Žijeme v ilúzii

Keby sme žili len v ilúzii, bol by to ešte ten lepší prípad. Lenže my žijeme v ilúzii, ktorá je zaobalená v ďalšej ilúzii.

Prvá ilúzia

Prvá ilúzia je ilúzia vytvorená súčasným systémom založeným na materialistických hodnotách. Tento systém funguje na báze vykorisťovania druhých a neutíchajúceho konzumu. Ľudia sa neustále za niečim naháňajú. Či už za novým oblečením, autom, dovolenkou, peniazmi, kariérou atď. mysliac si, že ich to spraví šťastnými. Pritom zabúdajú na tie podstatné, nemateriálne hodnoty, ktoré robia ľudí ľuďmi – lásku, súcit, porozumenie, empatiu…

V tejto ilúzii bude človek dovtedy, kým si nenájde čas zastaviť sa z tohto šialeného kolečka.

Neustála práca a povinnosti ľudí udržiavajú v tejto ilúzii. Systém to má vymyslené šibalsky. Ľudia si potom myslia, že je normálne takto žiť. Ak chce človek prekuknúť túto ilúziu, musí si aspoň na chvíľu nájsť čas sám na seba. Keď sa človek dostane z tohto kolečka, zrazu si začne všímať ako sú ostatní ľudia uväznení v tomto kolečku a šlapú a šlapú a pritom stále zostávajú na mieste. Ako škrečok, ktorý šlape v kolečku v klietke.

Keď sa človek aspoň na chvíľu vymaní z tohto kolečka, zrazu si uvedomí, že život nie je len o naháňaní sa za peniazmi a materiálnymi statkami. Možno si uvedomí, že vlastne ani nie je šťastný a začne si uvedomovať prečo a ako to môže napraviť.

K prekuknutiu tejto ilúzie je naozaj potrebné tráviť viac času sám so sebou – teda osamote. Ideálne v prírode, v tichom prostredí.

Druhá ilúzia

Druhú ilúziu si necháme na inokedy. Zatiaľ len prezradím, že táto ilúzia môže byť prekuknutá napríklad pomocou pravidelnej meditácie. Meditácia prináša človeku úplne iný pohľad na život aký mu bol doposiaľ prezentovaný.

Jedna vec je teoretická znalosť a druhá vec je praktická, kedy človek získa skúsenosť, že je to naozaj tak, ako je to popísané. Kým má človek len teoretickú znalosť, môže mať isté pochybnosti. Ale akonáhle získa praktickú znalosť, bude vedieť ako sa veci majú.

O meditácii si môžete prečítať v článku “Čo mi dala meditácia“.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥