Profesia Days 2015 mojimi očami

Do Bratislavy ma nelákalo prísť ani na koncert obľúbenej kapely, no na Profesia Days ma niečo lákalo. Primárne som tam šiel za chalanmi z Learn2Code, pretože máme rovnaký cieľ – učiť ľudí programovať, tvoriť weby a webové aplikácie. Dostal som nápad, s ktorým som sa s nimi musel podeliť a dúfam, že sa podarí zrealizovať.

Na Profesia Days som prišiel hneď ráno, okolo deviatej. Mohol som si v kľude prejsť celé Incheba Expo kým tam ešte nebolo 1000 ľudí. Bol som milo prekvapený čo všetko sa tam nachádza. Človek má v dnešnej dobe hrozne veľa možností. Dosť ma zaujal stánok Žilinskej univerzity, kde som našiel rôznych robotov:

IMG_20150225_101604

A povedal som si, že jedného dňa, keď budem mať deti, im nejakých robotov vyrobím a naprogramujem. Jeden robot sa dokázal pohybovať za loptičkou. Toho som si hneď obľúbil.

Vedľa stánku Žilinskej univerzity mali stánok Learn2Code. Tam boli workshopy tvorby webu a webových aplikácií o ktorých sa dočítate nižšie v článku.

Tešil som sa na zahájenie IT stage, ktorý zahajoval Radovan Debnár z Learn2Code a Yablko z Webrebela. Radovan hovoril o tom ako pred 2 rokmi začali s Learn2Code. Nepoznali žiadne schopné kurzy tvorby webu a webových aplikácií a tak zorganizovali svoj vlastný niekoľko hodinový kurz. Ľudom sa to páčilo a pýtali sa na ďalšie kurzy. Tak začali robiť dlhšie 3 mesačné kurzy, v ktorých sa človek naučí všetko, čo potrebuje a kurzy robia doteraz. Kurz síce trvá 3 mesiace, ale dá sa zvládnuť popri práci, keďže väčšinou je len 2x do týždňa po 3 hodiny vo večerných hodinách. Ak by som chcel skúsiť kariéru web developera, pravdepodobne by som skúsil ich kurz. Človek sa tam totiž naučí za 3 mesiace toľko, čo by sa sám učil cca rok. Radovan na konci prednášky povedal, aby sa ľudia nebáli robiť veci, ktoré sa dajú robiť lepšie. Ak máš pocit, že sa dá niečo spraviť lepšie a vieš to spraviť lepšie, tak to urob!

Hneď po Radovanovi dostal slovo Yablko. Rozprával o prvom kompletnom slovenskom video kurze o web dizajne – Webrebel.

Do Webrebela sa za pomerne krátku dobu prihlásilo vyše 4000 ľudí, čo je celkom úspech. Yablkova prednáška bola motivačná. Vravel o tom, či považuje projekt Webrebel za úspešný. Vravel o tom, že väčšina ľudí si pod pojmom úspech predstaví peniaze. Veľa peňazí. Vravel o tom, že úspech nie je o peniazoch. Úspech predovšetkým znamená dobrý pocit z dobre vykonanej práce. Keď robíte niečo, čo má zmysel pre vás aj pre ostatných. Ak práca prinesie nejaké peniaze, je to len bonus. Veľmi nadával na ľudí, ktorí robia biznis pre peniaze a idú aj cez mŕtvoly, len aby mali o pár papierikov na bankovom účte viac. Bol to naozaj strašný náklad, doslova rezal do živého. Ak sa prednáška nahrávala, veľmi rád by som si ju pozrel znova. Totálne som sa stotožňoval s Yablkovimi slovami. Prednášku by som zhrnul slovami: “Robte to, čo má zmysel a z čoho máte dobrý pocit. Nerobte niečo iba pre peniaze.” Yablko spravil prepis prednášky, určite si ju prečítajte.

Po prednáške som šiel na Yablkov workshop o web dizajne, kde v rýchlosti predstavil ako sa robia webové stránky, ukázal ako sa robia animácie na webe a celkovo aké sú možnosti dnešného webu. Yablko je skvelý inštruktor so skvelým humorom. Workshopová miestnosť bola preplnená, ľudia stáli aj mimo nej, aby videli čo Yablko stvára.

Keďže som sa pokúšal naučiť Ruby on Rails, no vzdal som to hneď po prvých lekciách, tak som šiel aj na workshop web developmentu v Ruby on Rails od Štefana Húsku. No bol to naozaj len úvod a väčšinu vecí som už vedel. Neviem, či sa niekedy Ruby on Rails naučím lepšie.

Po obede som si vyhliadol zaujímavú prednášku “Ako získať dream job vďaka dobrovoľníctvu”. Toto bola tiež veľmi zaujímavá a dojímavá prednáška. 2 slečny – Janka a Gabika boli jasným dôkazom toho, že človek môže robiť to, čo ho baví a napĺňa a ešte aj pritom niečo zarobiť. Vďaka dobrovoľníctvu zistili čo ich baví a získali prácu v neziskovkách. Po prednáške som sa ponúkol, že by som mohol ako dobrovoľník vyučovať tvorbu webov, alebo webových aplikácií. Uvidíme, či bude o to záujem a či sa k tomu dostanem.

Šiel som okolo hlavného stage a zrovna tam asi 8 ľudí rozprávalo príbehy ako sa z ich koníčkov stal biznis. Človek robí niečo, čo ho baví – napríklad vyrába a predáva náušnice ako koníček a postupom času sa z toho stane seriózny biznis, ktorý človeka aj uživí. Nestane sa to zo dňa na deň, ale postupne. Väčšinou to trvá niekoľko rokov. Takéto príbehy sú vždy motivujúce a sú dôkazom toho, že človek sa môže živiť tým, čo ho baví.

Išiel som na Profesia Days s pocitom, že to bude super. A bolo to viac než super. Ľudia majú v dnešnej dobe nespočetne veľa možností čomu sa môžu venovať. No mali by si vybrať prácu, ktorá ich bude naozaj baviť a napĺňať pocitom že to, čo robia má zmysel. Život je príliš krátky na to, aby človek robil prácu, ktorá ho nebaví, ba dokonca štve. Človek trávi v práci 1/3 svojho života a ak má byť 1/3 života naštvaný a nespokojný, nie je to veru dobrý život. Preto zistite čo vás baví, venujte sa tomu a postupom času vás to snáď uživí.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥