ľudia, neverte slepo. Použite inteligenciu. Inteligencia nám pomôže v tom, aby sme si mohli svoju vieru overiť a získať tak poznanie.

Vedomie Krišnu

Vedomie Krišnu, vedomie Boha je v každej živej bytosti. Niektorí majú toto vedomie do určitej miery prejavené, no vo väčšine ľudí je spiace. Ak chceme spoznať Boha, musíme prebudiť toto vedomie. Kým je v ľuďoch vedomie Krišnu spiace, môžu sa len dohadovať čo, alebo kto je Boh a čo je vedomie Krišnu.

Učenie Hare Krišna učí ako môžeme zistiť našu skutočnú identidu, spoznať Boha a obnoviť náš zabudnutý vzťah s Ním. Najúčinnejší spôsob v tomto veku hádky a pokrytectva je počúvanie, spievanie a recitovanie Hare Krišna mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Táto mahá-mantra prebúdza naše pôvodné duchovné vedomie – vedomie Krišnu a pomáha nám očisťovať sa od hmotného znečistenia – falošné ego, chtíč, hnev, chamtivosť, strach, závislosti na drogách, sexe, mäse, hazarde,… Kvoli pripútanosti k hmote a k hmotným činnostiam nedokážeme chápať duchovné témy. Nedokážeme pochopiť popisy Boha a duchovného sveta. Pretože nemáme osobnú skúsenosť. Akonáhle sa očistíme od hmotného znečistenia, získame osobné skúsenosti a následne dokážeme chápať duchovné témy hlbšie a hlbšie. Každý si to môže vyskúšať na vlastnej koži. Je to postupný proces. Každý môže počúvať, spievať, či recitovať Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare.

Niektorí ľudia považujú opakovanie Hare Krišna mahá-mantry za uspávanie mysle, za akúsi hypnózu. Tí ľudia si vytvárajú vlastné špekulácie bez toho, aby mali s Hare Krišna mahá-mantrou osobnú skúsenosť. Vytvárajú si len domnienky a odsudzujú niečo, o čom nevedia nič. To nie je príliš rozumné.

Ľudia, ktorí praktikujú spievanie a recitovanie Hare Krišna mahá-mantry, s ňou majú nemalú osobnú skúsenosť a teda vedia ako sa vďaka mahá-mantre zmenili a čo všetko za ten čas pochopili. Stačí len 5 – 10 minút denne a môžete mať aj vy osobnú skúsenosť s účinkom Hare Krišna mahá-mantry.

Spievajte:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a buďte šťastní.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥